Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
7. mai 2015, 07:00

 

BC Kalev/Cramo korvpallur tõi koos sõpradega Eestisse moodsa treeninguvahendi (15)

Kui juhtute Nõmme metsas nägema mõnd ufo­välimusega sportlast, siis ärge heituge – tõenäoliselt kannab ta uudset treeningumaski, mis aitab treeningute tõhustamiseks leida uue hingamise.

Kolm noormeest, BC Kalev/­Cramo pallur Martin Dorbek, endine korvpalli meistriliiga mängija Riho Suija ning insenerist harrastussportlane Andreas Velling otsustasid Eestisse tuua mujal maailmas populaarse treeninguvahendi – treeningumaski (Training Mask).

"Sportlased otsivad kogu aeg viise, kuidas oma treeninguid mitmekülgsemaks muuta. Nii sattusin Instagramis taipoksija Mirkko Moisari video peale, kus ta kasutas treeningumaski. Rääkisin sellest sõpradele, uurisime internetist vajalikku informatsiooni ning tellisime endalegi proovimiseks ühe maski. Seejärel katsetasime seda paar nädalat erinevatel spordialadel, küsisime ka Frank Elegari arvamust. Lõpuks läkski asi natuke tõsisemaks ning lõime osaühingu Maestikumask," selgitab ­Suija, kuidas firmale veebruaris alus pandi.

Dorbek lisab, et just tema endine meeskonnakaaslane, praegu Milano Emporio Armanis mängiv Elegar veenis neid maski kasulikkuses. "USAs on see väga populaarne asi, Frank oli seda suvel saalitreeningutel kasutanud. Hooaja sees teda eriti platsitreeningutel kanda ei saa, sest kontaktaladel võivad vigastused tekkida, kuid individuaal­treeningutel või jõusaalis aitab ta kiiresti pulsi üles saada. Kui meil oli Ühisliiga mängudega tihe graafik, andsin maski ka teistele meeskonnakaaslastele proovida. Peale pikka lennureisi oli sellega hea hotelli jõusaalis toniseeriv jooksutrenn teha, mille käigus pulss üles ajada ja sellega oma koormus kätte saada. Aitas suurepäraselt reisiväsimuse vastu," selgitab Dorbek.

Maski eripäraks on vahetatavad korgid, millega saab reguleerida õhu läbilaske takistust, raskendades seeläbi sportlase hingamist. Nii aitab mask leida ühtlast hingamisrütmi, tõsta kopsude tööjõudlust ja kopsumahtu, hapniku kasutamist ning üleüldist keskendumisvõimet. 

Kasutavad ka Eesti tippsportlased 

Kõik kolm rõhutavad, et enne maskiga treeningutega alustamist võiks lasta kehal harjuda raskendatud hingamisega. "Mina olin alguses sellega niisama kodus, vaatasin telekat ja istusin, mask peas, et sellega harjuda," tõdeb Dorbek.

"Poksija Edvin Kibus ütles ka, et mask tekitab treeningu käigus sellise tunde nagu oleks matši viimase raundi viimane minut. Mask õpetab ebamugavas olukorras hakkama saama," lisab Velling.

Kuigi toodet on kasutanud paljud Eesti tippsportlased – korvpallurid Rain Veideman, Siim-Sander Vene, taipoksijad Edvin Kibus ja Mirkko Moisar, jalgpallur Henrik Ojamaa –, rõhutavad maski maaletoojad, et eelkõige on see sobilik tavatreenijatele.

"Mõni kasutab seda peale trenni taastumiseks, et hingamisrütmi taastada, samas saab sellega tekitada võistlus­efekti. Arvestades, et meil on nii palju rahvaspordiüritusi: jooksu- ja rattavõistlused, on see kõigile väga kasulik," kinnitab Velling.

Kuidas maski hankida, vaata Facebookist!