Urmas Jaamul seitse aastat tagasi ArhiivifotoFoto: TEET MALSROOS
Ujumine
21. aprill 2015, 19:51

Suri teenekas ujumistreener Urmas Jaamul (1)

Eile varahommikul lahkus meie seast 69 aasta vanusena endine ujuja ja pikaaegne treeneri Urmas Jaamul, teatab Eesti Ujumisliit kurbusega.

Urmas Jaamul alustas sportimist 3. klassis isa õhutusel. 1963 aastal lõpetas ta Tallinna 18. keskkooli ja 1971 aastal Tallinna pedagoogilise kehalise kasvatuse teaduskonna. 

Sportlasena tuli Jaamul aastatel 1970 ja 1973 veepallis ning aastatel 1963 ja 1968 meremitmevõistluses Eesti meistriks. Samuti saavutas ta aastatel 1963-1968 Eesti meistrivõistlustel ujumises palju medalikohti. Lisaks kuulus ta aastatel 1961-1968 Eesti koondisesse. Jaamul oli aastatel 1977-2009 Kalevi Ujumiskooli direktor.

Treenerina oli Jaamul veelgi edukam, viies paljud oma õpilased rahvusvahelistele tiitlivõistlustele kui ka medalile. Tema käe all on treeninud olümpiavõitja Ivar Stulkolkin, samuti juunioride EMil ja täiskasvanute lühiraja EMil medaleid võitnud Indrek Sei. Lisaks treenis tema käe all Andres Olvik, kui ta Pekingi olümpiamängudele jõudis ning Jaamuli näpunäidete järgi võitis Martin Liivamägi Euroopa juunioride meistrivõistlustel hõbemedali ning pääses Pekingi olümpiamängudele. Ja see on vaid jäämäe tipp, sest Jaamuli käe all on treeninud väga palju edukaid ujujaid.

"Ma ei oleks ilma Urmase teadmiste ja kogemusteta jõudnud sellele tasemele kuhu tema mind viis ja mul oli suur au sellise treeneri käe all üles kasvada. Urmas oli uskumatult visa hing. Kaastunne tema perele ja lähedastele,“ mälestas treenerit Martin Liivamägi.

Praegune Kalevi Ujumiskooli direktor Kristo Krinpus rääkis, et kui tema noore poisina aastal 1993 ujuma hakkas, siis oli Urmas väga väljapaistev mees, keda treenerid austasid. "Nende kahe aastaga, mis me jagasime kabinetti nägin kui põhjalikult Urmas töötas ja kuidas iga väiksemgi asi pidi olema läbi möeldud,“ rääkis Krinpus aastatest 2007-2009, kui nad töötasid külg külje kõrval koos. "Urmas oli mulle ja treeneritele väga hea sõber. Ta oli kõva võitleja ja tunnen lähedastele väga kaasa!“ ütles Krinpus.