TÄISEDU: Nõmme Kalju naudib jalgpalliliigas täisedu ja läheneb Eesti ­rekordile – 11 järjestikust võitu hooaja alguses. Foto: Laura Oks
Jalgpall
4. mai 2015, 07:00

Kas hakkame Kaljule kulda kaela riputama? (2)

Eesti jalgpalli meistriliigas lõppes esimene ring neljast. Kõik meeskonnad on kõigiga korra kohtunud. Nõmme Kalju päralt on täisedu, nende kannul püsinud Flora kaotas laupäeval 0:1 Levadiale. Kas on põhjust Kaljule kulda kaela riputada?

Nagu ütles kirikuõpetaja filmis "Suvi" Tootsile: vara veel. Aga kui meistrivõistlused esimeses ringis nähtud võtmes jätkuvad, võib märtsi alguses "kõigi aegade põnevaimaks" tituleeritud hooaeg ootamatult vara lahenduse saada. Sest kui Teele küünarnukiga roietesse toksab, siis pole Tootsil pääsu, tuleb "jah" kosta.

Õhtuleht diagnoosib enne teise ringi algust kõiki kümmet Premium liiga patsienti.

Nõmme Kalju. Eesti kõrgliiga rekord on 11 järjestikust võitu hooaja alguses. Uue tippmargi püstitamiseks peab Kalju alistama Transi, Infoneti ja Levadia. Keeruline küll, aga kindlasti mitte võimatu.

"Koorma kandmine läheb iga mänguga raskemaks. Iga meeskond, kes vastu tuleb, on aina suurema tahtmisega meid maha murda," märkis Alo Bärengrub pärast laupäevast 4:1 võitu Narva Transi üle.

Rivaalides peab enim muret tekitama Kalju esituste terviklikkus.

Nagu ütles peatreener Sergei Terehhov: "Mulle meeldib, et väljakul on meeskond, mille liikmed teineteise eest ja nimel mängivad. Pole kedagi, kes peaks üksinda meeskonda tassima ja punktid ära tooma. Väravalööjaid on päris palju (Kalju 25 väravat Premium liigas on löönud 10 mängijat - toim), teravus tuleb nii äärtelt kui ka keskelt. See meeskondlikkus ongi meie peamine tugevus."

Tallinna Flora. Laupäevane 0:1 kaotus Levadiale pikendas Flora nukrat jada – viimati said nad kõrgliigas oma põlisest rivaalist jagu 2011. aasta septembris. Flora mängitav jalgpall on silmale ilus vaadata ning oma kasvandikele toetumine sümpaatne, ent enne, kui kogu see kompott pole piisavalt tummine, et Levadia ja Kalju mitu korda järjest maha murda, pole meistritiitlist mõtet rääkida. Avaringis jäi Flora oma mõlemale pearivaalile (jälle) alla. Pärast 2011. aasta meistritiitlit on Flora pidanud kõrgliigas Kalju ja Levadiaga 26 matši. Saldo – 5 võitu, 6 viiki, 15 kaotust – on kõnekas.

Sillamäe Kalev. Eeldused medali võitmiseks on säilinud, sest tabeli tagumise poole vastu ei vääratatud kordagi. Ent esikolmikusse tõusmiseks peab neljalt Tallinna klubilt rohkem punkte võtma.

Tallinna Levadia. Ingemar Teeveri iluvärava abil Flora vastu võetud võit aitas kindlustada peatreener Marko Kristali töökohta, ent kui Levadia suudab allesjäänud 27 vooruga tagasi teha 11punktilise kaotuse ja võita kolmanda järjestikuse meistritiitli, on tegu kõrgema klassi jalgpalliimega. Laupäevane võit ei kinnita, et nüüd ongi asjad hästi ja õiges suunas liikumas. Selle jaoks peab paranema mängupilt ning tulema järjestikused võidud.

Tallinna Infonet. Püsib liidergrupis, aga kui väravaid kuskilt tulema ei hakka, siis mitte pikalt. 11 löödud väravat on kõrgliigas tagantpoolt kolmas näitaja. Jüri Jevdokimov, kellest loodeti (vähemalt osaliselt) talvel klubist lahkunud Manuchost jäänud augu paikamist, langes tõsise põlvevigastusega auti. Peatreener Aleksandr Puštovil jagub peamurdmist.

Viljandi Tulevik. Esimese ringi ilmselt suurim üllataja. Mängudest Tammeka, Pärnu, Paide ja Transiga on Tulevikul kirjas null kaotust, mis viitab, et erinevalt kardetust ei jää peamiselt esiliigakarastusega koosseisul rammust puudu. Ekskoondislased Sander Post ja laupäeval Paidele kaabutriki kõmmutanud Joonas Tamm aitavad muidugi kõvasti.

Tartu Tammeka. Nii ja naa. On õnnestumisi (viik Infonetiga), aga ka viperusi (kaotus Pärnule). Tartlaste mängustiil – terjerlik kaitse, kannatlik rünnak – on siiralt sümpaatne. Liigast väljakukkumise oht on minimaalne.

Narva Trans. Kui viigid Levadia ja Infonetiga viitasid, et Paide, Tammeka, Pärnu ja Tuleviku edestamine on tänavu Transi jaoks üpris kindel, siis järgnenud kaos annab märku vastupidise võimalikkusest. "Lõppkoha osas on praegu vara midagi rääkida," tõdes peatreener Aleksei Jagudin.

Pärnu Linnameeskond. Kui löödud väravate arvuga (14) jäädakse alla vaid Kaljule, Sillamäele ja Florale, siis sisselastud 28 on pika puuga liiga kehvim näitaja. Mida paremini kaitse peab, seda suuremad on Pärnu šansid vältida viimast kohta ja esiliigasse langemist.

Paide Linnameeskond. Viimane koht on vaieldamatult üllatus. Viltu on läinud enamvähem kõik, mis võimalik. Liidrite vastu on punktid käest lipsanud, tabeli teise poole vastu on esitused aia taha läinud. Ikaldus võib, aga ei pruugi leeveneda.