Põlva Serviti rõõmustab pärast Ardo Puna viimase sekundi tabamust 7 meetri joonelt.Foto: Teet Malsroos
Käsipall
5. mai 2015, 19:57

NII SEE JUHTUS | Käsipalli finaalseeria avamängus alistas Serviti Kehra viimase sekundi karistusviskest!

Käsipalli Eesti meistriliiga finaalseerias kohtuvad viiendat aastat järjest HC Kehra ja Põlva Serviti. Kolme võiduni mängitava seeria esimene matš toimus täna Kehra spordihoones.
22:14

Põlva Serviti rõõmustab pärast Ardo Puna viimase sekundi tabamust 7 meetri joonelt.

21:35
19:57

USKUMATU LÕPP! Kehra teeb rünnakul valesöödu ja kaotab palli. Serviti saab 9 sekundit enne lõppu kontrasse söösta. Teenitakse 7 meetri karistusvise (100% õige otsus kohtunikelt) ja kõlab sireen.

Ardo Puna läheb viskama teadmisega, et kui tabab, on võit Serviti jagu. Kui eksib, tuleb lisaaeg. Puna taba. Serviti juhib finaalseeriat 1:0.

19:54

25 sekundit enne lõppu võtab Kehra aja maha. Seis 27:27. Mis plaan pannakse paika viimaseks rünnakuks, millele vastamiseks Servitil 95% tõenäosusega aega ei jää?

19:47

5 minutit lõpuni ja Serviti 25:24 eduseisul kasutab Kalmer Musting oma viimast mõtlemisaega. Pärast eelmist time-out'i tegi Serviti 3:0 vahespurdi ja asus juhtima 23:20, ent Kehra vastas kahe väravaga. Serviti rebis uuesti eest 25:22, ent Kehra on taas järele roninud. Pinge püsib.

19:33

46 minutit mängitud ja seis on viigis 20:20, kui Serviti peatreener Kalmer Mustin kasutab oma teist mõtlemisaega (ühele võistkonnale on neid 2x30 minutilise kohtumise jooksul eraldatud kolm).

Mäng on teisel poolajal kulgenud punkt-punktis. Kord ees Kehra, kord taas Serviti. Väravaid visatakse aga vähem kui avapoolajal, mille 15. minuti lõpuks oli seis 9:9. Teise poolaja esimesed 16 minutit mängiti viiki 6:6.

19:07

ESIMENE POOLAEG LÄBI! Seis on viigis 14:14. Servitil õnnestus pärast 8:6 edu veel korra kahe väravaga ette rebida, aga Kehra on visa. Mitu tähtsat väravat on kodumeeskond saavutanud kiirrünnakutest, mis on teenitud pärast Serviti hooletuid pealeviskeid.

Kui poolaja esimeses pooles ei saanud kumbki väravavaht, ei Mikola Naum (Kehra) ega Eston Varusk (Serviti) suurt midagi peatatud, siis viimase 10 minuti jooksul kogunes mõlema arvele päris mitu vahvat tõrjet. Kõik eeldused põnevaks teiseks poolajaks on olemas.

Ettevaatlik peab olema Kehra joonemees Viktor Skripak, kes on teeninud juba kaks 2minutilist karistust. Kolmas tähendab automaatset punast kaarti.

18:52

Kehral õnnestub vähemuses kaotusseisu suurenemine ära hoida ja 20. minutil viigistab Kehra paremäär Jürgen Rooba efektse hanitusviskega seisu 9:9 peale ning nüüd võtab aja maha Serviti boss Kalmer Musting.

18:46

15. minutil lõpewtab Henri Hiiend kiirrünnaku väravaga ja viib Serviti 8:6 juhtima. See on mängu esimene kaheväravaline edu pärast Kehra 2:0 algedu. Samast olukorrast teenib Kehra mängu esimese 2minutilise eemaldamise ning peatreener Jüri Lepp võtab mõtlemisaja.

18:34

Meeskondade rivistus enne kohtumise algust. Nagu näha, toetab mõlemat meeskonda pasunate ja trummidega varustatud fännklubi. 

18:30

LÄKSIME! Kohtumine Kehras on alanud!

18:12
18:08

Kui täna algavas finaalseerias kohtuvad (taas) Kehra ja Serviti, siis homme startivas kahe võiduni mängitavas pronksiseerias on vastamisi HC Viljandi ja HC Viimsi. Medalimängude alguse puhul meenutame Eesti meeste käsipalli meistrivõistluste kümmet eelmist medalikolmikut:

18:03

Kehra ja Serviti kuuest tänavusest omavahelisest mängust on mõlemad meeskonnad võitnud kolm.

