UUS BOSS: Eesti rannajalgpallikoondist juhendab koduliival toimuval Euroliiga superfinaalis Rando Rand. Foto: Mati Hiis
Rannajalgpall
8. mai 2015, 07:00

Eesti rannajalgpallikoondis läheb kõige tähtsamale suvele vastu uue peatreeneriga

Eesti rannajalgpalli ootab ees oma 13aastase ajaloo kõige tähtsam suvi, sest 20.–23. augustini toimub Pärnus Euroliiga superfinaal, kus koondis asub püüdma B-divisjoni võitu, et tõusta Euroopas kaheksa parema sekka. Suurt sihti asutakse püüdma uue peatreeneri juhtimisel.

Mullu võitis Eesti Reigo ­Tõnsbergi juhendamisel küll Moskvas toimunud Euroliiga etapi, ent kaotas Hispaanias mängitud superfinaalis kõik neli kohtumist. Koondise vastne peatreener Rando Rand on tahtmist täis teha vigade parandus. "Meie eesmärk on jõuda suve jooksul kõva tööga tasemeni, mis võimaldaks kodupubliku ees B-divisjon ära võita ja A-divisjoni tõusta," sõnab Rand.

Muuseas, pole üldse võimatu, et superfinaalis lööb Eesti jaoks otsustava värava peatreener isiklikult, sest rannajalgpallikoondise asutamisest saadik sinna kuulunud Rand ei kavatse uue ameti kõrvalt mängimisest loobuda. Tõsi, esmalt tuleb korralikult taastuda põlveoperatsioonist.

Rannajalgpallipisikuga nakatus Rand 2002, kui alaga Eestis tegelema hakati. "Alguses olid ajendiks väga atraktiivsed auhinnad – igal etapil oli võimalik jalgratas võita, mis oli piisav motivatsioon, et end kohale ajada. Mida aeg edasi, seda enam sai selgeks, et rannajalgpall on atraktiivne ala, kus lühikese aja jooksul juhtub väga palju. Mingit kaitses kõigutamist pole, vaid pall liigub kogu aeg ühe värava alt teise alla."

Euroopa tipu poole hakkas Eesti rannajalgpall sihiteadlikult rühkima 2007. aastal, kui Marseille’s peetud maavõistluses kaotati toonasele Euroopa meistrile Ukrainale 1:3. "Sealt tekkis veendumus, et vahe tipuga pole mõeldamatult suur. Tuumik, kes toona Marseille’s mängis, on enamikus praegugi koondises. Pisik võttis võimust ja hobist on paljude jaoks saanud tervet suve hõlmav tegevus," räägib Rand.

Olgu öeldud, et professionaale Eesti rannajalgpallis pole, vaid kõik tegelevad sellega põhitöö kõrvalt. Näiteks Rand veedab argipäevad kontorilaua taga vandeaudiitori tööd tehes.

Peatreener kinnitab, et Pärnus toimuv suurvõistlus on koondislastele mõjunud sütitavalt. Näiteks Kristian Marmor, Taavi Tammo ja Roman Minlibajev teevad paralleelselt Eesti meistrivõistlustega kaasa ka Šveitsi kõrgliigas (erinevalt tavajalgpallist pole rannavutis keelatud korraga mitme riigi meistrivõistlustel mängida). "Meeste motivatsioon on kõrge – kes ei tahaks treeneri või mängijana ema-isa ja sõprade ees mängida. Ja kui meid veel edu kah saadab, siis on eriti võimas!"

Ühistreeningutega alustab Eesti rannajalgpallikoondis järgmisel nädalal.