Kristaps PorzingisFoto: Facebook
Korvpall
20. mai 2015, 15:01

NBA draft: mitmendana valitakse kuum kaup Lätist?

Jaanipäeva ajal võivad magamamineku ja äratusajad sassi minna. Pole hullu, sest 26. juuni varahommikul selgub, kas Läti uus imemees hakkab mängima Los Angeles Lakersis, New York Knicksis või... Orlando Magicus!Üks hinnatuimaid talente selle aasta noormängijate valikus on 19-aastane lätlane Kristaps Porzingis, kelle pikkus küündib erinevatel andmetel 215-sentimeetrini. Nüüd on küsimus, kus jätkub hetkel Hispaania liigas CB Sevilla särki kandva ääremängija karjäär?
Sihtkohti on mitmeid ja need on magusad. Loteriivõitja Minnesota Timberwolves, kes ei ole vast kõige atraktiivsem paik mängimiseks, saab teha esimese valiku. Timberwolves pole kusjuures kunagi varem avavalikut teha saanud, aga iroonilisel kombel on nende nimekirjas kanadalased Anthony Bennett ja Andrew Wiggins, vastavalt 2013. ja 2014. drafti avavalikud, kes saadi möödunud suvel vahetuskaubana nüüdse Cleveland Cavaliersi mängija Kevin Love'i eest. Spetsialistide hinnangul on 'Wolvesil valida kahe korvialuse jõu vahel: Dominikaani Vabariigi esindaja Karl-Anthony Towns (Kentucky, 12) või ameeriklane Jahlil Okafor. Vähesed pakuvad esimese kahe valiku hulka kedagi muud.

Kristaps Porzingise aktsia kõigub, aga see on tavapärane, sest eurooplasi, kes USA ülikoolisüsteemi kasuks ei otsusta, pigem ei usaldata. Näiteks horvaat Mario Hezonja (Barcelona, 8), kes pallib Barcelonas, on varem suure suuga öelnud, et ta osutuks valituks esimesena, kui ta teisel pool ookeani oleks mänginud. Suure tõenäosusega on nii Porzingis kui Hezonja esimese kümne valiku seas.

Drafti teeb sel hooajal eriti magusaks asjaolu, et NBA "suured klubid" saavad nii varakult oma valikuid teha. Los Angeles Lakers on järjekorras teine, pärast Philadelphia 76ersit valib neljandana New York Knicks.

Lakers valis viimati nii kõrgelt aastal 1982, mil Clevelandilt saadud avavalikuna võeti meeskonda James Worthy, kolm aastat varem oli nende avavalik Magic Johnson. Näiteks 1960. aastal sai Lakers samuti teisena valida ning nende kuulsa särgi tõmbas selga Jerry West.

Kelle võtab New York Knicks? Knicks võitis loosi 1985. aastal, mil saadi oma ridadesse Patrick Ewing ning meeskond pole 20 aastat nii head valikut saanud. Nüüdne neljas valik võib suure tõenäosusega meeskonda tuua uue näo tagaliini. Pärast Townsi ja Okafori on kuumad nimed mitmekülgne tagamängija D'Angelo Russell, kes võib ootuste kohaselt minna kolmandana valiva 76ersi ridadesse, ning Kongost pärit Emmanuel Mudiay. 19-aastane mängujuht veetis möödunud hooaja üllatuslikult Hiinas, kus teda segasid vigastused, kuid tema potentsiaal on jätkuvalt väga hinnas.

Kuhu jätab see Porzingise ja Hezonja? 2015. aasta draft ei hiilga väga suure valikuga, mis tähendab, et väikse üllatusena võib üks neist minna juba ka nelja esimese hulgas. Konkurentsi esikümnes pakuvad siiski ka keskmängija Willie Cauley-Stein ning suurepäraste füüsiliste eeldustega ääremängija Justise Winslow. Viiendana teeb oma valiku Orlando Magic, kellele järgnevad Sacramento Kings, Denver Nuggets ja Detroit Pistons.

Draft leiab aset Brooklyn Netsi kodusaalis Eesti aja järgi ööl vastu 26. juunit kell 2.