Rock ja Tarvas kohtusid sel hooajal lisaks meistriliiga mängudele ka karikafinaalis, mille tartlased võitsid. Nagu näha, teavad nad hästi, et virulaste liider Brandis Raley-Ross tuleb võtta pihtide vahele. Foto: LAURA OKS
Korvpall
24. aprill 2015, 07:00

Kas on lootust, et kossu poolfinaalid ei lõpe 3:0?

Rakvere Tarva korvpallimeeskonna peatreener Andres Sõber kuulutas kohe pärast võidukat veerandfinaali Pärnuga, et las poolfinaalid jäävad vahele, Kalev ja Rock hakkaksid kohe mängima 8 ning nemad Kuusmaaga 5 võiduni.

Kahtlemata ütles Sõber seda läbi huumoriprisma, kuid tõsiselt rääkides tunnistasid nii tema kui ka Rapla Tyco juhendaja Aivar Kuusmaa üleeilsel pressikonverentsil, et ühe võidu saamine vastavalt Tartu Ülikool/Rocki ja BC Kalev/Cramo vastu oleks juba hea.

Kodumängus eelis ära kasutada

Õhtuleht uuris Tartu meeskonna kauaaegse tugitala ja endise koondislase Tarmo Kikerpilli ning Kalevi ja Eesti koondise endise treeneri ja mänedžeri Riho Sooniku arvamust. Kikerpill lausub kohe hakatuseks, et ta ei näe väga variante peale 3:0, kuid "korvpalli huvides oleks hea, kui Tarvas ja Rapla saaksid vähemalt ühe võidu".

Mis selleks juhtuma peab? "Eelkõige peaksid Tarvas ja Rapla püüdma kodumängus oma eelise ära kasutama, nende publik on kui kuues mängija," arvavad Soonik ja Kikerpill ühtmoodi.

Soonik: "Aivar räägib selgest plaanist, kuidas Kalevi vastu minna. Nad peavad lootma kinnisele viis-viis mängule, Machadot ja Veidemani ei tohi jooksma lasta. Väiksema jaoks oleks niisugune võit alati suur – kui Kalev oleks ikkagi CSKAga kokku läinud ja sealt ühe võidu võtnud, räägitaks sellest samuti veel pikka aega.

Tarva šanss on väljast visked ära panna, kui Sõber suudab oma vaba mängu peale suruda – mis aeg-ajalt suuremate vastu ka õnnestub."

Kikerpill lisab, et Tarval peab Brandis Raley-Ross kindlasti saama kaaslastelt tuge, sealhulgas korvi alt. Ning Reinar Halliku seerias Pärnuga kätte saadud hoog peab jätkuma. "Kui Rocki ja Kalevi poolkiired ja kiirrünnakud maha võtta ning tõka-tõka neljanda veerandini tasavägiselt venitada, võib seal juba kõike juhtuda."

Kõik mõtlevad ka järgmisele seeriale

Mõlemad rõhutavad ka, et kas vähem või rohkem teadlikult mõtlevad kõik neli võistkonda ka järgmisele, kes kulla-, kes pronksiseeriale. Mis tähendab, et püütakse püssirohtu hoida ja kasutada tavalisest suuremat arvu mängijaid.

"Selleks, et keegi soosikutest kaotaks, peab ta veidi jõuda hoidma ja ka vastast alahindama," rõhutab Soonik. "Nii Rakverele kui ka Raplale oleks juba üks võit suur tunnustus. Aga nad kumbki ei mõtle ka neljandale kohale, mõlemad tahavad medalit. Nii et mõnel hetkel võib igaüks jõudu hoida. Teatud maani pingutatakse kindlasti, aga kui väiksem näeb, et sein on ees… Kui Sõber rääkis 8 ja 5 võiduni peetavatest seeriatest, näitas see selgelt, kus on treenerite mõtted. Ning selge on seegi, et ka Kuusmaa ihkab medalit väga."

Kikerpillile on nii Kalevi mängud Ühisliigas kui ka Rocki omad eurosarjas jätnud sügava mulje: "Kalevil kogu aeg mehed tulevad ja lähevad, aga nad ikka mängivad! Eks see ole Varraku tarkus. Kullamäel on samamoodi olnud väga häid mänge, ehk saadakse hooaja lõpusirgel ka pikk leedulane mängima!"