TÖÖ JA TASU: Alar Varrak on kaks aastat järjest saanud Kalevi peatreenerina pritsida võidušampust. Kas kolm on kohtu seadus või arvavad tartlased teisiti?Foto: Arno Saar
Korvpall
13. mai 2015, 07:00

Kalev möödus mullu Rockist. Kas tartlased suudavad kullaseisu võrdsustada? (4)

Teame, et suur korvpall on Eestis aastakümneid olnud Tallinna ja Tartu pärusmaa. Kui aga arvestada praegusel iseseisvusajal tekkinud klubisid, on Ehitustööriist-Kalev/Cramo võitnud seitse meistrikulda Tartu Ülikool/Delta-Rocki kuue vastu.

Korrektsuse huvides olgu märgitud, et perioodil 1992-2003 võitis seitse kulda ka erinevate Kalevi nimede all esinenud meeskond, mille ühiseks nimetajaks saab pidada treener-mänedžeri Riho Soonikut. Kuid et Soonik koos Jaak Salumetsaga alustasid 1985. aastal tööd liiduaegses Tallinna Kalevis, ei saa toda klubi sisuliselt pidada praegusel iseseisvusajal tekkinuks.

Niisiis – mullusega läks Kalev/Cramo Rockist mööda. Esimest korda. Kas lühemaks või pikemaks ajaks või lõplikult? Esimene viigistamisvõimalus avaneb tartlastel juba lähinädalatel, homme alustatakse tänavuse finaalseeriaga.

Jah, nelja eelmise aasta kogutulemus 16:0 juba kummitab. Rõhutati juba seise 12:0 ja 8:0, isegi 4:0. Mis siis veel praegusest rääkida… Samas pole Tartu meeskond ühelgi aastal olnud nii lahja, et poleks põhihooajal suutnud Kalevist jagu saada. See lisab usku nii neile endile kui ka korvpallisõpradele, kes loodavad taas näha unustamatuid, eelmise kümnendi keskosa klassikasse kuulunud 4:3 seeriaid.

Kiirpilk minevikku

Heitkem kiirpilk minevikku – kuidas on kulgenud Rocki ja Kalevi valitsemisaeg?

2000 Treener Teet Lauri kolmeaastane periood ülikoolilinna meeskonna eesotsas lõpeb võimsa triumfiga. Finaalseeria avamängus üllatab Tartu Ülikool-Delta nime kandnud meeskond põhiturniiri võimsalt valitsenud Tallinna Kalevit võõrsil 79:77 võiduga, millele järgneb taas võõrsil juba purustav skoor 95:62! Kodus peetavas kolmandas kohtumises kipuvad küll käed värisema, kuid ära see tuleb – 85:80. Viimati oli Tartu meeskond teeninud meistrikulla 1978ndal…

2001 Lauri vahetab treeneripingil välja Jüri Neissaar, kuid võiduteed see ei väära. Finaal võidetakse taas 3:0, seekord on vastaseks Tallinna Ülikoolid/A. Le Coq.

2002 Tartu esindusklubi saab uue suursponsori järgi nimeks Rock ja jõuab taas meistriliiga finaali. Seekord tuleb aga tunnistada Üllar Kerde juhitava Tallinna Kalevi paremust, otsustav viies (siis piisas kulla saamiseks veel kolmest võidust) mäng kodus 87:91.

2003 Sel sajandil ainus aasta, mil Tartu pole finaalis esindatud! Teise meistrikulla järjest saab Tallinna Kalev, Andres Sõbra meeskond alistab finaalis 4:2 TTÜ/A. Le Coqi. Rockile kuulub pronks.

2004 Rocki peatreeneri toolile istuv Tõnu Lust toob pärast mõneaastast vahet meistrikulla Tartusse tagasi – finaal EBS/Nybitiga lõpeb 4:2.

