NÄTAKI: Floyd Mayweather kasutas võitmiseks oma pikkuseelist. Foto: Reuters
Spordivaria
4. mai 2015, 07:00

Kas poks on jälle seks? (2)

Ameeriklasest raskekaalutšempion, vastase rünnakutest kohkunud Klitško ja nüüd spordiajaloo kalleim matš – 2015. aasta on profipoksi muutunud erakordselt ahvatlevaks.

Mõelge sellele imepeenikesele kaablile teie teleri taga, mida mööda liikuvad elektronid toovad uudised ja meelelahutuse igast maailma otsast. Ja nüüd kujutage ette, et see on umbes kui lihtlabane vetsupott. Just sellises seisus olid laupäeva õhtul kümned tuhanded Ameerika majapidamised, sest kaabel-TV teenusepakkujad lihtsalt ei suutnud kõigile Floyd Mayweatheri ja Manny Pacquiao poksimatšile 80eurose vaatamispileti soetanuile pilti koju kätte tuua.

Pacquiao: pidanuksin võitma

Ummistuse lahendamiseks lükkus kohtumise algus kolmveerand tunni võrra edasi ning selle ajaga vajusid nõudluse all looka ka kõik interneti populaarseimad (illegaalsed) striimimisleheküljed. Twitter muutus sisuliselt poksiteemaliseks ja jalgpallur Wayne Rooney’gi tänas kalendrijumalaid, et Manchester United sel nädalavahetusel laupäeval mängis ja ta sai öötundidel rahus "Sajandi matši" vaadata.

Lõpuks ringis nähtu polnud midagi erilist. Profikarjääri 47 duellis vaid võite tunnistanud Mayweather hoidis Pacquiaod oma pikema siruulatusega eemal ja kui filipiinlane neljandas raundis teda vasakhaagiga ka üllatada suutis, toetas raudlõugne jänki paar sekundit lihtsalt nööridele, kuni suutis end kokku võtta.

Kergkeskkaallased liikusid ringis palju väledamalt, kui näiteks poksi kuningliku kategooria, raskekaalu ässad. Ent kuna kergemate meeste löökidel ei olnud taga ka nõnda palju massi, oli lõpptulemus selge juba varakult - 12 raundi ühegi pikalilöömiseta kestnud madina otsustasid lõpuks kohtunike hääled ja Mayweather lisas ühehäälse otsusega oma niigi kõrgesse trofeedehunnikusse veel ka seni Pacquiaole kuulunud WBO sarja meistrivöö.

Oma karjääri kuuenda kaotuse saanud filipiinlane kurtis: "Ta ei teinud suurt midagi, hoidis ainult kaugele. Ma sain talle palju kordi ligi ja arvasin, et võitsin." Ent ilmselt oli ta üks vähestest, kes sellise järelduseni jõudis. Enam kui viis aastat maailma poksisõprade neelusid töös hoidnud duell sai õiglase lõpu ning vastus küsimusele, kes on kahest legendist parem, selgus lõplikult: Mayweather.

Ent ei tiitel ega ka üheksakohaline palganumber tee ameeriklasest õhtu suurimat võitjat. Selleks on spordiala üldisemalt. Profipoksi absoluutne tipp on alati kuulunud raskekaallastele, ent kategooriat on pikalt katnud tülpimusvine. Talendikaid võitlejaid kerkib küll esile, ent filigraanselt valitud vastaste tõttu ei saa keegi neist juba üheksa aastat raskekaalu valitsenud Vladimir Klitškole ohtlikuks.

Miks meelitas Mayweatheri ja Pacquiao matš ligi nõnda suurt tähelepanu ja rahahunnikuid? Kuigi kergkeskkaal pole prestiižseim kaalukategooria, oli see võimalus panna kokku kaks ala tõelist superstaari ja vaadata, kes on parim – nagu vanasti Muhammad Ali ja Joe Frazier või hiljem Mike Tyson ja Evander Holyfield.

Raskekaal tõuseb taas

Ent tuuled on pöördumas. 17. jaanuaril sai Deontay Wilderist esimene jänki peale 2006. aastat, kes hoiab enda käes raskekaalupoksi tiitlivööd. Aprilli lõpus näitas Klitškole kaotanud Bryant Jennings, et vananev ukrainlane on haavatav, ning möödunud nädalavahetusel tõestasid kümned miljonid poksifännid oma kulutatud sadade miljonite dollaritega, et iha suurte matšide järele on jätkuvalt suur.

Summa summarum – võib ennustada, et järgnevad aastad muudavad raskekaalu taas poksi eliitdivisjoniks. Eks aitab sellele kaasa ka praeguse superstaari Mayweatheri erruminek. "Minu viimane matš tuleb septembris ja siis on aeg kindad varna riputada. Ma saan ju varsti 40," lubas praegu 38aastane poksija, et ta loodab pensionile minna 49 võidu ja ei ühegi viigi-kaotuse pealt.