JÕUDEMONSTRATSIOON: Julius Brooks jõudis reedel enne ebasportlike vigade tõttu eemaldamist palli mitmel korral efektselt korvi suruda. Foto: ALDO LUUD
Korvpall
28. aprill 2015, 07:07

Priit Vene: Rocki mäng on süsteemitu. Tanel Tein: nii mustades toonides asi pole (7)

Mis peab juhtuma, et Rakvere Tarvas võidaks terve poolfinaalseeria?

Korvpalliliiga poolfinaalpaari Tartu Ülikool/Rock – Rakvere Tarvas esimene mäng, kus tartlased kodus teisel lisaajal kaotasid, lõi kired lõkkele. Et mis juhtub siis, kui virulased nüüd emotsiooni pealt kodus teise mängu ka ära võtavad? Kas Tarvas võib lausa terve seeria kinni panna?

Kui Tarval kõik välja tuleb, võivad nad kodusaalis rahva toel emotsiooni pealt võita küll, leiavad eksperdid Jüri Neissaar, Tanel Tein ja Priit Vene, kellega Õhtuleht eile vestles. Kõik kolm on aga ühel meelel selleski, et kokkuvõttes peaks kolme võiduni mängitava seeria Rock ikkagi jõuga ära võtma. Jõuga ja korvi alt proovisid nad võtta esimestki kohtumist, kuid elu näitas, et see ei tule alati välja.

Ühel hetkel kadus loogilisem mäng

Kõige kriitilisem oli Rocki suhtes aastaid Kaunase Žalgirise süsteemis treenerina töötanud Priit Vene, kes põrutab otse: "Kui Tarvas mängib lõbusat, aga mitte eriti süsteemset korvpalli, siis Rock oli veel süsteemitum! Pole liikumisi, kust peaksid lahendused tulema. Kui vise läheb sisse, on tore, kui aga sisse ei kuku, oli reedel näha, mis juhtus. Vahepeal oli Rocki mäng ikka väga kinni!"

Vene lisab, et süsteemitu mäng on iseloomustanud selle hooaja päris paljusid kohtumisi. Samas näiteks hooaja alguses Saraatovis peetud 106-punkti-mäng sealse Avtodoriga tähendas teistsugust näidet. "Siis oli Rocki mäng loogilisem. Enne tabavaid kaugviskeid käis pall korvi alt läbi ja liikus korralikult. Mingi osa hooajast suudeti seda mängu mängida, kuid ühel hetkel kadus see ära. Kui finaali jõutakse ja seal mängitakse Kalev/Cramo vastu samamoodi nagu reedel, ei kujuta ma ette, mis saama hakkab – siis tulevad mitte ainult kaotused, vaid pakid."

Vaja paari-kolme kolmepunktiviset

Rocki endine mängija, perioodil 2000-2010 meeskonna palju kordi Eesti meistriks aidanud Tanel Tein nii karm ei ole, ehkki tõdeb samuti, et lemmikklubil probleeme jätkub. "Ma ei ütleks, et süsteem puudus. Rock sai ju alguses kena vahe sisse, kuid palli suruti liiga masinlikult korvi alla ja see tõi kaasa edasiste sündmuste ahela. Pall tulnuks pikkadele saada teravamalt ja loomingulisemalt, nüüd jäi tagaliini aktiivsus väikseks. Nad ei saavutanud õiget rütmi ja nii need visked mööda hakkasid minema.

Tegelikult polnud tolleski mängus palju vaja – õigel hetkel paar-kolm sisse läinud kolmest, edu oleks püsinud ja võib-olla räägiksime praegu hoopis teist juttu. Peatreener Gert Kullamäegi tõi ju pärast mängu välja, et teatud põhjusel pole mehed hetkel värskeimad ja visketäpsus parim." Palju aastaid Tartu esindusklubi peatreenerina tüürinud

Jüri Neissaar märgib, et Andres Sõber suutis Tarva panna oma maksimumi välja mängima, Rock jäi sellest aga kaugele. "Rockil jäi edasiseks kindlasti rohkem varu kui Tarval, aga niisama lihtne nende varude väljatoomine pole. Hooaja jooksul välja kujunenud leivanumbrid ei pruugi play-off’is alati enam toimida ning kasulik on midagi värskemat välja mõelda," soovitab Neissaar.

"Kui sa paned mehed vastamisi, peab ju Rock ära võitma!" ohkab ta. "Jõu, pikema pingi pealt. Aga Sõbral veab: mängudel on pikad vahed, nad jõuavad ära taastuda ja piisab 7-8 mehe kasutamisest. Ning Rakverel on vendi, kes oskavad end õigel ajal kokku võtta."

Üldeduks vajab Rock veel kolme, Tarvas kahte võitu. Kummagi ülesanne pole lihtne. Kui Rocki visketabavus veidigi paraneb, siis millised on Tarva võimalused korraldada suurüllatus ja esimest korda Kalev/Cramo – Rocki vastasseisu ajaloos mõnda neist suurtest ka seeria kokkuvõttes võita?

"Ross ja Špan mängisid reedel oma välja. Ross on igas mängus võimeline kontserdi korraldama, kuid ta ei tohi minna üksi kõiki mänge võitma – reedel Tartus oli Tarva rünnak küllalt tasakaalus. Matšis Pärnuga nägime, et kui Ross lõpuks palli jagama hakkas, tulid teised kaasa. Lisaks on Hallik võimeline esitama paremat partiid ja mujalt peab veidi abi tulema. Mustad mehed ei tohi korvi all teha rumalaid vigu," sõnastab Vene retsepti, kust Tarval veel juurde oleks võtta.

Tarva ja Rocki teine mäng algab homme kell 19 Rakveres.