Foto: Alar Truu
Jalgpall
29. aprill 2015, 07:00

Sergei Terehhovi võrratu võiduseeria võtmed: sisetunne ja siseinfo (4)

Sergei Terehhovi juhendatud Nõmme Kalju meeskond omab Eesti jalgpalliliigas uhket täisedu. Alistatud on nii Flora, Levadia, Sillamäe kui ka Infonet. Milline on varasema peatreeneri-kogemuseta Terehhovi vaaritatud edukompoti retsept?

Kalju peatreeneriks hakkamise pidi Terehhov otsustama kiiresti. Paar nädalat pärast eelmise hooaja lõppu helistas klubi president Kuno Tehva ja teatas, et: 1) senine juhendaja Igor Prins võetakse maha, 2) klubil on kolm kandidaati, aga esimene eelistus järgmise peatreenerina on Terehhov, 3) vastust on vaja ülejärgmiseks päevaks.

"Poolteist päeva mõtlesin. Lihtne ei olnud. Teadnuksin pool aastat ette, olnuksin otsustamiseks valmis. Aga pidin vastuse andma paugupealt," meenutab Terehhov.

Naudingut palju vähem kui pingeid

Pärast nõustumist tuli hakata hoobilt tööd murdma, sest meeskonna ettevalmistuse alguseni oli jäänud vaid kaks nädalat. Terehhovi ametisse sobivusse kahtlejaid leidus jalgpalliringkondades mitmeid, aga senine hooaeg tõestab, et otsustega panid täkkesse nii Kalju kui ka Terehhov, sest start on olnud võrratu.

Täiseduga Kalju läheneb 2009. aastast Tallinna Levadia nimel püsivale rekordile (hooaja alguses 11 järjestikust võitu), mängides ilusat ja mõtestatud jalgpalli. Väravad tulevad ja kaitse peab. Rahul on nii publik, juhtkond kui ka mängijad, kes kiidavad Terehhovi (taktika)trenne.

"Olen uue tööga ära harjunud, aga õpin iga kuu, nädala ja päevaga midagi juurde," võtab Terehhov kokku möödunud neli ja pool kuud. Liidrikohale vaatamata mahub sellesse aega naudingu tähe all kulgenud päevi üpris vähe.

"Peatreeneri ametiga kaasnev vastutus on pigem ikka pingete allikas. Hea võit on tõesti suur nauding, ent peagi algab valmistumine järgmiseks mänguks. Naudinguks on üks päev, pingete jaoks ülejäänud viis," räägib Terehhov. "Jalgpallur saab oodata järgmist trenni ilma, et peaks pead valutama. Teha tuleb ainult seda, mida öeldakse. Treeneri-amet on hoopis vastutusrikkam."

Selle vastutuse kandmiseks alustas Terehhov valmistumist varakult. Kindel plaan, et tema mängijakarjääri-järgseks kutsumuseks on treeneriamet, tekkis Terehhovil, kui ta 2007. aastal pärast Norras, Soomes ja Venemaal veedetud aastaid Eestisse naasis. Tihe õppetöö päädis PRO-litsentsi (üleeuroopalise süsteemi kõrgeim kategooria – toim) omandamisega hollandlase Arno Pijpersi juhtimisel 2012.

Terehhov peab seda õppeprotsessi väga väärtuslikuks ning on veendunud, et ilma tugeva teoreetilise baasita tippmängijast head treenerit ei saa. "Jalgpallurina omandatud kogemused on üks asi, aga teooria peab olema selge, et saada aru, mis ja miks meeskonnaga toimub. Samas on ka sisetunde roll peatreeneri ametis suur."

Just sisetunne ajendas Terehhovi 18. aprilli mängus FC Levadia vastu saatma teise poolaja keskel platsile Tarmo Neemelot, kes vaid mõne minuti möödudes otsustava 2:0 värava lõi. Aga lisaks sisetundele on 2009. aastast Kaljusse kuulunud (peetud ametiteks mängija, mängiv abitreener ja spordidirektor) Terehhovi päralt ka põhjalik siseinfo.

"Kindlasti olnuks mul ükskõik millise muu Premium liiga meeskonna peatreeneriks asuda palju keerulisem. Aga kõiki Kalju mängijaid tunnen isiklikult ja põhjalikult ning seetõttu julgen ka oma sisetunnet rohkem usaldada. Tean ju, keda, millal ja kuidas tagant utsitada. Ükskõik millises teises klubis võtnuks meeskonnaga usaldusliku sideme tekitamine aega. Kaljut tunnen aga läbi ja lõhki."

Ise platsile? Ei ole välistatud!

Üle-eelmisel nädalal 40. sünnipäeva tähistanud Terehhov on kevade jooksul esiliigas Kalju duubelmeeskonna eest neli korda platsil käinud. Kas on välistatud, et peatreener Terehhov otsustab millalgi 2015. aasta jooksul mängija

Terehhovi ka kõrgliigas platsile saata? "Ei ole. Koondise eest jäi mul lahkumismäng saamata (Terehhovil jäi 100 A-maavõistlusest puudu kuus matši – toim), aga Kaljus vast õnnestub. Ükskõik, millise tulemusega hooaeg meie jaoks lõpeb," sõnab Terehhov muheledes.

Sergei Terehhov

Sündinud 18. aprillil 1975.

Mängijana esindas Pärnu Tervist (1993-94), Tallinna Sadamat (1995-96), Tallinna Florat (1997-99), Bergeni Branni (2000-02), Valkeakoski Hakat (2002-04, meister 2004), Jaroslavi Šinnikut (2005-06), Espoo Honkat (2006), FC TVMK-d (2007-08) ja Nõmme Kaljut (2009-13, meister 2012).

Eesti koondises 94 mängu ja 5 väravat (sh 1:1 tabamus MM-valikmängus Venemaaga).

Nõmme Kalju spordidirektor 2009-14, peatreener alates detsember 2014.