Tartu Ülikooli spordihoone korvpalliplatsi Rocki fännisektorit sisaldav tribüün 2. finaalmängu teisel veerandajal.Foto: MARI LUUD
Korvpall
19. mai 2015, 02:09

Pohlaku väide peab paika – 2. korvpallifinaali protokolli kantud publikarv on tegelikust ca 66% võrra suurem (21)

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak kirjutas esmaspäeva õhtul portaalis soccernet.ee rubriigis "Vastab Aivar Pohlak", et korvpalli Eesti meistriliiga 2. finaalmängu publikuarvuna pandi protokolli kirja tegelikust tunduvalt suurem arv.

"Käisime ka Tartus mõni päev tagasi toimunud Rocki ja Kalev/Cramo teisel finaalseeria mängul, mille ametlik publikunumber oli 2000 inimest ja jalgpalli liigamängudega sarnast tehnikat ja metoodikat kasutades saime tegelikuks publikunumbriks 1145," kirjutas Pohlak.

Loe ka: Aivar Pohlak: korvpalli publikunumbrid erinevad tegelikkusest

Õhtuleht palus jalgpalliliidul vastavad materjalid meile edastada ning olles nendega tutvunud, võime kinnitada, et jutt on tõsi. Vahetuspinkide tagusel tribüünil viibib teise veerandaja keskel tehtud foto põhjal 514 ning teiselpool väljakut asuval tribüünil (seal, kus asub Rocki fännisektor) 525 inimest, mis annab kokku 1039.

Jalgpalliliidu metoodika näeb ette, et kui mängu korraldava klubi poolt antud ja foto pealt loendatud publikuarv lahknevad klubi kahjuks, siis arvestatakse juurde veaprotsent (10%), mis peab hõlmama korraks saalist lahkunud või üksikuid foto kontrollimisel tähelepanuta jäänud pealtvaatajaid. Selle veaprotsendi lisamisel tõuseb 2. finaalmängu publikuarv 1143 peale.

Fotodel ei ole näha Ülikooli spordihoone kohvikut, kust võib parimal juhul mängu jälgida ca 50 inimest, kelle arvelt võib kergitada kogunumbri 1200 lähedale. Protokolli on aga kantud 2000 (vt allolevat kuvatõmmist). Tegelikule publikuarvule on juurde lisatud 66% jagu pealtvaatajaid.

Õhtuleht alustab asjaosalistelt täpsemate selgituste pärimist teisipäeva hommikul.

Ühtlasi väärib märkimist, et kummastavalt suur on ka esmaspäeval toimunud kolmanda finaalmängu protokolli (vt allolevat kuvatõmmist) märgitu publikuarv (4250) arvestades, et Saku Suurhalli kodulehekülje andmetel oli tänasel korvpallimängul koos loožidega saadaval 5389 istekohta, mis tähendaks, et saali täituvus pidanuks olema 78,9%, mis on kohapeal viibinud Õhtulehe reporteri hinnangul välistatud.