Väravavaht Pekka Rinne tõrjus mängu Soome – Venemaa võitja otsustanud karistusvisete seerias kõik viis venelaste sooritust ja tõi meeskonnale võidu. Foto: Reuters / Scanpix
Jäähoki
14. mai 2015, 07:00

Pelgavad rootslased neavad Soome puurivahti (2)

"71% maakera pinnast katab vesi, ülejäänud 29% eest hoolitseb Pekka Rinne!" hõiskasid Soome naljamehed teisipäeva õhtul netiavarustes. Põhjus: põhjanaabrite jäähokikoondise puurivahi Rinne suurepärane partii aitas Soomel MMi alagrupiturniiri viimases voorus jagu saada Venemaast 3:2, millega välditi veerandfinaali Rootsi vastu.

Soomel on küll mängudest Rootsiga ka häid mälestusi – mõlemas võidukas MM-finaalis nüpeldati just Svenssoneid – ent halbu on tunduvalt rohkem. Viimane saadi mulluse Sotši olümpia poolfinaalis, valus 1:2 kaotus. Tšehhidega kohtuvad soomlased veerandfinaalis kindlasti parema meelega.

Mulluse MMi poolfinaalis saadi neist näiteks 3:0 jagu ning enesekindlalt on soomlastel põhjust jääle uisutada ka täna. Tšehhide peamine lootus on kodupublik. Soome argumentideks Rinne, alagrupiturniiril viis väravat visanud 23aastane ründaja Joonas Donskoi, kogenud lahinguratsud Leo Komarov (mängus Venemaaga teenis ta küll 5+20 minutilise eemaldamise, aga võistluskeeldu ei kaasnenud, sest rootslastest (!) väljakukohtunike otsus leiti olevat väär), Jussi Jokinen ja Jarkko Immonen.

Rootsi on veerandfinaalis Soomest suurema väljakutse ees – Venemaa meeskond ei pruugi olla hetkel kõige veenvam, aga Rootsi pole MMil neist 11 aastat jagu saanud. "Kõige vastikum vastane. Ja seda tänu Pekka Rinnele. MMi parim väravavaht kaitses esmalt 65 minutit suurepäraselt puuri ja tõrjus siis kõik viis venelaste karistusviset," halas ajalehe Aftonbladet kolumnist Mats Wennerholm.

Ülejäänud kahes veerandfinaalis kohtuvad USA – Šveits ja Kanada – Valgevene. Kui teises paaris peaks üllatus olema välistatud, siis USAl tasub 2013. aasta MM-hõbeda vastu ettevaatlik olla. Alagrupis oskasid ameeriklased pärast Venemaa alistamist 2:5 Valgevenele kaotada, samas kui Šveits kaotas seitsmest mängust normaalajal vaid ühe – Kanadale.

MMi poolfinaalid

16.15 USA - Šveits

17.15 Kanada – Valgevene (VSB)

20.15 Rootsi - Venemaa

21.15 Soome – Tšehhi (VSB)