Nõmme Kalju alistas 2:1 Tallinna FC Flora ning jõudis karikafinaaliFoto: STANISLAV MOSHKOV
Jalgpall
13. mai 2015, 20:56

GALERII JA REPORTAAŽ | Kalju alistas Flora ja saab karikafinaalis oma eurosaatuse määrata (1)

Kui palju on Tallinnas tõsihingelisi jalgpallifänne. Vastus – veidi üle 200, sest just nõnda paljud raatsisid end halli ja märja kolmapäeva õhtul vedada kohale Lilleküla staadionile, kus, kogu austuse juures Paide linnameeskonna vastu, selgitasid FC Flora ja Nõmme Kalju poolfinaalis tänavust Eesti karikavõitjat.
Rohkem oli mängus Kaljul. Et Paide alistas teisipäevases esimeses poolfinaalis 3:1 Flora duubelrivistuse, tähendab see, et mullu eesti meistriliiga neljandana lõpetanud Kaljul pole jätkuvalt kindel pilet suvistele euromängudele. Juhtub Paide 30. mail karikafinaalis võidutsema, pääsevad Euroopa liiga eelvooru nemad ja meeskonna täiendamisse kõvasti investeerinud Kalju jääb pika ninaga.

Et ollakse oma saatuse sepad, mängijatele näiliselt sisendatud polnud. Kui Floraga sel hooajal esimest korda Lillekülas kohtuti, alustas Kalju üliintensiivselt ja surus oma mängu võõrustajatele peale. Seekord lasti aga Floral rahulikult palli ja sellega ka mängu kontrollida ja karistus ei lasknud end kaua oodata. 15. minutil eksis nurgalöögile vastutulekul rängalt Kalju väravavaht Vitali Teleš, libe pall lendas enne teda värava keskel puntras võidelnud meestest lutsukivina edasi ja Markus Jürgensonil jäi üle see vaid tühja väravasse koksata.

Kaotusseisu jäämine Kaljut ei äratanud. Keskpoolikud vajusid pidevalt äärtele, tekitades Florale suure tühimiku, kus rünnakuid ehitada ja aukude lappimise asemel veedeti ohtralt aega kohtunikega vaieldes. Kõige kõvemat häält tegi Joel Lindpere, kes ise eelmise Floraga kohtumise järel oli rõhutanud: kohtunikud peavad eestis lubama jõulisemalt mängida.

Peatreener Sergei Terehhov suutis oma meestesse indu süstida alles pärast vaheajavestlust ja teisele poolajale tuli Kalju vastu „kõik või mitte midagi" mentaliteediga, mis karikamängudes ka ainuõige lahendus. 47. minutil sai Kalju 16 meetrilt karistuslöögi, mis takerdus müüri. Veerand tundi hiljem oli neil senise mängu parim võimalus, kui ühe rünnaku jooksul said viiemeertikasti joonelt peale lüüa nii Ats Purje kui Ken Kallaste, ent kumbki mees ei tabanud vihmamärga palli puhtalt.

Eksimustest ei lasknud kaljukad aga end morjendada. Teisel poolajal näidati taas sellist mängu, mille tõttu ollakse meistriliiga suveräänsed liidrid ja surve kandis edu 75. minutil, mil õiges kohas oli vaid kuus minutit varem Hidetoshi Wakui asemel mängu lülitunud Allan-Axel Kimbaloula.

Floral oli kohesel võimalus taas ette minna – nende vahetusmehe Maksim Gussevi teravale tsenderdusele jäi ette Kalju keskkaitsja Alo Bärengrub, ent pall lendas lõpuks tagumisest postis loetud sentimeetrid mööda.

Hoopis Kalju oli see, kes oma teise värava lõi – vasakult äärelt tulnud tsenderdusele ei saanud 83. mänguminutil jalga vahele Janar Õunap ja Tarmo Neemelo viis Kalju viielt meetrilt karikafinaali.

Lindpere ei läinud pärast väravat võistkonnakaaslastega tähistama, vaid jooksis Flora pingi ette ja kisas: „Mina otsustan mänge! Mina!" Küllap saab mees õiguse otsustada ka karikafinaalis, mille Kalju eurosarja pääsemiseks kindlasti võitma peab.