Seekord oli Janar Taltsi show Brandis Raley-Rossi omast vägevam.Foto: Mati Hiis
Korvpall
30. aprill 2015, 07:00

Tartu Rock võitis Rakvere Tarva 71:65

Talts: peame hakkama veel paremini viskama

Kui Tartu Ülikool/Rocki ja Rakvere Tarva vahel peetava korvpalliliiga poolfinaali esimene mäng kujunes Brandis Raley-Rossi sõuks, siis eile võimutsesid Eesti koondise eesliinimehed Janar Talts ja Joosep Toome, kes vedasid Rocki 71:65 võiduni.

Tagamehed loopisid endiselt palju viskeid mööda, kuid Talts ja Toome võitlesid ründelauast ühe palli teise järel tagasi ning andsid omadele teine, mõnikord ka kolmanda ja neljanda rünnakuvõimaluse, ning lõpuks ikka pall sihile jõudis. Nad kogusid kahe peale lõpuks 31 punkti ja 28 lauapalli! Avamängu kaotusest haavatud lõvid olid vihale aetud.

Iseloomulik olukord toimus mängu alguses, kus Toome korvi alt kahel korral eksis, mille järel Talts kaaslast valjuhäälselt – ega täpselt aru saanud, kas ergutas, tõreles või tagant torkis. Ent tulemus oli olemas, eestlased mängisid Tarva pikad ameeriklased selgelt üle.

"Oleme algusest peale vihased," lükkas Talts tagasi oletuse, et sportlik viha on alles seeria käigus tekkinud. "Mäng oli jälle väga raske. Peame mõned nüansid veel natuke paremaks saama, oma mängu veelgi parandama. Hea, et täna vähemalt nende kodus võidu kätte saime. Oleksid ei maksa, kuid mõndagi jääb ka visete taha, peame hakkama veel paremini viskama. Kui oleme sel hooajal häid tulemusi näidanud, oleme viskeid paremini tabanud."

Rock haaras algusest peale kerge initsiatiivi, kuid otsustavalt ei õnnestunud eest minna. Lõplikult ärgati siis, kui Tarvas teise poolaja alguses 9 punkti järjest viskas ja ise napilt ette pääses. Seejärel leidis Rock äkitselt oma ilusa ja loogilise rünnaku üles, mille puudumisele juhtis teisipäevases lehenumbris tähelepanu korvpallitreener Priit Vene. Pall liikus, söötudega leiti vabad mehed ja kui kõik visked ära panduks, toimunukski lõplik murrang. Ning kui Tarva liider Brandis Raley-Ross oli reedel visanud 41 punkti, siis eile "piirdus" ta 26ga ja seda märkis võidu põhjusena ka abitreener Toomas Kandimaa.

"Ross viskas 15 punkti vähem." Mõistagi ainult sellega ta ei piirdunud: "Teiseks arvan, et oskasime natuke paremini lõhkuda nende korvialust kaitset. Nad tõmbasid kõvasti kokku, kuid õnneks kukkus Augustasel paar hullu sisse ja see meid täna päästis." Eesliini panuse kõrval oligi oluline Augustas Peciukeviciuse (19 p, 6 rs) ärkamine.

"Pikkade duellis Talts, Toome kägistasid meie Reinari natuke ära," nentis Tarva juhendaja Andres Sõber. "Tagumiste pealt me väga jänni ei jäänudki. Kokkuvõttes võitlesid poisid vägevalt, sooritusele mõeldes pole paha meel. Meil peab teatud kohtadest veel korve tulema – mõtlen Hallikut. Aga teda võeti tõesti kõvasti. Ütleme nii, et väsisime ära, nendel oli pikem pink."

Kokkuvõttes on selgelt näha, et Rock püüab seeria korvi alt ära teha. "Oleme seal natuke paremini komplekteeritud, aga palli ei tohi sinna liiga kõvasti toppima hakata. Mõnikord jäime selles ümmarguseks just siis, kui rünnakuaeg otsa hakkas saama. Sööt alla, siis välja, ja peavad olema väikesed mehed, kes selle ära realiseerivad. Täna oli see eelmisest korrast veidi parem, aga visketabavus jäi veel natuke kesiseks," tõdes Kandimaa, kelle soov ülehomme kell 17 peetava kodumängu eel on: "Võtame Rossilt veel punkte maha, võib-olla on siis veel lihtsam!"

Meistriliiga

Poolfinaali 2. mäng

Rakvere TarvasTÜ/Rock 65:71 (seeria kokku 1:1)

Tarvas: Raley-Ross 26, 4 rs, Umbraško 11, Haughton, Hallik 9, Špan 8, 4 vl, Brooks 2, Peterson, Jurtom 0

Rock: Peciukevicius 19, 6 rs, Toome 16, 9 lp, Talts 15, 19 lp, 3 rs, Kurbas 9, Petrukonis 6, Sokk 3, Doronin 2, Dorbek 1, Kriisa 0