2015. aasta jalgpallihooaja esimeses Tallinna derbis alistas Levadia 1:0 Flora.Foto: Laura Oks
Jalgpall
2. mai 2015, 18:21

REPORTAAŽ ja GALERII | Teeveri supervärav ja kohtuniku leebus tõid Levadiale võidu Flora üle (1)

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste kõrgliiga avaringi lõpetava üheksanda vooru keskses kohtumises alistas Tallinna Levadia võõrsil mängides Tallinna Flora 1:0 tänu Ingemar Teeveri 61. minuti iluväravale. Flora pole Premium liigas suutnud Levadiat alistada pärast 2011. aasta 24. septembrit.

Vaatamata kõrgliigamängudes Levadiaga selja taga olnud 12mängulisele võidupõuale alustas Flora kohtumist kerge soosikuna. Neil oli ju enne avavilet tabelis suisa kaheksa punkti rohkem. Kaotus Nõmme Kaljule võinuks olemata olla, aga süsteemseid probleeme Flora meeskonnas erinevalt Levadiast sel hooajal ilmnenud ei olnud.

Ei ilmnenud ka täna, aga mäng kaotati, sest teise poolaja keskel ei saanud kaitsjad Enar Jääger ja Kevin Aloe klaaritud karistusalasse lennutatud kõrget palli. Teever napsas palli varbaotsaga enda valdusse, sooritas pärast esimest puudet kolmveerand pööret ümber oma telje ja virutas palli otse õhust parema jalaga väravasse.

Virtuoosne tabamus oli esimese tunni jooksul pallimurul nähtuga vastuolus, sest initsiatiiv oli avavilest saadik olnud Flora oma. Sooritati Levadiast rohkem pealelööke, teeniti standardolukordi, rünnati mõlema ääre kaudu ja ka keskelt, ent otsustavate käikude sooritamisel jäädi jänni. Kord päästis Levadia väravavaht Sergei Pareiko, kord polnud õnne, kord jäi tehnikast vajaka.

Samamoodi võib kirjeldada ka Flora mängu ja proovimist pärast Levadia juhtväravat. Vahetusmehed Andre Frolov ja Irakli Logua ei suutnud Florat piisavalt elavdada ning teisipäevases karikamatšis Sillamäe Kalevile kaks väravat löönud soomlasest ründaja Sakari Tukiainen täna samamoodi ei säranud.

Küll aga on Floral põhjust kurjustada Eiko Saare juhitud brigaadi tööga, sest Levadia võinuks lõpetada kohtumise suisa kahemängijalises vähemuses. 45. minutil ründas Pavel Marin kung-fu'st tuntud manöövriga Flora vasakkaitsjat Markus Jürgensoni, kes pidi saadud paugu tõttu varsti mängust lahkuma.

Saar pidas olukorra järel pikalt nõu abikohtunik Hannes Reinvaldiga ja otsustas kollase kaardi kasuks, mis oli kahtlemata leebe otsus. Teine potentsiaalne punase kaardi intsident leidis aset 78. minutil, kui kaks minutit varem kollase saanud Rasmus Peetson mängis ohtlikult ja tabas jalaga näkku Rauno Sappineni, aga teist kollast Saar Levadia poolkaitsjale ei näidanud.

Samas ei tasu Floral süüdistada kaotuses kohtuniku tegevust, sest Levadia mängija(te) eemaldamine poleks muutnud teravamaks nende ründajate tänast üpris tömpi sooritust. Levadia paljukirutud kaitseliin hoidis Flora kuival ja tänu Teeveri briljantsele hetkele lahkuti Lillekülast võiduga.

Kuigi mängupilt polnud Levadial jätkuvalt midagi silmapaistvat, siis vaevalt see klubi presidenti Viktor Levadat väga morjendab. Loeb tulemus, mille peatreener Marko Kristal täna Levadiale tõi ja see on kindlasti tugev argument surve all oleva juhendaja kasuks. Tõsi, juba nädala pärast kohtutakse Floraga uuesti.