Augustas Peciukeviciuse otsustavate momentide visked tõi Tartu võidulaeva sadamasse.Foto: Mati Hiis
Korvpall
29. aprill 2015, 20:39

REPORTAAŽ | Kaotusseisu jäämine äratas võidu võtnud Tartu Rocki (1)

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskond viigistas meistriliiga poolfinaalseeria, alistades Rakveres täismaja ees kohaliku Tarva 71:65.

Peatreener Gert Kullamäe alustas seekord kolme tagamängijaga, saates väljakule Tanel Soku, Gert Dorbeku ja Augustas Peciukeviciuse, esialgu jäi pingile Tanel Kurbas. Tarva kuus esimest viset läksid mööda, kuid Rock oli selleks ajaks saanud ette vaid 4:0. Siiski hoidis Rock terve avaveerandi kerget edu.

Ärev hetk tekkis pärast Kurbase läbimurret, mil Julius Brooks vastase veaga maha murdis. Rocki pingimehed olid valmis väljakule tormama, õnneks ei juhtunud midagi tõsist ja olukord lahenes. Väikesele vaheajale mindi seisul 19:14. Jokkeriks osutus tänavuse hooaja murelaps Peciukevicius, kes oli tabanud kaks kaugviset ja toonud kokku 8 punkti.

Teise veerandi alguses püüdis Rock suuremalt eest saada, kuid Juris Umbraško täpsed visked lõid need katsed tagasi. Peciukeviciuse tuules pingutas Rocki teine leedulane Karolis Petrukonis, kes erinevalt oma Kalev/Cramo pikast kaasmaalasest Mindaugas Kupšasest palli kahel korral järjest pealt surus – 19:27. Rockil oli mitu võimalust saada sisse kahekohaline edu, kuid Gert Dorbeku kaugvisked põrkusid rõngalt tagasi.

Hoopis Tarvas tuli mängu tagasi ja oli poolajal taga 31:37 – täpselt kuus punkti oli Rocki edu ka Tartus peetud avamängus... Umbraško ja Raley-Rossi arvel oli 11, Peciukeviciusel ja Joosep Toomel 10 (Toome ka 7 lauapalli). Virulaste olukorra muutis murettekitavaks asjaolu, et Brooksil oli kirjas juba neli viga. Ning kuidagi ei leidnud väljakul oma kohta Reinar Hallik, kellel ei lastud kordagi vabalt visata.

Kolmanda veerandaja algus kinnitas Rocki pooldajate halvemaid unenägusid. Pärast Janar Taltsi korvi tegi Tarvas 9:0 spurdi, mille lõpetuseks viis Jan Špani kolmene virulased ette 40:39! Kuid näis, et kaotusseisu jäämine äratas tartlased. Äkitselt tuli rünnakutesse tagasi see mõtestatus, millest Priit Vene puudust tundis. Pall liikus, mehed liikusid ning tehti ise kolm korvi järjest. Kui Kurbas mitu täiesti vabalt sooritatud viset veel ära pannuks, võinuks toimuda otsustav murrang. Ent nüüd mindi sel perioodil mitu tähtsat korvi visanud Halliku tabamuse järel viimasele väikesele vaheajale status quo'l – 47:52.

Viimase veerandaja alustuseks Taltsilt kaug- ja lähivise ning esimest korda oli vahe kümme punkti – 47:57. Ehkki Raley-Ross vähendas mitme kaugviske abil esmalt vahe 7 silmani ja 1.40 enne lõppu ka 62:67ni, polnud Rockilt enam võimalik seda võitu ära kiskuda. Janar Talts täitis edukalt liidrirolli ning ähvardas jõuda 20+20ni! Lõpuks temalt 15 punkti ja 19 lauapalli. Suurepärase mängu tegi ka teine eesliinimees Joosep Toome (16+9). Resultatiivseimad olid Peciukevicius 19 (+6 rs) ja Raley-Ross 26 punktiga.