Eesti neljasüst leppis 13. kohagaFoto: Eesti Aerutamisföderatsioon
Spordivaria
1. mai 2015, 20:42

Vägev! Aerutamise kahesüst jõudis EMil finaali! (1)

Täna Tšehhis alanud aerutamise EMil jõudis Eesti kahesüst Kaarel Alupere - Kaspar Sula finaali, neljasüst leppis 13. kohaga.

Alupere - Sula jõudsid 500 meetri distantsil finaali, olles oma poolfinaalis kolmandad. Eelmisel aastal maailmameistrivõistlustel üheksandaks tulnud paatkond sõidab EM-il finaalis pühapäeval.

Neljasüst Kaspar Sula, Kaarel Alupere, Kristjan Oras ja Tarmo Tootsi jõudsid 1000 m distantsil poolfinaali, ent pidid seal leppima seitsmenda kohaga, ehk paatkonna esimene sõit rahvusvahelises konkurentsis lõppes 13. kohaga.

Kahel distantsil lõi kaasa koondise noorim liige, Joosep Karlson, kes jõudis ühekanuul poolfinaali 500 ja 1000 m distantsil.

Koondise peatreener Peeter Becker jäi pärast pikka võistluspäeva koondislaste etteastetega rahule. "Lõpuks ometi sai see hullumeelne päev õhtusse. Tiitlivõistlused on kokku surutud vaid kolmele päevale ja nii tuli 500 ja 1000 m distantse läbida neli korda," seletas Becker võistlussüsteemi, kus ühel päeval sõidetakse nii eelsõidud kui poolfinaalid.

Kahesüsta Alupere – Sula finaali pääsemise üle on Beckeril vaid hea meel, sest poolfinaali ajaks olid nad juba kahel korral startinud neljasüstaga, lisaks veel kahesüsta eelsõidus. "Kahene liikus kenasti. Tuleb arvestada, et selleks ajaks oli meestel juba kolm rasket sõitu all," ütles Becker.

"Poolfinaali alustati liiga ettevaatlikult, ilusa lõpuga lunastati finaalikoht ja see võttis pinged maha," lisas Becker. Lisaks stardib Kaspar Sula laupäeval 200 m sprindis. "Ta proovib seal kiiruse üles saada, aga kõik see kannab eesmärki kahesüsta finaaliks valmistumisel," seletas peatreener.

Häid sõnu jagus Beckeril ka neljase debüüdi kohta, mis läks tema arvates ootuspäraselt. Finaalipääsust lahutas paatkonda kaks sekundit. "Vähene kokkusõit tekitas probleem just stardis, sest oli see ju meie neliku esimene ametlik võistlus. Nüüd on vaja vaid tööd jätkata. Me teame, mida on vaja teha. Esimene õhin on üle elatud ja eesmärk saab olla vaid üks - jõuda augustis toimuval MM-il finaali," oli Becker enesekindel.

Euroopa meistrivõistluste näol on sisuliselt tegemist hooaja avavõistlusega.
Juba maikuu jooksul saavad koondislaste jätkata katsetusi MK-etappidel. Siis saab neljasüst paremini kohaneda ka uue paadiga, mis vahetult enne EM-i kätte saadi.

Meie jaoks kõige oodatum, meeste kahesüsta finaal sõidetakse pühapäeval.