Risto Mätas.Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
7. mai 2015, 07:00

Risto Mätas: oda on lennanud MMi normi lähedale

Eesti parim odaviskaja Risto Mätas alustab hooaega 20. mail Pekingis samal staadionil, kus augusti lõpus toimuvad maailmameistrivõistlused.

Nii mullusel EMil kui ka kahe suve tagusel MMil finaali pääsenud Mätase sõnul on ettevalmistus läinud hiilgavalt ja parimatel treeningutel on oda lennanud MMi normi ehk 82 meetri kanti.

"Nii heas vormis ma veel ei ole, et Pekingis maailmameistrivõistluste normist jagu saan," räägib 31aastane sportlane. "Aga juba juuni keskel võiks küll korralikke tulemusi teha."

Sügisest töötab Mätas Šveitsi firmas, mis tegeleb luksusmajade ning korterite projekteerimisega. Töö ja spordi ühendamine on õnnestunud hästi, hiljuti harjutas ta kaks nädalat Hispaanias. "Treenida saan korralikult, võistlustelgi käin rahulikult. Kodus istumine mulle ka ei sobi."

Hispaanias harjutas Mätas teistmoodi kui eelmistel aastatel. "Kui varem olen seal teinud päris palju viskeid, siis nüüd võtsin natuke rahulikumalt. Tegelesime tehnika parandamisega, nüüd on loomulik vise jälle tagasi tulnud." Mätasele valmistab rõõmu ka õpilase ja treeningukaaslase Magnus Kirdi edasiminek. "Ta oli kolm nädalat laagris ning on päris palju arenenud. Tänavu oleks Magnusel vaja visata 81–82 meetrit. Eelmisel suvel võistlesime koos EMil, tore oleks koos ka MMile minna."

Mätase arvates tuleb maailma odaviskes huvitav aasta. "Põnev on vaadata, mida teevad egiptlane (Ihab Abdelrahman El Sayed viskas mullu 89.21 – toim) ja hiinlane (Qinggang Zhao tippmark on 89.15). Odaviske geograafia on laienenud – ameeriklane Tim Glover on tänavu visanud 84.09, austraallane Hamish Peacock 83.31, argentiinlane Braian Toledo 82.90 ja India esindaja ­Rajender Singh 82.23." Ühtlasi märgib Mätas, et 2016. aasta Rio de Janeiro mängude norm 83.00 on hirmtugev. "Olümpianorm pole kunagi olnud nii kõva," rõhutab Eesti üks edukamaid kergejõustiklasi, keda juhendab kaksikvend Rauno. "Aga hea, et seda saab täita kaks aastat – ei teki liigseid pingeid! Kui mul õnnestub juba tänavu nii kaugele visata, siis saan järgmisel aastal rahulikult olümpiaks valmistuda."