Kas Atlanta Hawks suudab favoriidikoormale vastu pidada?Foto: Kevin C. Cox
Korvpall
21. aprill 2015, 21:26

Teekonnal NBA tiitlini | Mida on Netsil pakkuda võimsa Hawksi vastu?

Otto Oliver Olgo analüüsib tänavusi NBA play-off paare, alustades Idakonverentsist, kus vähemalt 3 paari on kihlveokontorite ja NBA-ekspertide arvates ühekülgsemad, ent pakuvad kas väljavaadet tulevikku või annavad aimu suurfavoriitide vormist.

Atlanta Hawks (Idakonverentsi põhihooaja 1. koht, 60 võidu ja 22 kaotusega -Brooklyn Nets (Idakonverentsi põhihooaja 8., 38-44)

Hawksi juhtkond vaatas Brooklyn Netsi hooaja viimast mängu Orlando Magicuga, pöidlad ristis, et Nets kaotab. Veteranide Deron Williamsi, Brook Lopezi ja Joe Johnsoni juhitud Nets suutis ulja Magicu aga kindlalt alistada ja nendega viimase play-off koha peale konkureerinud Indiana Pacers pidi tunnistama võõrsil Memphis Grizzliesi paremust. Hawks ei tahtnud Netsi näha enda vastas PO esimeses ringis niivõrd Netsi kogemuste ja veteranide tõttu kui draftivalikute pärast - Netsi kaotuse korral olnuks Hawksil võimalus saada endale tänavuse NBA drafti loteriivalik Netsi käest, olgugi, et pigem madal.

Nüüd peab Idakonverentsis põhihooajal lammutanud Hawks rahulduma "kõigest" tänavuse drafti 15. valikuga, omades võimalust vahetada valikud Brooklyni meeskonnaga ammuse tehingu tõttu, mis viis Joe Johnsoni New Yorki metropoli kuulsasse linnaossa. Hawks ei pruugi seda varianti isegi kasutada, sest nad toovad suvel tõenäoliselt Hispaania liigast üle koljatist tsentri Walter Tavarese (käte siruulatus on võrreldav Hulkiga) ja neil on vaja suvel tuua meeskonda tagasi meeskonna raudtala Paul Millsapi.

Tänavu teist korda NBA tähtede mängule valitud suur äär Millsap moodustab koos mängujuhi Jeff Teague'i, NBA parima "püüa-ja-viska" snaipri Kyle Korveri, liiga ühe mitmekülgsema tsentri Al Horfordi ja sitke "viskan kolmeseid ja mängin kaitset"-tüüpi ääre DeMarre Carrolliga liiga ühe efektiivsema algviisiku, mis valiti NBA-s ajaloolise pretsendina Jaanuarikuu parimaks mängijaks (tava näeb ette, et auhind läheb ikkagi konkreetsele staarile, mitte viisikule). Koostöös tugeva pingiga, mida juhib sakslasest välkkiire kurat Dennis Schröder, on Hawks kogunud tuntust oma lämmatava kaitse, viskekontsertite ja meeskondliku mängupildiga. Nende 60 võitu põhihooajal on meeskonna parim tulemus läbi ajaloo, põhihooajal võitsid nad korra 19 mängu järjest, mis on läbi aegade viies resultaat NBA-s võidujadade arvestuses.

Play-off'ides ei loe need saavutused enam midagi, sest alustatakse jälle puhtalt lehelt. Oluline on, kes jõuab nelja võiduni enne. Hawksi tabasid hooaja lõpus ja PO alguses järjest väiksed tagasilöögid (Millsap vigastas õlga, kaitseäss Thabo Sefolosha hirmutas ööklubis NBA mängijat Chris Copelandi kaitstes ära New Yorki politseinikud, kes vigastasid ta jalga - politseid ootab ees soolakas kohtusaaga), Nets seevastu pigem tõusis aina paremasse vormi eeskätt tsentri Brook Lopezi renessanssiga. Lisaks on tiimi edukalt sisse sulandunud töökas rollimängija Thaddeus Young, kes annab Netsile juurde lisakäigu.

Suurfavoriit on siiski endiselt Hawks, kes alustas seeriat kodupubliku toel poolturvalise võiduga Netsi üle. Atlanta "kullide" kangelasteks osutusid esimeses mängus Korver, kes tabas olulistel momentidel vajalikud kolmesed ja Teague, kes hoidis lõpuminutitel külma närvi vabaviskejoonel. Mis Hawksi võitu köömne-kahe võrra varjutasid olid ankru Horfordi sõrmevigastus ja Millsapi jätkuvad mured õlaga, mis mõjutab raudvara visketehnikat. Kuigi NBA aasta parimaks treeneriks valitud Mike Budenholzeril on pingilt võtta suurte seast noor ja südi Mike Muscala, Euroliiga veteran Pero Antic ning NBA kunagine staar ja iga-aastase küsimuse "Kas ta mängib ikka veel liigas?" nominent Elton Brand, ei anna ükski kolmest välja Millsap või Horfordi taset, kes komplementeerivad üksteist pea ideaalselt. Horfordi sõrmevigastuse puhul peab Budenholzer alternatiivseid variante teatud minutite piires kaaluma.

Netsiga on mured lineaarsemad. Tagamängijad peavad söötma palli Lopezile, ka Kalle Klandorf saaks sellest aru. On täiesti mõeldamatu, et meeskonna parim mängija ja ohtlikuim ründevariant saab terve mängu vältel ainult 7 pealeviset (tabades neist 6). Veteranide ohjeldamisega harjunud peatreeneri Lionel Hollinsi eesmärk on kärgatada Johnsonile võtmaks vähem viskeid, vajadusel ka Thad Youngile. Horford on küll üks targemaid ja salakavalamaid kaitsjaid terve liiga peale, aga kui mängida natuke füüsilisemalt ta vastu ja pakkuda Lopezile palli, on paari mängu varastamine Netsi käest igati mõeldav variant. Kullid veritsevad, haavatud looma tuleb rünnata vajadusel julmalt.

Netsi puhul võib oodata ka suuremat panust pingilt. Seeria esimeses mängus suutis ainult Jarrett Jack pakkuda tuge ründes, oma "plahvatuse" peab vähemalt korra-kaks tegema ära viskekahurist horvaat Bojan Bogdanovic. Jõulisem tugi võiks tulla ka USA koondisesse kuulunud noorelt tsentrilt Mason Plumleelt.

Seeria teises mängus, mis toimub jällegi Atlantas kolmapäeval, peaks mäng eelmisest korrast veelgi tulisemaks minema kui Nets leiab Lopezile rakendust. Hawksil on küll samuti varu Millsapi-Horfordi pealt ja vaheajal esinev kuulus räppar Ludacris (nähtav ka kinoekraanidel Fast and Furious 7 märulifilmis) peaks kullid vaimselt üles haipima, aga Netsil pole ammugi enam midagi kaotada. Tulevikus neil draftivalikuid pole, veteranid Johnson-Lopez-Williams ei lähe nooremaks.