Foto: Tairo Lutter
Korvpall
14. mai 2015, 07:00

Kes keda, kui Tartu Rocki ja Kalev/Cramo mängijad üks-ühele vastamisi panna? (1)

Täna algab suur korvpallifinaal Tartu Ülikool/Rocki ja BC Kalev/Cramo vahel. Viimase üheteistkümne kevade jooksul minnakse juba kümnendat korda vastamisi! Põhihooaja mängud jäid 1:1, aga kes keda, kui mängijad positsioonide kaupa vastamisi panna?

Õhtuleht küsis ekspertidelt, tallinlaselt Riho Soonikult ja tartlaselt Tanel Teinilt hinnangut Rocki ja Kalevi tänavuste koosseisude kohta. Finaalis osalevad klubid on jäänud küll samaks, kuid koosseisud muutuvad igal aastal, nii et alati on vaheldust ja kerkivad esile uued liidrid.

Kindlasti kütab tavapärasest rohkem kirgi mõne mängija siirdumine Tallinnast Tartusse või vastupidi. Põhitegijatest liikus noorem mees Rain Veideman kaks suve tagasi Tartust Tallinna, vastupidise teekonna on näiteks võtnud ette koondise raudvara Gert Dorbek ja Tanel Sokk.

Just Sokk on nüüd üks mees, kelle poole suunduvad paljude pilgud. Sest ta on teada-tuntud play-off’i ja mängulõppude mees, ta on varasematel aastatel aidanud Kalevi mõnegi võiduni ning tõi nädala eest koju ka Rakvere Tarvaga peetud poolfinaalseeria. Ning Augustas Peciukeviciuse vigastuse tõttu suureneb tema roll vaat et kahekordseks.

Ent Sokul on ka kõva mees vastas: VTB Ühisliiga märtsikuu MVP Scott Machado. Nii Soonik kui ka Tein leiavad, et nende kahe mehe panus võib otsustada terve matši saatuse.

Ründavad tagamehed – 1,5:0,5 Kalevile

Rock: Gert Dorbek, Valmo Kriisa, Kristen Meister

Kalev: Rain Veideman, Armands Škele (?)

Soonik: "Siingi 1:0 Kalevile. Veideman on selgelt arenenud, saavutanud Machadoga väga hea klapi ning see tandem vedas Kalevi VTB liigas peaaegu play-off’i. Lisaks on Škele tark mängija ja eriti tähtsates mängudes üks salarelv, kui ta saab terveks. Tartu tagaliin seevastu pole olnud nii stabiilne, nagu ma ootasin. Mehed pole kehvad, kuid jäävad võrdluses Kaleviga alla."

Tein: "Pakun viiki. Mõlemal klubil on sel positsioonil olnud päris palju kõikumisi ja põhiküsimuseks tõuseb, kes suudab konkreetsel päeval end realiseerida. Dorbek ja Veideman on sarnased mängijad, loovad teravusi ja kaaslastele olukordi. Ses vastasseisus on määrava tähtsusega, kui palju suudavad nad ise skoorida. Kas Tartu, kel olnud rünnakul suuremaid raskusi, suudab ära visata?"

Suured ääred – 2:0 Rockile

Rock: Janar Talts, Timo Eichfuss, Marek Doronin

Kalev: Oleksi Petšerov, Erik Keedus, Kristjan Kitsing

Soonik: "Siin on Talts ere liider ja see läheb igal juhul Tartu poolele. Janar on Rocki vaimne isa, temast sõltuvad palju nii kaitse kui ka rünnak. Ta on meeskonna käivitaja, suurte play-off’i kogemustega. Janar veab ka teisi, on kaaslastele hästi positiivne kuju. Seda enam, et me ei tea, mis saab Petšerovist, kas too tuleb ühel hetkel väljakule või mitte."

Tein: "Sel positsioonil on küsimus Petšerovis. Kui nad mõlemad Taltsiga näitavad oma parimat mängu, saaks viiki pakkuda. Kuid kubemelihase vigastus on pigem kahe kuu teema ja ma ei imesta, et Petšerov endiselt valu üle kurdab. Näeme ju Peciukeviciuse pealt, et temagi pole lõplikult tervenenud. Talts on Tartule olulisem lüli kui Petšerov Kalevile. Kui tema ära kukub, on see Rockile suurem õnnetus, võrreldes sellega, kui Petšerov üldse ei mängi."

