Floyd Mayweather.Foto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
30. aprill 2015, 07:00

Kogu maailm jääb ühtäkki seisma, kui Mayweather ja Pacquiao ringi astuvad (11)

Ameeriklase Floyd Mayweatheri ja filipiinlase Manny Pacquiao laupäevaöine kohtumine saab olema poksiajaloo kõige kallim duell, ent ei vääri ilmselt "Sajandi matši" tiitlit.

Las Vegases on kokku 150 544 hotellituba. Sel nädalavahetusel tuleb juhuslikult "Patulinna" reisinuil ulualust otsida aga tikutulega, sest harilikult sadu meelelahutusvõimalusi pakkuv Vegas elab ja hingab vaid ühe ürituse rütmis. Laupäeva õhtul (Eesti aja järgi pühapäeva varahommikul kell 4) kohtuvad MGM Grand kasiinos profipoksi kergekeskkaalu tiitlimatšis 47 võitluses vaid võite tunnistanud Mayweather ja 64 duelli peale ka viis kaotust ja kaks viiki saanud Pacquiao.

Kauaoodatud matš

Kuigi võitluspaik (kus üks öö hotellitoas maksab sel nädalavahetusel 1450 eurot) mahutab vaid 16 800 pealtvaatajat, on terve linn suure õhtu ootuses poksifänne täis ning pileteid müüakse isegi tänaõhtusele kaalumistseremooniale – algselt 10 dollariga, ent needki hinnad on juba hangeldajate käes mitmekordistunud. Matši enda piletihinnast pole üldse mõtet rääkida: juba eelmisel nädalal oli teada mitmest enam kui 90 000 euro piiri ületanud pileti müügist!

Kui lisada juurde, et poksijate päevateenistusedki ületavad 100 miljoni (üks ja kaheksa nulli!) euro piiri, ongi taoliste numbrite taustal kerge kohtumist nimetada "Sajandi matšiks". Aga keegi ei taha seda nimetada teise nimega – noorte pensionäride viimane hurraa.

Põhjus, miks sportlastele nõnda ulmelisi summasid makstakse, on lihtne – poksimaailm on kahe mehe duelli oodanud juba aastaid. Ent nende aastatega on nii Mayweatheri kui Pacquiao turjale kogunenud juba parajalt vanust – mehed on vastavalt 38 ja 36. Filipiino karjääri lõppu ennustati juba pärast 2012. aasta lõpus saadud kaotust, mil Juan Manuel Marquez ta pildituks lõi, ning Mayweathergi on välja öelnud, et pärast Pacquiaod peab ta veel vaid ühe matši, enne kui kindad lõplikult kotti pakib.

Tõele au andes, ei saa me kunagi teada, kas ja kui palju võimsam oleks olnud kahe mehe duell, kui see oleks peetud viis aastat tagasi. Ent sama palju raha poleks see kindlasti sisse toonud, sest varem vaid poksisõpradele huvi pakkunud mõõduvõtt paelub nüüd ka tavainimesi. Sest kellele ei meeldiks muinasjutud?

"Hea" Pacquiao ja "kuri" Mayweather

Pacquiao pole mingi ingel. Näiteks arestiti 2013. aastal tema Filipiinidel asuvad pangakontod, sest väidetavalt olevat ta jätnud maksmata 2,2 miljardi peeso ehk 45 miljoni euro väärtuses tulumaksu. Aga ometi on 36aastase poksija karjääri näol tegu tuhkatriinulooga, millele on kerge kaasa elada.

Vaesest kuuelapselisest perest pärit Pacquiao on vaatamata tagasihoidlikule lapsepõlvele edasises elus ainult hiilanud – üliedukale poksijakarjäärile lisaks on ta viie lapse isa, heategija, kolonelleitnant (reservis), Filipiinide kuulsaim poliitik ja kahtlemata tulevane president. Pacquiao väärib igat senti oma eesootavast kolossaalsest palgapäevast.

Sama ei saa muinasjutureeglite järgi väita tema vastase kohta. Koduvägivalla eest kaks kuud vangis istunud Mayweather sobib kurja võõrasema rolli ideaalselt, sest näiliselt hoolib ta elus vaid ühest – krõbisevast! Raha on Mayweatheri hüüdnimi, sotsiaalmeediakontod on täis fotosid oma varandusega eputavast poksijast ja ta sõlmib ka kõige tähtsusetumate võistluste peale miljonite eurode suurusi kihlvedusid. Laupäeval pistab ta taskusse ligikaudu 200 miljonit dollarit, mis ühe maksimaalselt 50 minutilise tööpäeva kohta on röögatult suur summa.

Ei saa öelda, et Mayweather poleks oma karjääri senise 47 matši võitmisega teenitud rahahunnikuid väärt – tegu on hiilgava sportlasega – ent viis, kuidas ta oma varandusega terve maailma ees eputab, ei jäta kahtlustki, kumb on laupäeval "hea" ja kumb "halb". Ent Las Vegas pole Narnia, kus hea alati kurjuse üle võidutseb. Mayweather on selge favoriit.