12:00
Ott Järvela

Täpselt samamoodi, nagu korvpallifinaalis on Kalev/Cramo alates 2011. aastast alati Tartu Rocki 4:0 klohminud, on Eesti käsipallifinaalis samast kevadest saadik olnud vastamisi HC Kehra ja Põlva Serviti. Erinevalt korvpallist pole duell õnneks kulgenud ühepoolselt.

2011 krooniti meistriks Serviti, 2012 Kehra, 2013 Serviti ja mullu taas Kehra. Võrdne värk ja läheb veel võrdsemaks, kui arvestada, et tänavu on kaks kanget kohtunud kuues ametlikus kohtumises, kust mõlemad hankinud kolm võitu. Duell on vinge, aga kas osalistel endal ei viska kergelt koppa ette, et jälle on finaalis vastas sama sats, samad näod ja samad lood?

Serviti peatreener Kalmer Musting nii ei arva: "Saan aru, et spordi- ja käsipalliüldsus oodanuks tänavu tublilt mänginud Viljandit finaali, mis olnuks värskendav. Aga ei usu, et meil endil üksluine oleks, sest koosseis on mõlemal meeskonnal mullusega võrreldes päris kõvasti muutunud – meil on juures kuus-seitse noort, Kehral uued võõrleegionärid. Päris nii olukord ei ole, et iga aasta toksime finaalis jälle samade meestega."

Kehra juhendaja Jüri Lepp kinnitab samuti, et rutiin ei ähvarda finaali ja kahe käsipallikantsi rivaliteeti tömbistada. "Kui Eesti meistrivõistluste finaaliks kah motivatsioon ja pinge ei tõuse, siis pole mõtet üldse mängida. Finaalis hea olemise nimel on ju aasta jagu kõvasti tööd tehtud. Finaalseeria on hooaja kulminatsioon. Riigi meistritiitel on Eesti käsipallis kõige tähtsam autasu."

Musting rõhutab, et kui varem on rivaliteeti ilmestanud ka mitmed platsivälised faktorid, siis praegu on duelli sisuks ennekõike käsipall. "Hästi teravad aastad olid aastatuhande vahetuse kandis. Samuti oli mõned aastad tagasi olukord, kus Jüri Lepp tahtis koondise peatreeneriks, mistõttu [tol hetkel seda ametit pidanud] mina tule all sattusin, aga see aeg on nüüd möödas. Jüri on koondise juures ameti ära proovinud ja oma klubi juurde tagasi maandunud. Rivaliteet on igas mõistes sportlik, igasugust muud asja on vähemaks jäänud."

Finaalseeriale eelnes kahenädalane paus, mille jooksul oli võimalik mängijaid seganud pisihädasid tohterdada ning koguda nii vaimset kui ka füüsilist toonust. Kui varem on finaalides näinud esteetilise maitsemeele jaoks liiga palju kaootilist käsipalli, siis tänavu on eeldused sportlikus mõttes kõrgetasemelisteks mängudeks tänu puhkepausile ilmselt paremad kui varem. Jõudu, kiirust ja osavust leidub mõlemas rivistuses ning nende elementide kokkupõrked muudavadki käsipalli nauditavaks.

Tänavu on kohtutud kuuel puhul ja mõlemal meeskonnal on kirjas kolm võitu. Musting annab finaalseeria eel kerge eelise Kehrale, sest põhiturniiri võitjana on nende päralt koduväljakueelis. "Kuuest meievahelisest mängust viis on võitnud kodumeeskond," märgib Musting. Ainsa võõrsil-võidu napsas Serviti Balti liiga pronksimatšis.

Lepp arvab, et kullašansid on võrdsed: "Tänavune hooaeg on mõlemal klubil olnud üpris heitlik. Raske on kedagi favoriidiks pidada."

KÄSIPALLI FINAALSEERIA

- Kuuest tänavusest omavahelisest mängust Eesti meistriliigas ja Balti liigas on mõlemad võitnud kolm matši.

- Kehra on 11- ja Serviti 9-kordne Eesti meister. Lisaks neile on iseseisva Eesti meistriks tulnud vaid Valga Maret-Sport (1992), HC Viimsi (1997) ja Chocolate Boys (2005).

- Mängud toimuvad 5. mail Kehras, 8. mail Põlvas, 11. mail Kehras ning vajadusel 15. mail Põlvas ja 17. mail Kehras.