BC Kalev/Cramo otsustas mängu saatuse teise veerandajaga.Foto: Mati Hiis
Korvpall
26. aprill 2015, 18:44

GALERII JA REPORTAAŽ | Kalev ei lasknud Raplal end üllatada (1)

Korvpalliliiga teise poolfinaali avamängus alistas BC Kalev/Cramo Rapla Tyco 78:56.

Et Rakvere Tarvas suutis reedel üllatada oma seeria avamängus Tartu Rocki, loodeti, et ka Rapla Tycol on soosiku BC Kalev/Cramo vastu midagi varuks. Esimene veerandaeg kinnitaski sürpriiside ihalejate ootusi.

Kalevi mäng oli ilmselgelt äsjase Otepää laagri nägu – visked ei tahtnud mitte kuidagi korvis maanduda. Neljaminutilise mängu järel näitas tabloo 0:6. Kalev oli teinud õigeid viskeid, kuid kõik põrkusid rõngalt tagasi. Rapla tegutses püüdlikult. Keith Benson avas ründelauast palli korvi saates (lisaks) lõpuks võõrustajate skoori, aga Janar Soo vastas teisel poolel samuti kolme punktiga – 3:11.

Benson lisas veel kahel rünnakul punkte ning selle järel kamandas Kuusmaa omad hoolealused maa-ala kaitsesse. Mõnda aega see toimis nagu Saraatovi Avtodori oma. Järgmised kalevlased peale Bensoni said käe valgeks alles veerandi kahel viimasel minutil. Väikesele vaheajale mindi seisul 12:20, Kalev oli 17 viskest tabanud 3.

Teisel veerandil pandi aga kiirelt asjad paika, suureks vaheajaks näitas tabloo 43:29... Kalev võitis kümneminutilise perioodi 31:9, korvi all võimutsenud Bensoni arvel oli juba 18 punkti ja 9 lauapalli ning Rapla tsentri Domagoj Bubalo kontos neli isiklikku viga. Rapla resultatiivseim oli Soo 7 punktiga.

Milles asi? Juhtus täpselt see, mille eest Raplat enne seeriat hoiatati. Kalev eesotsas Machadoga tõmbas üles Ühisliigast tuttava tempo ja Eesti liigaga harjunud meestel polnud sellele midagi vastu panna. Kõige krooniks suudeti viimase 1,46 sekundiga pall pärast audi sisseviset korvi sokutada.

Teise poolaja alustuseks jäi Kalev taas kolmeks minutiks kuivale – Rapla seisis innukalt kaitses, lisaks muutus tiitlikaitsja ka lohakaks. Machado tegi nii imelisi trikke, et Alar Varrak kamandas ta neljandal minutil pingile ja pidas pika loengu. Skoor kasvas mõlemalt poolelt visalt ning see tähendas, et vahe püsis. Enne viimast veerandit oli seis 61:45.

Viimased 10 minutit ei muutnud enam midagi. Kalevi eest tegi hea soorituse keskmängija Keith Benson, kes kogus 22 minuti ja 37 sekundiga 24 punkti ning 12 lauapalli. Rapla parim korvikütt oli 12 silmaga ekskalevlane Rait Keerles. Seeria teine mäng toimub tuleval teisipäeval Raplas.

EELVAADE:

Pärast reedest suurüllatust, kus Tarvas alistas väga põnevas mängus TÜ/Rocki, on kindlasti lootust ka TYCO Rapla meeskonnal saada vastu ühele suurest kahest hiiust ja võita vähemalt üks mäng, kui mitte rohkem. Põhihooaja kahes kohtumises Kalev/Cramo midagi aga juhuse hooleks ei hoidnud, vahendab basket.ee

13. novembril peetud kohtumises alistati võõral väljakul TYCO Rapla 96:69. Teist korda mängiti 11. märtsil, kus kodusaalis sai 21-punktilise, 86:65, võidu Kalev/Cramo. Praeguseks on aeg aga edasi läinud ning mõlemad tiimid on pidanud ka veerandfinaalseeria.

BC Kalev/Cramo alistas mängudega 3-0 TTÜ. Kui esimeses ja kolmandas kohtumises saadi suureskoorilised võidud (90:62 ja 101:52), siis seeria teine mäng võideti alles lisaajal 90:82. TYCO Rapla alistas mängudega 3-1 BC Valga/Maks&Mooritsa. Pärast avamängus kodusaalis saadud 77:80 kaotust, võideti järgnevad 3 mängu. Eriti võimas oli Rapla esitus seeria viimases, neljandas, mängus, mis võideti 88:69, alustades mängu 16:0 spurdiga ja võites esimese veerandi 32:8.

Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak andis igas veerandfinaalmängus puhkust vähemalt ühele põhikoosseisumehele. Niimoodi sai näiteks esimeses mängus Scott Machado mitte mängitamise tulemusel hiilata Martin Dorbek, kes sai peaaegu kolmikduubli (20 punkti, 10 resultatiivset söötu ja 9 laupalli). Teises mängus tõid Kalevi jaoks kastanid tulest Rain Veidemann (26 punkti, 6 lauapalli, 5 resultatiivset söötu) ja Keith Benson (23p ja 17lp). VTB märtsikuu parim mängija Scott Machado mängis seerias esimest korda kolmandas kohtumises, kus tõi vaid 24 mänguminutiga 23 punkti ja võttis 11 lauapalli.

TYCO Raplal pole sellist „luksust" ning kõik põhimängijad mängisid ka Valga vastu veerandfinaalides. Kõige suurema jälje jätsid raplakate korvialune tandem – Domagoj Bubalo ja Rait Keerles. Kahe peale kokku viskasid nad keskmiselt 26,8 punkti ja võtsid alla 15,5 laupalli. Väga olulist rolli mängivad ka tagaliinimängijad Rait-Riivo Laane, Janar Soo ja Martin Paasoja.