2005 Hooajal 1998/99 Canon/noortemeeskonna nime all tagasihoidlikult alustanud ning 1999 suvest Ehitustööriista nime all mänginud klubist kujuneb ühtäkki tegija. Allan Dorbek tüürib meeskonna finaali Rocki vastu, kus liidri Howard Frieri vedamisel saadakse tartlastest ka 4:3 jagu! Seeria seitsmest mängust kolm lõpeb ühe poole 1-2-punktilise paremusega.

2006 Finaalide finaali aasta. Hooaja alguseks oli Ehitustööriistast saanud BC Kalev/Cramo ja pärast mängijakarjääri lõppu võttis peatreeneri koha üle Aivar Kuusmaa. Rocki juhedab Paavo Russak. Finaali seitsmest mängust viis (!) jäävad lõpusekundite otsustada, kõige krooniks Howard Frieri mitu võidukorvi. Kalev võidab nii viienda kui ka otsustava, seitsmenda lahingu võrdse tulemusega 69:68!

2007 Sisse tuuakse välistreenerid, Kalevi pingile Veselin Matic ja Rocki etteotsa Algirdas Brazys. Finaal kuulub 4:2 tartlastele.

2008 Rocki eesotsas on nüüd Üllar Kerde ja tema teeb Maticile tuule alla lausa 4:0. Tartlaste ülekaal on mäekõrgune. Kalevi hävingu tipuks kujuneb neljanda mängu viimane veerandaeg, mille jooksul mängitakse 55:36 eduseis 59:64 kaotuseks… Selleks hetkeks on Rockil viis kulda Kalev/Cramo kahe vastu.

2009 Veel üks kahe meeskonna klassikalise vastasseisu aasta, kui omavahel minnakse kokku ka kahe võiduni peetavas Balti liiga poolfinaalis. Ning see lõpeb otsustavas mängus Rocki kuulsuse Tanoka Beardi mälestusväärse imekolmesega. Eesti liiga finaalis võtab Nenad Vucinici juhendatav Kalev (Tartus asendas hooaja keskel Kerdet Indrek Visnapuu) 4:2 revanši.

2010 Viimase tosina tšempionaadi ainus, kui finaali ei jõua Kalev ja Rock, sest raskustes pealinlased lõpetavad põhiturniiri alles neljandana ning kaks suurt saavad kokku juba poolfinaalis. See aasta kingib just unustamatud poolfinaalid (teises Tarvas – TTÜ) ning finaalis alistab Rock Tarva 0:2 kaotusseisust 4:2. Kuldade seis 6:3.

2011 Kuusmaa jõuab ringiga Kalevisse tagasi ja teeb finaalis endiselt Visnapuu juhendatavale Rockile ära üllatavalt kindlalt 4:0, kusjuures kolm esimest kohtumist jäävad verevaeseks ning alles neljandas toob 89:86 võidu Armands Škele kolmene lisaaja lõpus.

2012 Ülikooli meeskonna nime tagant kaob Rock ja meeskond loobub eurosarjast. Hooaja keskel tõuseb Visnapuu asemele Gert Kullamäe. Finaal on veelgi ühepoolsem, sest Kalevi väikseim võit on 7 punktiga…

2013 Nüüd on hooaja keskel tehtava treenerivahetuse kord Kalevi käes, kui Kuusmaa asemel võtab taktikepi Alar Varrak. Finaali teise mängu lõpu eel näib, et seekord jääb 4:0 ära, kuid siis saadab Tanel Sokk poolelt väljakult hädaviske teele ja sel on ette nähtud võrku vajuda – 72:71! Kolmes ülejäänud mängus on Kalevi väikseim võit 9-punktiline. Pealinlased viigistavad kuldmedalite seisu 6:6-le.

2014 Peatreenerid jätkuvalt Varrak ja Kullamäe. Rock kaotab kodus kaks esimest mängu kolme silmaga ja seejärel pole neist Tallinnas enam vastast… Kalev/Cramo saab klubi ajaloo seitsmenda meistritiitli ning tõuseb selles arvestuses Sooniku-Kalevi kõrvale. Kas tänavusega tõustakse ainuvalitsejaks või tuleb 3x7?