Foto: Scanpix
Jalgpall
8. mai 2015, 07:00

Messi ja Neuer tõestasid, et tippjalgpallurid teenivad oma hiigelpalgad ausalt välja (1)

Jalgpalli Meistrite liiga poolfinaali avamängus ­purustas FC Barcelona viimase veerandtunni jooksul löödud kolme värava abil Müncheni Bayerni 3:0. Kohtumise saatuse otsustas staaride kvaliteet, mida Barcelona rivistus sisaldas rohkem.

Lionel Messi aastane sissetulek on 64 miljonit eurot. Enam kui miljon nädalas. Enamik rahast tuleb sponsorlepingutest, aga Barcelona jalgpalliklubi maksab Messile pärast maksude maha­arvamist iga nädal peo peale 384 000 eurot.

Kas see on õiglane? Jah, jah ja veel kord jah. Tavainimese jaoks mõistusevastaselt suurt palka makstakse tippjalgpalluritele põhjusel, et nad suudavad ainuisikuliselt otsustada jalgpallikohtumisi, mille tulemused lähevad korda sadadele miljonitele üle maailma. Kusjuures konteksti pannes polegi Messi palk kuigi suur. Iga tema talendist vaimustuja maksab talle aastas maksimaalselt ühe sendi. Ei enam.

Vastutus fännide ees

Kolmapäevane Meistrite liiga poolfinaal Barcelona-Müncheni Bayern tõestas ilmekalt, et Messi ja teised tippjalgpallurid väärivad oma palgast iga viimast kui senti. Vastutus on ju tasuga võrdne. Tippjalgpalluritel lasuv ootus on ju tohutu. Messi teab ju väga hästi, et Barcelonal on kümneid miljoneid fänne, kelle silmis on just tema peamine meeskonna edu eest vastutaja.

Messil lasunud pinget paisutas teadmine, et koduväljakul 0:0 viigiga piirdumine olnuks Barcelona jaoks altminek. Tähtsusetu polnud tõik, et tema ja Neueri eelmise, MMi finaalmatšis toimunud duelli võitis sakslane. Ometigi suutis Messi lüüa kaks absoluutselt briljantset väravat ja anda Neymarile filigraanse resultatiivse söödu, mis vormistasid 95% tõenäosusega Barcelona finaalikoha.

Argentiinlane polnud aga kaugeltki kohtumise ainuke näide staarist, kelle kvaliteet suudab osutuda määravaks. Samamoodi näitas absoluutset meistriklassi Bayerni väravavaht Manuel Neuer, kes oli ainuisikuliselt vastutav, et lõppskooriks kujunenud 3:0 juba enne Messi esimest tabamust tablool polnud. Maailma parim väravavaht tõestas taas, et on maailma parim.

Vajatakse kõiki sõdureid

Lõppskoori poolest vahest kõige olulisemad staarid olid hoopis Arjen Robben ja Franck Ribery. Vigastuste tõttu kohtumisest kõrvale jäänud Bayerni ääreründajate puudumine oli sama tähtis tegur kui Messi kohalolek. See suurendas oluliselt Barcelona ja kahandas Bayerni võimekust.

Barcelona, Bayern ja Madridi Real on maailma kõige tugevamad jalgpallimeeskonnad ning kui matšides lihtsurelikega (loe: enamikus koduste meistrivõistluste mängudes) ühe-kahe-kolme tippmehe puudumisest hullu ei sünni, siis omavahelistes mängudes vajatakse kõiki sõdureid.

Teisipäevane 1:2 kaotus Juventusele viitas, et Reali ründemäng pole Karim Benzema puudumisel tavapäraselt ladus. Vähetõenäoline, et täisjõus Bayern pidanuks Barcelonast koju sõitma 0:3 kaotusega. Mis viibki meid tõdemuseni, et maailma kõige suuremad jalgpallistaarid teenivad suurt palka põhjusel, et nad on väga erilised sportlased, kes suudavad endis peituvad oskused ka ülima sportliku pinge all viibides tulemuseks realiseerida.

Lionel Messit ülistasid kõik

Müncheni Bayernile löödud kaks väravat vallandasid Lionel Messi suunas mitmekesise kiiduavalduste koori.

"Messit pole võimalik peatada. Oleme õnnega koos, et ta on meie meeskonnas," sõnas Barcelona keskkaitsja Gerard Pique. "Messi on garantii. Ta on maailma parim mängija, isegi kui ta ei saa neid auhindu. Kõik, kes jalgpalli sees on, teavad seda," lausus meeskonnakaaslane Sergio Busquets.

Barcelona peatreener Luis Enrique: "Messiga on jalgpall lihtsam, kas pole? Ta mäng on teisest dimensioonist. Ja meie saame seda iga päev nautida!" Hollandi jalgpallilegend Patrick Kluivert: "Messi on tõepoolest teiselt planeedilt. Kui sa toetad mõnd muud meeskonda, pead sellega arvestama." Endine Inglismaa tippründaja Gary Lineker: "Messi vaatamine on puhas rõõm. Kõigi aegade suurim!"

Inglismaa kõrgliiga tabelis 19. kohta hoidva Queen’s Park Rangersi poolkaitsja Joey Barton: "Minu võimed on lähemal Neymarile kui Neymari võimed Messile."