ASELIIDER: Sten Priinits tõestas, et Eesti ei pea lootma ainult Nikolai Novosjolovile. Foto: ALDO LUUD
Vehklemine
4. mai 2015, 07:00

Epeemehed näitasid tahet Riosse pääseda

Epeevehklejad Nikolai Novosjolov ja Sten Priinits ei suutnud nädalavahetusega individuaalse olümpiakoha jahil suurt sammu astuda. Pole hullu, sest koondise liidrid vedasid samuti Rio piletit ihaldavale Eesti meeskonnale võimsa hoo sisse.

Pariisis peetud kevade esimesel MK-etapil lõppes Eesti parimate meesvehklejate tee juba varakult. Novosjolov kaotas põhitabeli avaringis, Priinits ei jõudnud niigi kaugele. "Nikolai oli natukene närvis ja Stenil ei vedanud – ta jäi kvalifikatsioonist 16 parima seast välja ühe torkega," ei näe aeglases stardis midagi koledat meeste treener Igor Tšikinjov. "Kokku on (olümpiakvalifikatsioonis – toim) kaheksa MK-etappi, millest viie parima tulemused lähevad lõpuks arvesse. See oli alles esimene!"

Ja lõpuks ei pruugi meie meeste personaalsed esitused olümpiakoha jahil liiga paljut tähendadagi, sest kui koondis pääseks Riosse, oleks kolme mehe koht individuaalvõistlusel garanteeritud. Pariisis suudeti võtta mitu väärt võitu ning MK-etapi kuuenda kohaga tõustakse maailma edetabelis 20 parema sekka.

"Tegelikult oleme kaks korda juba veerandfinaale justkui nuusutada saanud: jaanuaris kaotasime 16 parima seas ühe torkega Ukrainale, veebruaris Šveitsile. Tegime ukse peaaegu lahti, aga saime ikka vastu nina. Nüüd läks õnneks," rääkis Tšikinjov. "Võitsime Ungarit, mis on üks maailma parimaid vehklemisriike," nimetas ta nädalavahetuse ühe tipphetke, millega lõpuks veerandfinaalide uks lahti muugiti.

Suurt rolli selles kandis kahekordne maailmameister Novosjolov, kes sai teatepulga 30:34 kaotusseisus ja juhtis Eesti 43:40 võiduni.

Kaheksa parema seas kaotas Eesti Poolale 32:45 (vahepeal juhiti 12:8. Tšikinjov: "Oli hea šanss, aga mis teha, alati ei lähe õnneks.") ja 5.-8. koha matšides istutati Novosjolov vigastuse vältimiseks pingile.

Ent siiski suudeti Venetsueela alistada, kui Priinits 27:32 kaotusseisu 43:42 võiduks keeras! "Sten tõmbas matši meile välja. Oli väga oluline, et andsime meestele (veel osalesid MK-etapil Marno Allika ja Peeter Turnau – toim) tunda, et tulemust suudetakse teha Nikolaitagi!" rõhutas treener.

Viienda koha duellis kaotati kindlalt 28:38 Itaaliale, ent nagu ütles Tšikinjov: "Häbeneda midagi ei tasu."

Kas selle tulemuse pealt võib nüüd unistada ka reaalselt Eesti meeskonnaga olümpiapileti püüdmisest?

"Probleeme, mida parandada, on palju. Tee on pikk ja tuleb kõvasti pingutada," manitses Tšikinjov siiski kainet pead säilitama. "Aga mitte ainult ei ole meil lootus, vaid ka võimalus!"

Naiskond esines kahvatult

Eesti epeenaiskond alustas olümpiakoha jahtimist Lõuna-Aafrika vabariigis ning tulemus oli niru – oma ainsas kohtumises vannuti 24:28 alla Ukrainale. "Enne kahte viimast matši juhtisime kuue punktiga. Julia Beljajeva kaotas neist neli ja Irina Embrich läks veel kahepunktilisest eduseisust võitlema," kirjeldas naiskonna peatreener Kaido Kaaberma, kuidas terve tee juhitud mõõduvõtt lõpuks käest anti. "Siit tuleb oma järeldused teha," sõnas ta, et ühe niru MK-etapiga Rio-unistusele veel ületamatut Suhkrupeamäge ette ei teki.

Individuaalvõistlusel tuli eestlastest parimana Katrina Lehis kaheksandaks. "Ta vehkles väga ilusti ja võitis väga tugevaid vehklejaid. 5+!" kiitis Kaaberma.