HURMAV: Rammo lemmikpaik on Alpide jalamil asuv Garda järv Milano lähistel, kuhu kogunevad purjetajad igal suvel. Ka Eesti koondis on seal mitmeid aastaid treeninud. «Mäed, korralikud tuuled, väikesed külakesed seal ümber. Väga ilus koht!» Foto: ERAKOGU, FACEBOOK/TOMBURTON
Spordivaria
9. mai 2015, 07:00

Purjetaja Karl-Martin Rammo murrab treeningrutiini fotograafiaga.

FOTOD: Kes meist ikka treeningul päikesetõusu naudiks või sinivaaladega kohtuks?

Tavainimene ei taha enne kukke ja koitu üles tõusmisest mõeldagi, ent paljude sportlaste päev just nii algabki. Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo võtab varastesse trennidesse tihti fotokaamera kaasa ja jagab Õhtulehega oma muljeid.

"Ärge nüüd arvake, et ma üldse ei treeni, vaid pildistan kogu aeg," muigab Rammo ning räägib, et purjetajatel on olnud häid võimalusi timmida vormikõverat paikades, kuhu tavaliselt reisides ei satuta. "Tegelikult võiks ka Tiidrek Nurmelt küsida, keda ta Aafrikas treenides kohtab," lisab ta.

Rammol on nädala sees üks puhkepäev, tavaliselt tuleb 24 tunni jooksul teha kolm trenni. Et nende vahel jõuaks taastuda, ei jäägi muud üle, kui ärgata koos päikesega poole kuue paiku ning seetõttu näeb Rammo nii tärkavat loodust kui uinuvat pööblit.

"Tallinnas varahommikul jooksma minnes näeb klubist lahkujaid, kellest nii mõnigi on veel poetanud: "Ma olen ka kunagi sporti teinud!" Lehvitan ja jooksen siis edasi," naerab ta. Inimesed pole aga ainsad loomad, keda ta treeningutel kohtab.

"Nirgid, mägrad, tuhkrud, igasugused pisikesed loomad, aga ka põder, kitsed. Kõige populaarsem on ratta järel jooksev koer," loetleb Rammo. Veeloomad on aga märksa häirivamad: "2011. aasta universiaadil Hiinas pommitasid meid lendkalad. Terve paadipõhi oli must. Kaldal siis võtsid neid kühvliga välja, tollal ma nii palju kala ei söönud, ega see meeldiv polnud," meenutab ta.

Pirita jõel on ta kohtunud paljude hüljestega, eksootilisemates paikades on aga ikka palju suuremad loomad mängus: "Miamis on igal aastal delfiinid rõõmsalt ümber meie trallitamas, Mehhikos lõi sinivaal rõõmsalt lupsu. Omaanis olid kõige erilisemad meremaod," lisab ta.