Mängujuhid – 2:0 Kalevile

Rock: Tanel Sokk, Augustas Peciukevicius (?), Valmo Kriisa

Kalev: Scott Machado, Martin Dorbek

Soonik: "Annan siin selgelt 1:0 eelise Kalevile. Just Machado värbamisega on meeskond teinud kõva hüppe. Nagu treener Alar Varrak ütles: ta on Eestis üks enam arenenud välismängijaid. Selle hooaja põhjal on eelis Machadol, kui aga Peciukevicius terveks saab ja võtta selle positsiooni mehi paarikaupa, muutub olukord tasavägisemaks."

Tein: "Seda positsiooni tuleb vaadata võistkonna tervikut silmas pidades. Machado suudab ajada mängu kiireks ja ka ise skoorida, VTB liigas läbi löömine näitab kvaliteeti. Sokkki on näidanud, et ta suudab eriti finaalides tulemuslikult tegutseda, kuid annan ikkagi eelise Kalevile, kes ka teab väga hästi, kuidas Soku vastu tegutseda."

Väikesed ääred – 1,5:0,5 Kalevile

Rock: Tanel Kurbas, Marek Doronin, Gert Dorbek

Kalev: Gregor Arbet, EJ Singler

Soonik: "Paneksin siin viiki või Arbeti kogemuste arvelt kerge paremuse Kalevile – ta võib väga valusaid viskeid sisse panna. Samas esineb ka Kurbasel häid hetki. Paljugi võib otsustada Kalevi terve tagaliini kolmiku koostöö, see on neil hea."

Tein: "Arbet on neist kõigist küpseim ja stabiilseim ning annaksin Kalevile kindla eelise. Kurbase edukus sõltub paljuski sellest, kas Rock mängib enda kohta kiiret mängu. Kurbas on seda edukam, mida lahtisemalt ja kiiremalt tegutsetakse. Positsioonirünnakutel ta end nii hästi ei leia. Pigem arvan, et Rock ei lähe Kaleviga jooksma."

Keskmängijad – 1:1

Rock: Joosep Toome, Karolis Petrukonis, Janar Talts

Kalev: Keith Benson, Mindaugas Kupšas

Soonik: "Suhteliselt võrdne positsioon. Kui Elegar mängiks, siis ma ei kahtleks, kumma kasuks anda. Benson pole nii särav kuju, samas võib Machado ta heaks teha. Keha on tal olemas. Aga ka Toome võib teha häid mänge. Aga see positsioon mängu tervikuna ei otsusta. Kullamäel on palju võimalusi mehi positsioonide vahel varieerida – olemas nii lühikese kui ka pika koosseisu võimalused."

Tein: "Kõik oleneb sellest, kuidas Kalev laseb Toomel tegutseda. Selge on see, et korvi all ta ei domineeri, kui nii ei juhtunud juba seerias Tarvaga. Samas on teada, et kaugelt on ta ohtlik. Pigem pakun siin viiki, ehkki vabalt võiks anda ka Kalevi kasuks. Benson on korvi all sitkem ja leedulaste duellis Kupšas Petrukonisest nahaalsem. Aga kui Toome viskab eemalt omad ära, on seis tasa."

Klubid sotsiaalmeedias aktiivsed

Rocki ja Kalevi klubid tegutsevad aktiivselt ka sotsiaalmeedias ning kasutavad finaaliks huvi üles kütmisel ära internetiajastu võimalusi. Kalevi Facebooki lehel täitus hiljuti 8000, Rockil 5000 sõbra piir. Nende tähisteni jõudmise eest panid klubid välja auhinnad, näiteks Rockil läheb loosi oma mängijate autogrammidega korvpall.

YouTube’i keskkonda on läkitatud ka mitu vahvat videot, millest ühes panevad virtuaalses mängus oma pingetaluvuse proovile peatreenerid Gert Kullamäe ja Alar Varrak, teises näitavad füsioterapeudid Priit Lehismets ja Martin Vahimets tantsutüdrukute peal jalgade teipimise kiirust. Vaata järele, kumb võitis!