ESIALGU PÄÄSENUD: Indoneesia saatkonna ees Manilas põlesid viimastel päevadel küünlad, millel nõuti narkokulleri Mary Jane Veloso (30) hukkamise edasilükkamist. Mõnevõrra ootamatult nii ka läks. Üheksast hukkamist oodanud narkokurjategijast jäeti tema ainsana ellu.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
30. aprill 2015, 07:00

Surmamõistetud naine pääses mahalaskmisest (7)

Indoneesias lasti kolmapäeva öösel maha kaheksa surmamõistetud narko­kullerit. Algselt pidi hukatama ka filipiinlanna Mary Jane Veloso, kuid tema mahalaskmine lükati viimasel hetkel edasi, vahendab Spiegel Online.

Mary Jane Veloso (30) oli juba oma saatusega leppinud. Ta jättis teisipäeval hüvasti oma kahe poja, Mark Danieli (12) ja Mark Darreniga (6), ning ootas Indoneesias Nusa Kambangani vangla­saarel koos kaheksa teise surmamõistetud narkokurjategijaga 13liikmelise hukkamiskomando ette astumist. Kohale oli toodud ka üheksa kirstu ja üheksa risti, millel oli surmakuupäevaks märgitud 29. aprill.

Ootamatu samm

Hoolimata kogu maailmast saabunud rohketest palvetest hukkamine ära jätta, Indoneesia võimud surmamõistetutele ei halastanud. Kaheksa neist lasti kolmapäeva öösel maha.

"Veloso hukkamine lükati Filipiinide presidendi palvel edasi," ütles prokuratuuri esindaja Tony Spontana.

Meelemuutus tuli viimasel minutil. Veel tund aega enne planeeritud hukkamisaega kinnitati, et ka Veloso lastakse maha. "Me oleme väga, väga õnnelikud. Jumal võttis meie palveid kuulda," ütles tema ema Celia Veloso.

Veloso pääses esialgu eluga tänu oma kunagisele sõbrannale Maria Kristina Sergiole, kes sisenes teisipäeval Filipiinidel Nueva Ejica provintsis politseijaoskonda ja ütles, et kardab oma elu pärast.

Veloso ja Maria Kristina Sergio tunnevad teineteist juba lapsepõlvest. Sergio on Veloso ristisa tütar. Viie aasta eest otsis Veloso tööd. Ta kuulis Sergiolt võimalusest töötada Malaisias ühe tuttava pool majahoidjana. Naised lendasid koos Malaisiasse, kuid seal ütles Sergio ootamatult sõbrannale, et see tööots oli juba läinud kellelegi teisele. Ta lubas aga, et leiab uue töö. Naised jäid mõneks veel mõneks päevaks Kuala Lumpurisse.

Kohvris oli heroiin

25. aprillil 2010 ütles Sergio, et uus töökoht asub Indoneesias ning selle saamiseks tuleb tegutseda kiiresti. Sergio ostis Velosole lennupileti Yogyakartasse, andis talle veidi sularaha ja uhiuue kohvri. Samal päeval leidsid tolliametnikud Yogyakarta lennujaamas Veloso kohvri topeltpõhja vahelt 2,6 kilogrammi heroiini.

Veloso kinnitas pisarsilmi, et sai kohvri Sergiolt ega teadnud, et sellesse on peidetud narkootikumid. Teisisõnu, teda kasutati narkokullerina enda teadmata.

Indoneesia kohus naise selgitust ei uskunud ja ta mõisteti surma, kuigi prokurör nõudis eluaegset vanglakaristust. Sergio, kellelt Veloso väidetavalt heroiiniga kohvri sai, oli kuni teisi­päevani kadunud.

Filipiinide politsei kahtlustab Sergiot inimkaubanduses ja soovib Veloso tunnistajana üle kuulata. Indoneesia meedia andmetel pääseb Veloso surmanuhtlusest vaid siis, kui Sergio võtab omaks, et kasutas sõbrannat narkokullerina viimase teadmata. Filipiinide meedia teatel soovib aga tapmisähvardusi saanud Sergio hoopis tõestada, et ta ei ole milleski süüdi. Kui nii, siis on Veloso olukord endiselt keeruline.

Veloso on leidnud pärast surmamõistmist ka Indoneesias palju kaastunnet. Indoneeslastele on läinu hinge, et tegemist on äärmiselt vaestest oludest pärit perekonna viiest lapsest noorimaga. Ta läks mehele juba 17aastaselt, kuid abielu purunes veel enne vanglasse sattumist ning Veloso kasvatas kaht poega üksi. Seetõttu otsis ta ka paaniliselt tööd välismaal, kuigi selleks tuli jätta lapsed ema hoolde.

Austraalia protestib

Kuna kaheksa hukatud narkokurjategija seas oli ka kaks Austraalia kodanikku, kutsus Austraalia oma suursaadiku protestiks Indoneesiast koju.

Austraalia peaminister Tony Abbott nimetas hukkamist julmaks teoks, mis kahjustab Austraalia ja Indoneesia suhteid.

Abbott rõhutas, et mõlemad mehed olid end vanglas täielikult rehabiliteerinud. Neist üks õppis vanglas preestriks ja abiellus vanglamüüride vahel vaid päev enne hukkamist oma kauaaegse sõbrannaga. Teine tegeles aga vanglas maalikunstiga.

Indoneesia president Joko Widodo kaitses hukkamisi. Ta rõhutas, et surmanuhtlus on küll ebameeldiv, kuid samas otsustav vahend võitluses narkootikumidega.

Alates Widodo presidendiks saamisest mullu sügisel on Indoneesias hukatud 14 narkokurjategijat, veel umbes 40 ootab surmaotsuse täideviimist.

Surmamõistetute arv kasvab dramaatiliselt

Mullu mõisteti maailmas surma vähemalt 2466 inimest, seisab inimõigusorganisatsiooni Amnesty International (AI) selle kuu algul avalikustatud aastaaruandes "Surmanuhtlus ja hukkamised 2014". See on 541 võrra rohkem kui 2013. aastal.

Täideviidud surmanuhtluste arv seevastu vähenes. AI-l on kinnitatud andmed 607 mullu hukatud surmamõistetust. See on 22% vähem kui 2013. aastal.

AI rõhutab, et statistikast on välja jäänud Hiina, kus tõenäoliselt hukati mullu rohkem inimesi kui kogu ülejäänud maailmas kokku. Võimalik, et seal võeti elu koguni 2400 surmamõistetult. Andmed puuduvad ka Põhja-Korea kohta.

Positiivsena märgib AI tõsiasja, et surmanuhtlust rakendavate riikide arv on 20 aastaga vähenenud 41-lt 22-le.

AI aastaaruande järgi hukati mullu Iraagis vähemalt 289, Saudi Araabias 90, Iraagis 61 ja Ameerika Ühendriikides 35 surmamõistetut. Euroopas hukkab surmamõistetuid praegu ainsa riigina Valgevene. Seal viidi mullu täide kolm surma­nuhtlust. Suurtest tööstusriikidest viib USA kõrval surmanuhtlusi täide veel Jaapan.