TIRIB KÄEST: Ilu ja kvaliteeti oli eile vähe, võitlus aga seda kõvem. Brandis Raley-Ross tirib palli kas või üle pea käest, Janar Talts ei taha anda.Foto: Aldo Luud
Korvpall
7. mai 2015, 07:00

Viis aastat tagasi finaali jõudnud Tarvas kaotas Rockile otsustava mängu 57:60

Tarval jäi 2010. aasta ime kordamisest üks korv puudu (7)

Valmo Kriisat peeti juba viis kevadet tagasi veteraniks, kuid ta aitas siis Rakvere Tarva meeskonna korvpalliliiga finaali. Nüüd on mees kohe-kohe 41 saamas, aga andis Tartu Rocki võitu sellesama Tarva üle 9 punktiga olulise panuse. Kriisa hakkab taas mängima finaalis, Tarval jäi ajaloo teine finaalikoht võtmata.

Viis minutit enne lõppu näis, et ime hakkab sündima ja ülikooli hall vakatatakse – Tarvas juhtis pärast David Haughtoni võimsat pealtpanekut 54:48, Rocki rünnak kiratses. Ent siis võttis Tanel Sokk kahel korral järjest mängu enda peale ning pool minutit enne lõppu kolmandatki korda, viies omad ette 58:57. Terve seeria ülekaalukalt suurim korvikütt Brandis Raley-Ross ei pannud sedapuhku enam kolmest ära ning Rock võttis vabavisete abil raske 60:57 võidu.

Rock lootis kergemat matši

Rocki leer tunnistas, et ei oodanud Tarvalt nõnda kõva vastupanu. "Arvasin, et nad hakkavad vastu, aga ei arvanud, et seeria läheb viiemänguliseks. Väga vähe jäi puudu, et meie oleks hakanud pronksile mängima," nentis tartlaste vaimne liider Janar Talts. Samas võtmes kõneles ka peatreener Gert Kullamäe.

Kaotajate leeris valitses aga kahetine suhtumine. Peatreener Andres Sõbra sõnul polnud tal kahju, et Virumaa klubiga jäi viie aasta tagune temp kordamata. "Ei ole kahju. Olen seda ametit nii kaua pidanud, need võidud tulevad ja lähevad, las ta olla sel aastal niimoodi. Kes meie seeriat jälgisid, neile see ju oli maiuspala! Oleks see niisama tuiamine olnud, kellele see huvi pakub?!"

Küll polnud juhendajaga nõus Reinar Hallik, kui teda sai lohutatud, et teist päeva järjest tehti kõva mäng: "Mis seal vahet, pähe saime! Endal ka jääb kripeldama, nii palju lolle asju. Ära ei pannud, mis teha, kuradi valus!"

Lohutava sõnavõtuga esines ka Kullamäe: "See oli mõlemale võistkonnale väga raske seeria. Nagu meie, vääris ka Rakvere finaalikohta."

Tarvas pääses teisel veerandajal ette 9 ja lõpu eel, nagu öeldud, 6 punktiga. Neid olukordi märkis pärast mängu ka Sõber: "Rock tuli kaks korda alt üles ja kui järele tullakse, siis tavaliselt võetakse ära."

Kui lõpp tähendas Soku, siis esimese poolaja lõpetanud 15:7 spurt vanameister Kriisa triumfi – loo alguses välja toodud mees tabas selle perioodi jooksul kolm kaugviset. Teisel poolajal tabas Rock aga 14 kolmesest vaid 1 (!) – vabadelt positsioonidelt prooviti ja prooviti, aga sisse ei läinud üldse. Kui kuri päris karjas oli, andis Kullamäe korralduse teha üks-ühe vastu ja loobuda kaugvisetest.

"Üle aasta oli jälle midagi vahel."

Rocki peatreener tõdes, et viimati valdas teda eilsega sarnane tunne mullu, kui eurosarja play-off’is kohtuti Szolnokiga. "Aga see on hea tunne! Üle aasta oli mängul jälle midagi vahel. Meil oli hästi palju hävida," tunnistas ta.

Tunded olid kindlasti ka mängijatel ning juhendaja mõtles terve eilse päeva, mida neile mängu eel rääkida. "Ja mõtlesin, et ei tasu mingit suurt numbrit teha. Mehed on kogenud, tulest ja veest läbi käinud, mõned 30+, kes 40. Põhiline oli ise rahulikuks jääda, ka mängu ajal. Mehed saavad niigi ise mängu tähtsusest aru.

Tarvas on sitke meeskond koos selge liidri Rossiga. Ma ei saa öelda, et lõpu aitas ära tuua see või teine taktika. Siin otsustavad individuaalsed oskused ja enesekindlus. Sokk võttis ja pani ära – ta oskab seda, ta on varasematel aastatel teinud sama ka Kalev/Cramo eest."

Kullamäe lausus veerand tunnikest pärast lõppu, et pole veel finaalile mõelnud, Talts aga juba oli. "Peame oma trumbid jälle kusagilt välja tooma. Kaugvisked on olnud meie trumbid, selles seerias neid väga palju polnud, aga loodan, et Kalevi vastu tulevad need jälle välja," lausus eesliinimees.

Meistriliiga

Poolfinaali 5. mäng

Tartu Ülikool/RockRakvere Tarvas 60:57 (seeria kokku 3:2)

Rock: Sokk 18, 4 rs, Kriisa 9, Talts 6, 4 rs, 4 bl, Eichfuss, Toome 5, Meister, Petrukonis, Kurbas 4, Dorbek 3, 8 lp, Doronin 2.

Tarvas: Raley-Ross 16, 7 rs, Haughton 14, 11 lp, Špan 14, 5 rs, Umbraško 7, Hallik 4, Brooks 2, Paiste, Laur 0.