Alar SikkFoto: Arno Saar
Eesti uudised
27. aprill 2015, 07:00

Nepali maavärinas hukkus kivilaviini alla jäänud Eesti kodanik (3)

Välisministeeriumile on praeguseks teada, et Nepalis viibib 30 Eesti kodanikku. 25 kohta saadi kinnitus, et nad on looduskatastroofist pääsenud, nelja inimese osas püütakse veel selgust saada. Üks Eesti kodanik on hukkunud.

Välisministeeriumi pressiosakonna sõnul on hukkunu lähedasi teavitatud ja neid abistatakse lahkunu põrmu kodumaale toomise küsimuses. Samuti antakse vajadusel abi teistele Eesti kodanikele Nepalist lahkumiseks.

Surma sai Sandsbergi Reiside turismigrupi liige, kelle andmeid ühisel kokkuleppel ei avalikustata. Rühm sõitis Nepali 21. aprillil ja matkas Langtangi orus. Grupi liikmete vanus jääb vahemikku 30–65 ja reis oli mõeldud algajatele. Sandsbergi Reiside esindaja Kaarel Liivamäe ütleb Õhtulehele, et kui 20 viimase aasta tugevaim maavärin Nepali tabas, oli nende turismigrupp matkarajal Katmandust põhja pool Hiinale kuuluva Tiibeti piiri ääres 2700 meetri kõrgusel.

"Seal tuli kivilaviin, tekkisid maalõhed, rebendid ja siis rusu-mudalaviin kõige lõpuks," ütleb Liivamäe.

Kell 11.15, kui hukkunu varingu alla jäi, oli neil puhkepaus. Surm oli silmapilkne. Teistel liikmetel Liivamäe teada raskemaid vigastusi ei ole.

"Eks see matk on läbi, seal ei ole midagi teha. Kui nad on Katmandus kohal, siis vaatame, kuidas nad saaksid varem lennuki peale ja Tallinna tagasi," loodab Liivamäe matkal olnud eestlased võimalikult kiiresti Eestisse tagasi tuua.

Eesti paneb kokku päästemeeskonna

"Tunnen sügavalt kaasa looduskatastroofis elu kaotanud eestlase perele ja lähedastele. Traagiline loodusõnnetus puudutab meid kõiki," sõnab välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

Välisminister ütleb, et looduskatastroofi tagajärjed on Nepalile drastilised ning igasugune abi on seal praegu oluline ja seda pakub Eestigi, kes on valmis toetama humanitaarabi andmist. Siseminister Hanno Pevkuri sõnul paneb Eesti kokku pääste- ja politseimeeskonda, et saata need katastroofipiirkonda. "Rahvusvahelise kogukonna abi katastroofipiirkonnas on ülioluline ja meie kiire reageerimine vajalik. Valmistame ette päästemeeskondi koostöös nii päästjate kui politseinikega, et olla valmis kohe appi minema," märgib Pevkur.

Kohapeal tegutseb aktiivselt ka Eesti aukonsul Nepalis Nava Raj Dahal, kes on muu hulgas kohtunud osade päästetud Eesti kodanikega.

Viimastel andmetel on tugeva maavärina tagajärjel hukkunud Nepalis üle 2000 inimese. Maavärina kese oli pealinnast Katmandust 80 kilomeetrit loodes. Tihedalt asustatud linnas elab ligi 2,5 miljonit inimest.

Maavärinast pikemalt loe 9. leheküljelt.

Alar Sikk: selline õnnetus ei küsi, kas oled mägironija või kohalik

Esimese eestlasena maailma kõrgeima mäe Džomolungma tippu jõudnud Alar Sikk ütleb, et kuna tegemist ei olnud professionaalsete mägironijate, vaid matkafirma kaudu Nepali sõitnutega, võib oletada, et tippu ei püütud vallutada ning liiguti baaslaagrini, kus tegelikult on korralik rada, kus tavatingimustes laviine ei ole.

"Kui vaadata, kui palju on hukkunuid ning et peale mägironijate on surma saanud ka palju kohalikke elanikke, pole tugeva maavärina puhul vahet, kus sa viibid, sest see võib vallanduda kus iganes," lausub Sikk.

Ta ütleb, et mägedesse minnes ei tohi kunagi mõelda sellele, kas midagi juhtub ja tuleb üritada unustada kõik riskid. "Laviinid võivad vallanduda igal ajal ja silmitsi tuleb seista millega iganes. Sellega tuleb arvestada ja mina leian, et mägedesse mineku puhul kehtib sama, mis metsa minnes – kui karu kardad, jäta minemata," arvab Sikk.