Rapla juhendajal Aivar Kuusmaal (vasakul) jätkus oma noorema kolleegi Alar Varraku kohta palju häid sõnu.Foto: ALDO LUUD
Spordiblogi
6. mai 2015, 07:00

Ville Arike | Kuusmaa seletas Kalev/Cramo fenomeni lahti ehk miks Kullamäe/Sõber ei pääse peavalust (5)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond on võitnud Eesti liiga play-off'is 42 mängu järjest. Arv on aukartustäratav, eriti kui arvestada, et see sisaldab ka nelja Tartu Rockiga peetud finaalseeriat. Kui aga jätta finaalid mängust välja, on kalevlaste ülekaal veerand-ja poolfinaalides olnud eeldatav. Tänavune hooaeg pole erand.

Võitjate juhendajat Alar Varrakut oli esmaspäeval pärast mängu kahjugi vaadata, kui ta rääkis, et viimases kohtumises ei tekkinud enam poolfinaali tunnet. Ütleme nii, et ega võitja ju ole selles süüdi (mitte et ma Raplatki süüdlaseks peaks). Tegelikult tegi Varrak huvitava avalduse ka pärast seeria esimest kohtumist: „Eks seedin kodus läbi ja homme olen võib-olla targem, mis ikkagi tõi selle 20-punktilise edu." Ehk toona, kümmekond päeva tagasi oli säärane ülekaal ka Kalevi juhendajale endalegi üllatav!

Ta rääkis mitmel korral, et varasematel aastatel on poolfinaalide võidud tulnud raskemalt kätte. Milles siis asi, kas Rapla Tyco jäi tänavu liiga lahjaks vastaseks? Pigem tuleb vastust otsida Kalevist endast. Ühed märksõnad on „Ühisliiga 13 võitu", mis näitavadki, et meeskond jõudis tänavusel hooajal lihtsalt uuele tasemele (ja mida järgmisel aastal, järgmiste mängijatega on väga raske hoida!).

Selles valguses pole üllatav, et Rapla juhendaja Aivar Kuusmaa pühendas pärast poolfinaalseeria lõppu päris suure osa oma kokkuvõttest Kalevi mängu iseloomustamisele (kiitmisele) – nii esmalt otse-eetris kui seejärel ka pressikonverentsil. Et minu meelest võttis Kuusmaa Kalevi tänavuse hooaja arengu fenomeni kõige paremini kokku, olgu see veel korra ära toodud:

„Nad on sel aastal mänginud minu silmis suhteliselt stabiilselt. Kui vaadata Kalevi organiseeritust üleminekul kaitsest rünnakule, on see väga super, ja kõik mängijate asetus väljakul. See tähendab ükskõik millise vastasvõistkonna treenerile peavalu. Esimest korda Kalevi ajaloos toodi hästi korralik playmaker, kes selle mängu lahti tõmbab ja teised mehed paremaks teeb. Kalevi treeneritele edu finaalis! Minu silmis on nende mänguplaan hästi šeff, väga raske on erinevaid kaitseformatsioone kasutada."

Sedasama peavalu on kogenud ka Ühisliiga treenerid. Fännid võivad teinekord kiruda Varrakut ja Scott Machadot, aga Kuusmaa ütles nende kohta kõik olulise ära. Varrak, Martin Müürsepp ja Rait Käbin on suutnud nende käe all olevale kooslusele leida sobiva joonise, ja nagu Kuusmaa rõhutas, asetanud mängijad väljakule vastase jaoks võimalikult vastikult. Saab näha, kuidas Kuusmaa hea sõber Gert Kullamäe või Tarva loots Andres Sõber seda sudoku't finaalis lahendama hakkab. Pole põhjust arvata, et nendegi duelli võitja pääseks peavalust.