IGILIIKUR: Eile 41. sünnipäeva tähistanud Valmo Kriisa aitas Tartu Rocki 77:66 võidule BC Kalev/Cramo üle. Tartlased juhivad finaalseeriat 2:1.Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
19. mai 2015, 07:00

Tartu Rock alistas BC Kalev/Cramo 77:66 ja asus finaalseeriat juhtima 2:1

Valmo Kriisa sai 41aastasena sünnipäeval esimese võidu!

Valmo Kriisa astus veerand sajandit (!) tagasi Tartu Korvpallikooli mängijana esimest korda Eesti meistriliigas väljakule. Ta on endiselt mängus ja teenis oma sünnipäevadel esimese võidu – eile, 41aastaseks saades! Lõpu eel algatas just tema 77:66 võitnud Rocki otsustava spurdi.

"Ma pole arvestust pidanud, sünnipäevale on sattunud päris palju mänge. Kümnete kaupa, aga võitsin alles esimest korda! Juba laste muusikakoolis olid igasugu o sole mio’d, sain alati peksa, rõõmu pole kunagi olnud. Aga täna oli ka Petrukonisel sünnipäev, maagiline kood aeti segi ning täna tuli võit!" seletas Kriisa rõõmsalt.

Kriisa: inetu mäng

Rock oli viis minutit enne lõppu taga 51:55, kui vanameister sopsas esmalt kolmese ja siis kahese ning külalised ei vaadanud enam tagasi. Lõpus lendas sisse kõik, mis teele lasti. Kriisale ja eile 28aastaseks saanud Karolis Petrukonisele aitasid kinki vormistada Timo Eichfuss ja Janar Talts, Tanel Sokk ja Tanel Kurbas.

Kriisa hindas mängu väga inetuks: "Esimesel poolajal oli väga kehv tabavus, tüüpiline play-off. Keegi peab võitma, seekord oli õnn meie poolel. Võinuks vabalt ka teisele poole minna, mänguilu ega head tunnet polnud. Vast tahtsime meie natuke rohkem! Aga praegune seis ei tähenda veel midagi, seeria kestab nelja võiduni."

Teises kohtumises kukkus Kriisa mänguaeg kõigest viiele minutile, aga mees oli peatreener Gert Kullamäe otsustega igati päri. "Kui pallid ära kaovad, tulebki mees pingile panna!" hüüatas ta.

Kriisa mängib meistriliigas 21. hooaega, vahepeal on teeninud leiba ka Rootsis ja Hollandis. Tema arvele kanti 9 punkti nii eile kui ka finaali esimeses mängus. Ja Kriisa oli üks neist, kelle suurel kaasabil kindlustas Rock otsustavas poolfinaalmängus Rakvere Tarvaga finaalikoha.

Metstak: Kriisa on võistkonnale vajalik!

"See, et Valmo 41aastasena finaalis mängib, näitab vaid üht: ta on võistkonnale väga vajalik!" kiitis mees, kes enne eilset oli ainsana selles vanuses Eesti meistrivõistluste finaalis osalenud – Margus Metstak. Tema lõi kullamatšis kaasa hooajal 2002/03 TTÜ/A. Le Coqi ridades ja pidi leppima hõbedaga.

Tallinna Kalevi abitreenerina tegutsenud Metstak jälgib otsustavaid medalimänge ning tema arvates ei tohiks Kriisa raisata energiat mängujuhi kohustuste peale. "Valmo hoiab end aastaringselt vormis, selles ei kahtle keegi. Aga mina tema asemel loobuks palli surve all ületoomisest ja jätaks selle teistele. Põrgatamine väsitab, surve all olles veel eriti ja sellest on tema nii mõnedki möödavisked tulnud. Valmo väärtus lööb välja positsioonirünnakul alates 15. sekundist – kui ta suudetakse mängida sobivale viskekohale," andis Metstak Kullamäele nõu.

Ja Valmo Kriisa, järgmisel aastal samamoodi finaali? "Ei tea seda keegi, saaks selle aastagagi kuidagi ühele poole," muigas sünnipäevalaps lõpetuseks.

Korvpallifinaal

Kalev/Cramo 66

Tartu Rock 77

Seeria kokku 1:2

Kalev: Machado 25, 4 rs, Benson 10, 12 lp, Veideman 6, 4 rs, Keedus, Arbet, Kitsing 6, Škele 5, Kupšas 2, M. Dorbek 0.

Rock: Kurbas 19, 10 lp, G. Dorbek 11, Sokk 10, 6 rs, Talts 10, 9 lp, Kriisa 9, Eichfuss 7, Petrukonis 6, Toome 5, Doronin, Peciukevicius, Meister 0.