VEEBISÕDA: Suurbritannia koondislased Mo ­Farah (pildil) ja Andy Vernon ei saa üksteisega kuidagi läbi.Foto: AFP / Scanpix
Kergejõustik
15. mai 2015, 07:00

7 põletavat duelli Teemantliiga eel

Täna algab 14 etapist koosnev kergejõustiku Teemantliiga hooaeg, kus teevad tänavu kaasa ka kolm eestlast: kettaheitjad Gerd Kanter ja Martin Kupper ning 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi. Samas pole välistatud, et hooaja jooksul võib samuti mõni hea tulemuse teinud maarjamaalane püünele pääseda. Õhtuleht toob välja Teemantliiga seitse duelli.

Rasmus Mägi vs. poodium

Eelmisel aastal Oslo etapil Teemantliiga debüüdi teinud 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi oli toona kolmas ning usutavasti proovib eestlane ka tänavu poodiumikohta püüda.

Mägi ise jooksis nädal tagasi Kawasakis hooaja alguse kohta vapustava aja 49,48, millega on Euroopa edetabeli teine. Tänasel Doha etapil on konkurents kõva nagu alati: kahekordne olümpiavõitja Félix S?nchez, kes pole tänavu veel võistelnud, kahekordne Teemantliiga üldvõitja Javier Culson (tänavu 49,47), USA äss Bershawn Jackson (48,61) ja kaks korda Dohas võidutsenud lõuna-aafriklane L.J. Van Zyl (49,26).

Eesti kettamehed vs. Hartingud

Esimest korda saavad Teemantliiga etappidel kaasa teha kaks Eesti vägilast: peale seni üheksal etapil võidutsenud Gerd Kanteri pälvis maineka võistluse kutse Martin Kupper, kes hooaja edetabelis 66.67ga neljandal kohal. Et konkurents on tihe kui padrikus, teab iga mees, aga eelkõige tuleb jälgida perekond Hartingut. Kuigi viimaste aastate ala valitseja Robert Harting taastub põlveoperatsioonist vaevaliselt ning jätkuvalt on ebaselge Pekingi MMil osalemine, päästab nime tema 24aastane vend Christoph, kes tõusis 67.53ga edetabelijuhiks. Eestlased on võistlustules juba pühapäeval Shanghai etapil, pisi-Hartingu etteastet peab veel kuu ootama.

Usain Bolt vs. dopingupatused

Möödunud hooaja Teemantliiga võitja Justin Gatlin valitses 100 m jooksu 15 etapil, kuid ei saanud kordagi oma võimeid võrrelda maailmarekordimehe Usain Boltiga. Jamaikalane ravis eelmisel aastal kannavigastust ning loobus tihti võistlustest viimasel hetkel. Bolt on olnud üpris kriitiline endiste dopingujooksjate suhtes, rõhutades, et taotleks kõikidele endistele dopingutarvitajatele eluaegset karistust. 2006. aastal testosterooni kasutamise eest kaheaastase võistluskeelu saanud Gatlini osas pole ta aga niivõrd bravuurikaid väljaütlemisi teinud kui aastase karistuse teeninud Tyson Gay aadressil. Kas Bolt näitab oma suhtumist ka mõnel Teemantliiga etapil?

Valerie Adams vs. Instagramiajastu

Neljal järjestikusel Teemantliigal võidutsenud Uus-Meremaa naiskuulitõukaja Valerie Adamsi puhul saab ironiseerida – naine kaotas Teemantliigas viimati 2010. aastal, mil Instagram polnud veel leiutatudki! Kas selfiajastul esile tõusnud naised võivad hooaja eel kahel õlaoperatsioonil käinud kuulitõukaja nina eest mõne võidu napsata?

Soome odahiiud vs. sähvatajad

Põhjanaabrite lootusi üritavad jätkuvalt täita odaviskajad Tero Pitkamäki ja Antti Ruuskanen, kusjuures Teemantliigas startivatest konkurentidest pole keegi Pitkamäki 91.53 tulemuse ligilähedalegi heitnud. Ometi on just odaviskes tavaks saanud üllatused: kui Londonis võidutses toona kõigest 19aastane Keshorn Walcott, siis maailmameistriks krooniti Jan Železny õpilane Vitezslav Vesely. Kas tänavu sähvatab keegi uus?

Renaud Lavillenie vs. maailmarekord

Teivashüppe sisemaailmarekordi 6.16 omanik, prantslane Renaud Lavillenie peab küll Prantsusmaa meistrivõistlusel teatejooksus saadud õnnetu õlavigastuse tõttu Doha etapi vahele jätma, kuid eelmise aasta parim mees­kerge­jõustiklane järgmistel etappidel arvatavasti jonni ei jäta: välirekord 6.14 kuulub jätkuvalt Sergei Bubkale!

Mo Farah vs. Twitterisõjad

Eelmisel aastal vormikõveraga probleeme näinud kahekordne olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister Mo Farah püstitas veebruaris kahe miili jooksus maailmarekordi, kuid sattus veergudele hoopis Twitteris aset leidnud sõnasõjaga, kus solvus meeskonnakaaslase Andy Vernoni peale. Farah järel EMil teisena lõpetanud mees süüdistas Somaalias sündinud britti nagu ta ei vääriks EMi kulda, sest pole eurooplane. Lõpuks jõudis sõnasõda poptähe Taylor Swifti tsiteerimiseni välja. Kas säutsuvorm peegeldub ka jooksus, kui Farah asub Dohas starti 3000 m distantsil?

Teemantliigat saab näha ka Eestis!

Eesti kergejõustikusõbrad saavad kergejõustiku ­Teemantliigat jälgida sel hooajal Viasat Sport Balticu eetrist, ainus etapp, mida otseülekandes ei näidata, on tänane Doha võistlus.

VÕISTLUSED:

15. mai Doha, Katar.

17. mai Shanghai, Hiina.

30. mai Eugene, USA.

4. juuni Rooma, Itaalia.

7. juuni Birmingham, Suurbritannia.

11. juuni Oslo, Norra.

13. juuni New York, USA.

4. juuli Pariis, Prantsusmaa.

9. juuli Lausanne, Šveits.

17. juuli Monaco.

24–25. juuli London, Suurbritannia.

30. juuli Stockholm, Rootsi.

3. september Zürich, Šveits.

11. september Brüssel, Belgia.