POLE PLINDRIS: Nagu Rain Veideman leidis lahenduse Tartu piiramisrõngast pääsemisele, suutis ka Kalev/Cramo end võidule mängida. Foto: Aldo Luud
Korvpall
15. mai 2015, 07:00

BC Kalev/Cramo alustas finaali 77:63 võiduga Tartu Rocki üle. Esimene samm järjekordse 4:0 suunas on astutud

Kalevil play-off’ides 43 võitu järjest. Kui lähedal on olnud seeria katkemine? (1)

Üks kihlveoportaal pakkus enne Eesti korvpalliliiga finaalseeria algust peaaegu võrdse koefitsiendi nii sellele, et Tartu Rock võidab eilse mängu kui ka Kalevi kokkuvõtte 4:0 ülekaalule. Julm suhe. Ent Kalev/Cramo 77:63 edu tähendaski esimest sammu veel ühe "kuiva" finaali suunas.

Kalev on nüüdseks võitnud Eesti liigas 43 (!) play-off-mängu järjest. Seeria algas viis kevadet tagasi ja on maailmas ilmselt ainulaadne. NBA kõikvõimas statistika ütleb, et selle liiga play-off’is on rekordilised 13 võitu järjest saanud Los Angeles Lakers aastatel 1988 ja 1989.

Kui lähedal on aga olnud Kalevi seeria katkemine? Kõige lähemal kindlasti kaks aastat tagasi, kui Tanel Soku ulmeline keskväljavise tõi finaali teises mängus 72:71 võidu Rocki üle. Kuid ärevaid hetki on tekkinud igal hooajal – kokku kolm mängu on läinud lisaajale ning veel kuus tükki lõppenud 1-3-punktilise paremusega.

2009/10

Hooaja jooksul suurte raskustega maadelnud Kalev lõpetas põhiturniiri neljandana ja sattus Rockiga juba poolfinaalis kokku. Seeria kaotati 2:3, seejuures otsustav mäng 59:98, kui riietusruumis oli tõeline laatsaret ja viis meest said kohtumise eel valuvaigistava süsti: "Kes sai süsti jalga, kes tagumikku… See oli nagu palat," kirjeldas peatreener Alar Varrak.

Kuid pronksiseerias alistas see laatsaret TTÜ 2:0, võidud tulid 7 ja 17 punktiga. Võiduseeriale oli alus loodud ning – panite tähele – sellele eelnes 39-punktiline kaotus.

2010/11

Oli aeg, mil põhiturniiri kaks paremat ei pidanud veerandfinaali mängima ning Kalev võitis poolfinaali (Tarvaga) ja finaali (Rockiga) peale seitsmest mängust kuus kahekohalise vahega. Alles finaali viimane kohtumine läks lisaajale, kuid selle lõpetas Armands Škele võidukolmene.

Tarvast nüpeldati seejuures kolme mängu peale kokku 106 punktiga, seejuures võõrsil 104:50…

2011/12

Kalev mängis poolfinaalis taas Tarvaga ja seekord tuli aasta varasemaga võrreldes kõik kordades raskemalt. Esimeses mängus olid pealinlased viimasel veerandil kuue punktiga taga, kui Škele – taas! – tabas viske, mis jäi kõigile tol õhtul Kalevi hallis viibinutele igaveseks mällu. Ta läks keskjoone lähistel palli audist päästma, saatis selle seljaga väljaku poole olles kõrge kaarega tagasi ja teenis omadele kolm punkti! Šokki langenud Tarvas kaotas 84:92.

Teine mäng Rakveres – võõrustajad juhtisid lõpu eel paari punktiga, kui tekkis väike rüselemine, Gert Dorbek tegi paljude meelest "Panso kooli" ja Tarva mees Rinalds Sirsninš eemaldati. Dorbek tabas neljast vabaviskest kolm ja tõi Kalevile 66:65 võidu. Lõpusekundil keeras rõngast välja siis Tarvas mänginud Martin Dorbeku vise.

Finaalis Rockiga läks kolmas mäng lisaajale, kuid nood viis minutit võideti 17:6! Ülejäänud kohtumistes intriigi polnud.

2012/13

Nüüd saadi mängida ka veerandfinaal Tallinna Kaleviga ja oldi paremad keskmiselt 29 punktiga. Poolfinaalis Raplaga võideti esimene mäng aga kõigest 3 ja teine 2 silmaga. Neist esimeses viskas siis juba Rapla mees Martin Dorbek lõpus mööda potentsiaalse viigikolmese, teises kaotas väikeklubi paarkümmend sekundit enne lõppu potentsiaalset võidurünnakut alustades palli…

Finaalis Rockiga võideti mängud – kui loo alguses viidatud kohtumine, mille Tanel Sokk päästis, välja arvata – 14, 9 ja 12 punktiga.

2013/14

Veerandfinaalmängud Raplaga võideti stabiilselt 15-20-punktilise, poolfinaalid Tarvaga keskmiselt 22-punktilise vahega (väikseim 10ga). Finaalis jäi Rock kahes esimeses kodumängus alla 3 silmaga (mõlemas oli initsiatiiv Kalevi käes ja tartlased tulid lõpuveerandil lähemale) ning Tallinna-heitlustes oli Kalev juba rohkem kui kümne silmaga üle.

2014/15

Tänavuse hooaja play-off-mängudes TTÜ ja Raplaga võitis Kalev kuuest viis vähemalt 22 punktiga. Kuid üks kohtumine tehnikatudengitega lasti lisaajale. Seal, tõsi küll, tehti asjad selgeks 16:4.

Kullamatš algas mõlemapoolselt rabeda mänguga

Korvpalliliiga finaal läks lahti BC Kalev/Cramo "traditsioonilise" võiduga Tartu Ülikool/Rocki üle, eile olid lõpunumbriteks 77:63. Samas ei jäänud ka võitjad oma esitusega rahule.

"Mäng polnud kummaltki poolt hea, oli nagu kompav, äraootav. Oli näha, et mõlemad meeskonnad kasutasid pausi ühtemoodi, teineteise iga liikumine on selgeks õpitud," tõi Kalevi juhendaja välja olulise detaili. Nii tema kui ka tartlaste loots Gert Kullamäe tõdesid, et säärastes oludes otsustavad individuaalsed oskused ja elemendid.

"Tegime liiga palju kergeid eksimusi," ohkas Kullamäe pressikonverentsi käigus umbes viiel korral. "Niisuguses finaalis otsustavadki lihtsad asjad – kes eksib neis vähem. Me viskasime mööda küll korvi alt, küll vabaviskeid."

Varrak märkis, et kui Tartu mänginuks esimesel poolajal vähegi paremini, võinuks ka Kalev kümnega taha jääda. Aga ta lisas, et kui panna kokku Rocki esimene ja Kalevi teine poolaeg, tuleks umbes 20-punktiline vahe tema hoolealuste kasuks.

Ka Kalevi resultatiivseimana 17 silmani jõudnud Rain Veideman tõdes, et samal moel jätkates ei pruugi järgmistes mängudes enam võite tulla.

Rocki liidreid Janar Talts ütles, et Kalevi poolajaga 30 punkti peal hoidmine näitas väga head kaitset, kuid enda rünnakurütmi ei leitud üldse. "Teisel poolajal said vastased häid emotsioonikorve ja tegid vahe sisse," tõdes ta.