LeBron James Boston Celticsi piiramisrõngasFoto: Tony Dejak
Korvpall
21. aprill 2015, 21:27

Teekonnal NBA tiitlini | Kas Taavet näpistab Koljatit?

Kui leidub NBA-analoogia play-off'is Taaveti ja Koljati võitlusele, siis kaugemalt ei tasu seda võrdlust otsida. Vaid tõeline optimist pakkunuks Celticsit enne hooaega play-off'idesse, veel vähem pärast Celticsi viimase staarmängija Rajon Rondo lahkumist hooaja keskel Dallas Mavericksi.

Cleveland Cavaliers (53-29, Ida 2. koht) - Boston Celtics (40-42, Ida 7. koht)

No disrespect kolumni pädevamatele lugejatele, aga keskmine korvpallifänn pole suure tõenäosusega kuulnud lähemalt pea ühestki Celticsi mängijast, kes madistab play-off'is korvpallimaailma superstaaride LeBron Jamesi, Kyrie Irvingu ja Kevin Love'i vastu. (Tõsi, sama lugu võib kehtida ka Atlanta Hawksi mängijate kohta). Kulla ja karraga ehitud Celticsi parim mängija on 175 sentimeetri pikkune mängujuht Isaiah Thomas, kes valiti 2011. aasta drafti viimase valikuna.

Mis on Bostoni satsi edu saladus? Korvpalliromantik vastaks klišeelikult, et kambavaim, ühtsus, tasakaalustatus, noorte ja vihaste meeste kirg mängu vastu. Kusjuures ei pea pabistama, et need väljendid ei pea paika, need on tõesed. Võtmemängijad Jae Crowder, Brandon Bass, Avery Bradley ja uustulnuk Marcus Smart ei ole A- ega B-...isegi mitte C-kategooria korvpallitähed, nad on kõik rollimängijad. Kui katetest nagu küprokustest läbiminev Smart välja arvata, ei saa ükski Celticsi mängija (ka jupatsimõõtu ründegeenius Thomas) kunagi olema tõenäoliselt USA koondises. Ent nad naudivad kossu kui Hindrek Pulk võrguservi. Ja neid juhib noor geenius Brad Stevens.

Enne NBA treeneriameti vastuvõtmist oli Stevens üks hinnatumaid kolledžikorvpalli treenereid, Butleri ülikooli oma "noor korvpallimessias" (Stevens on noorem kui liiga vanemad mängijad, sh legendid Kevin Garnett või Tim Duncan). Ta edu on kandunud edasi ja ta strateegilist-analüütilist meelt peetakse NBA treenerite seas suurepäraseks. Stevens ei põlga arenenud statistika kasutamist, ta veedab tohutult aega videoruumides vastaste tendentse uurides ja ta oskab psühholoogiliselt hoolealuseid motiveerida-õpetada.

Tema vastas on teine lugupeetud peatreener David Blatt, kelle nimi peaks panema vähemalt kaks-kolm trianglit või kellukest peas helisema. Blatt on juhendanud Venemaa koondist, mitut Euroliiga meeskonda ja nüüd jõudnud ringiga NBA suurfavoriidi Cleveland Cavaliersi etteotsa, kus ei oodata vähemat kui meistritiitlit. Blatti rotatsioonid ja vähene lugupidamatus meeskonna liidri LeBroni silmis tekitasid mõttetult palju kõneainet hooaja alguses ja keskel, aga play-off'ide alguses on rollid paika loksunud: Blatt on peatreener, abitreener Tyronn Lue on kommunikaator ja autoriteet, LeBron on mängiv treener ja juht, Kyrie Irving on meeskonna skoorimootor, suur äär Kevin Love on...ülekvalifitseeritud pommitaja kaugelt ja lauapallide magnet.

Cavaliersi peamänedžer David Griffin ei piirdunud ainult Suure Kolmikuga, hooaja keskel toodi meeskonda tugevdama ka "ei-ei-ei-ei-palun-ära-viska-ei-JAAA!"-eeskuju, viskav tagamängija JR Smith, Marge Simpsoni soengut jahtiv kaitsja Iman Shumpert ja tulevane Vene Föderatsiooni president, tsenter-ankur Timofei Mozgov.

Eelmainitud nimed koos pingil olevate poolfossiilidega (Shawn Marion, Mike Miller, James Jones, Kendrick Perkins) peaks pakkuma piisavalt tulejõudu, et alistada Celtics 4-0 ja minna turvaliselt edasi. Esimene mäng võideti Clevelandis kindlalt, täna õhtul ootab ees teine. Bostoni mehed saavad kasutada võimalust õppimiseks ja play-off'ide atmosfääri kogemiseks-kinnistamiseks. Ainuke mure on, kuidas kavatseb Celtics endale hankida "superstaari", keda nad nii hädasti vajavad, et tõusta edaspidi veelgi kõrgemale? Marcus Smarti peale ainult loota on naiivne, draftivalikuid Netsi käest tuleb oodata.