LIIDER: Ilja Kovaltšuk rõõmustab koos kaaslastega Norrale löödud värava üle. Foto: Reuters / Scanpix
Jäähoki
5. mai 2015, 07:00

Hoki MMi algus: "sanktsioonide" all venelased hõiskasid enneaegu? (11)

Lehekuu esimesel päeval Tšehhis lahti läinud jäähoki maailmameistrivõistlused koguvad hoogu. Neid on juba jõutud nimetada ühtedeks kõigi aegade põnevamateks, aga soosikud on alustuseks ikka oma võtnud. Üks küsimusi on kahtlemata: kas Venemaa suudab tiitlit kaitsta?

Mäletatavasti peeti eelmisel aastal kaks tiitlivõistlust, millest eriti venelastele oli ülekaalukalt tähtsam Sotši olümpia. Ent see läks neil aia taha, peatreener Zinetula Biljaletdinovi juhtimisel pudeneti juba veerandfinaalis.

Kuu aega hiljem andis Venemaa hokiliit koondise järgmiseks olümpiatsükliks Lätist pärit Oleg Znaroki – kes viis aastatel 2012 ja 2013 Moskva Dinamo KHLi võiduni – juhendada. Ning olümpiajärgsel lohutusvõistlusel, MMil viis Znarok venelased kullale.

Nüüd Ostravas alustas Venemaa 6:2 võiduga Norra ja 5:3ga Sloveenia üle, ning ajalehe Sovetski Sport vaatleja Dmitri Ponomarenko jõudis oma kolumni pealkirjas juba hõisata: "Znaroki koondis murrab vastaseid Kanada kombel".

"Te ilmselt märkasite, et me mängime sel tšempionaadil just nõnda – surume vastased kohe algusest peale maha. Kohe esimesest perioodist peab olema selge, kes on väljakul peremees. Tavaliselt tegutsevad niimoodi kanadalased – murravad vastased psühholoogiliselt. Olen rõõmus, et võtsime oma relvastusse selle ookeanitaguse taktika. Ehkki see pöördub juba teist korda järjest teise kolmandiku alguse mõõnaks. Samuti "Kanada haigus", millest tuleb vabaneda," kirjutas Ponomarenko.

Ent stopp: tegemist oli alles kahe esimese mänguga eeldatavalt nõrgemate vastastega! Juba eile, kolmandas voorus tuligi tegemist teha USAga, kes oli alustanud turniiri mõjusa 5:1 võiduga Soome üle.

Venelased olid mõlemas esimeses mängus kaotanud ühe mehe turniiri lõpuni vigastuse tõttu. Ning kas tajuti olukorra pühadust, samal ajal ka raskust, või tegelike mängude algust, aga eile hommikul avaldas Venemaa hokikoondis oma alaliidu kodulehel lausa pöördumise fännide poole!

"Enne kohtumist USAga võib jälle rääkida sanktsioonidest, seekord hokifortuuna omadest. Kuid oleme vigastusteepideemiale vaatamata oma jõus kindlad. Vajadusel valmis mängima ka kolme viisikuga," seisab kirjas kangelaslik lubadus.

Mis juhtus? Avavoorus vigastas rängalt õlga Venemaa abikapten Daniss Zaripov, teises voorus murdis kahest kohast lõualuu Jevgeni Birjukov. "Kas finaaliks on alles kaks viisikut?" küsis Sovetski Sport.

Hokikoondise kiri jätkuski tõdemusega, et võib-olla mängitakse jänkidega õhtul alagrupi esikohale – "panused on kõrged". Rõõmustati, et esimeste teleülekannete reitingud olid kõrged ning kutsutakse tervet riiki end igakülgselt toetama.

Kuidas siis läks "Kanada kombel vastase murdmine" eile? Sugugi enam mitte plaanitud kujul. Esimese kolmandiku järel leidis hoopis Venemaa end 0:1 ja mängu lõpuks 2:4 kaotusseisust.

Boss Znaroki rahulolematus üha kasvas, sest Sloveeniaga peetud kohtumiseni (5:3) polnud Venemaa koondis tema käe all lasknud veel üheski mängus endale üle kahe värava visata… Ja nüüd äkitselt tegi seda "keegi" Sloveenia, keda esimesel kolmandikul õieti oma tsoonist väljagi ei lastud ja 20 minutiga 3:0 ette mindi. Ning ameeriklased lisasid veel ühe "liigse" litri.

Venelased võivad end lohutada: praegu käib alles suurte mängude sissejuhatus. Kõik pannakse paika play-off’is, kus kullata jäämiseks piisab ühest libastumisest.

Jäähoki MM

Tabeliseis pärast eilseid esimesi mänge:

A-grupp

Rootsi 8 punkti (3 mängust),

Kanada 6 (2), Tšehhi, Šveits 4 (2), Saksamaa 3 (2), Austria 2 (2),

Prantsusmaa 0 (2), Läti 0 (3).

B-grupp

USA 9 (3), Venemaa 6 (3), Slovakkia, Valgevene 4 (2), Soome 3 (2),

Taani 1 (2), Sloveenia, Norra 0 (2).