Tartu korvpallipublik finaalseeria kohtumisel Tartu Rock - BC Kalev/Cramo.Foto: ALDO LUUD
Korvpall
19. mai 2015, 20:58

Korvpalliliit Rock – Kalev publikust: pigem 1500 kandis kui 2000 all (2)

Seoses korvpalli meistriliiga finaalseeria teise kohtumise Tartu Rock – BC Kalev/Cramo publikuarvu osas puhkenud poleemikaga palus Õhtuleht Eesti Korvpalliliidult selgitusi ametlikus statistikas kajastatud publikunumbrite kohta.

Rocki selgitus: korvpallis tekib publikuarv lauasekretäri hinnangu järgi
FOTOD | Tutvu materjaliga, mis tõestab, et Tartus vaatas korvpalli maksimaalselt 1200, mitte 2000 pealtvaatajat
Pohlaku väide peab paika – 2. korvpallifinaali protokolli kantud publikarv on tegelikust ca 66% võrra suurem
Pohlak: korvpalli publikunumbrid erinevad tegelikkusest

Läkitasime korvpalliliidule järgmised küsimused:

1. Õhtuleht palus Tartu Rockilt selgitusi, miks oli teise finaalmängu protokolli märgitud publikunumbriks 2000, kuigi tegelik arv 1200. Selgitusest ilmnes, et meistriliiga mängude publiku arvu märgib protokolli lauasekretär. Kas nii toimitakse kõigi mängude puhul? Kui jah, siis miks? Kui ei, siis millistel mängudel rakendatakse muid variante ja mille alusel need mängud välja valitakse?

2. Antud, Rock – Kalev 2. finaalmängu kaasusest on näha, et praegu võib esineda väga suuri ebatäpsusi. Mida on korvpalliliidul plaanis ette võtta, et sääraseid vigu edaspidi vältida?

3. Kui usaldusväärseks saab Tartu juhtumi valguses pidada publikuarve, mida korvpalliliit on avalikkusele vahendanud, näiteks 7. mai pressiteates?

Korvpalliliidu vastus täies mahus:

"Tartu ja Tallinna finaalide publiku numbrid on lauakohtunike-sekretariaadi poolt sisestatud ning kajastuvad automaatselt mänguprotokollis. Kuni ametliku protokolli laekumiseni (kuni kolm-neli tööpäeva) Eesti Korvpalliliitu on ainsaks lähtenumbriks mängujärgne protokoll, mis on hinnanguline. Nii nagu on ka näiteks Euroliiga lehel ära toodud mängujärgne hinnanguline number (denative), mis hiljem läheb täpsemale korrigeerimisele täpse statistika jaoks. Niisamuti on ka Alexela KMLi ja Korvpalliliidu puhul, tehtud on korrektiive nii üles- kui allapoole.

Eesti Korvpalliliit avas hiljuti uue ja kaasaegse kodulehe. Järgmise sammuna on töös statistika üle vaatamine ja parandamine. Üheks miinuseks praeguse programmi juures on see, et pole võimalik lisada täheühendit TBC (to be confirmed), ehk täpne arv on kinnitamisel. Meie programm eeldab mingi numbri lisamist kohe, ca 20 minutit enne mängu algust. Kitsaskoht on siin see, et sisestatud number kajastub koheselt ka EKL-i kodulehel. 3-4 tööpäeva jooksul tavaliselt vaatab EKL numbrid üle ning vajadusel korrigeerib.

Kui räägime TÜ/Rock – Kalev Cramo teise finaalmängu publikuarvust, siis jääb see suure tõenäosusega kindlasti pigem 1500 kanti kui 2000 alla ning see saab ametlikus protokollis kindlasti ka korrigeeritud. Lauastatistiku sisestatud hinnangutes pole senimaani olnud EKLil põhjust kriitiliselt suhtuda, kuid EKL tänab tähelepanu eest ning on selgelt huvitatud adekvaatsete numbrite avaldamisest.

On küll olnud vastupidiseid juhtumeid, kus kirjutatakse statistikasse oluliselt väiksem number, mis on seletatav sellega, et see number võib kajastada seisu enne mängu algust ning on pärast jäänud uuendamata. Teine variant on ennustada mängu alguses, palju inimesi tuleb, kuid seegi pole päris õige.

Korvpalliliit koos klubidega teeb omalt poolt koos tihedat koostööd Piletileviga, et edaspidi saaks täpne publikuhulk kajastatud koheselt, pärast mängu ametlikus mänguprotokollis ning ametlike numbrite saamiseks ei peaks mitu päeva ootama. Kuid taolisel juhul jääks arvesse võtmata need pealtvaatajad, kes omavad VIP-kutset, sponsorkohti või on muidu mängul tasuta - sh alla 12-aastased noored, oma klubi kasvandikud, sõjaväelased, korvpalliveteranid, ajakirjanikud, fotograafid jne.

Korvpalliliidu arengukavas on ka kirjas korvpalliga seotud IT-rakenduste väljatöötamine, mille üheks osaks on kindlasti ka online-statistika ja selle võimaluste üle vaatamine.

Kindlasti aga teeb EKLile rõõmu, et publiku numbreid saab lugeda tuhandetes mitte sadades.

PS. Nö vanu numbreid pole põhjust üle vaadata, sest korra kuus esitavad klubid kinnitatud andmed."