Martin Ödegaard.Foto: SERGIO PEREZ
Jalgpall
20. mai 2015, 18:12

Norra imelaps Ödegaard Madridi Realis - põruja või mitte? (1)

Hispaania meedia on 16-aastase jalgpalli imelapse Martin Ödegaardi esimestest kuudest Madridi Realis maalinud küllaltki kurjakuulutava pildi, mis ei pruugi aga täit tõtt rääkida.

Ödegaard siirdus Reali tänavu jaanuari lõpus Norra klubist Strömsgodset vaid mõne miljoni euro eest (väidetavalt 3-4 miljonit). Tänapäeva jalgpallis ringlevaid summasid arvestades oli üleminekutasu seda hämmastavam, et Ödegaardi peetakse maailma üheks andekaimaks jalgpalluriks.

Reali siirdudes oli selge, et Drammenis sündinu peab esialgu eluga Hispaanias kohanema ning esindusmeeskonna eest tal mänguaega oodata pole. Küll tegi Ödegaard nendega trenni ning väidetavalt olid Reali treenerid Eestigi vastu mänginud noorukiga, eriti tema töökusega, väga rahul.

Ründava poolkaitsja debüüt Madridi kuningliku klubi duubelmeeskonna särgis osutus suurepäraseks, kui ta Hiina klubi Pekingi Guoani vastu 3:3 viigimängus kaks resultatiivset söötu andis. Muide, Ödegaard registreeriti ka Reali Meistrite liiga koosseisu, kuid debüüt maailma maineikamas klubisarjas jäi tegemata.

Paljud Eesti vutisõbrad lootsid, et ehk saab norraka vastu rammu katsuda ka Maarjamaa talent Frank Liivak. Lõpuks otsustas viimane liituda Hispaania tugevuselt neljanda liiga klubiga Alcobendas Sport, Reali duubelmeeskond ja Ödegaard pallivad aga sealses kolmandas liigas.

Kas kohalik press teeb ülekohut?

Hispaania meedia on Ödegaardi ajast Realis maalinud koleda pildi - ta tekitab duubelmeeskonna mängijates kadedust, kuna treenib tihti koos esindusmeeskonnaga ja teenib nädalas väidetavalt 100 000 eurot. 

Lisaks heideti Ödegaardile ette, et tema tulekust saati on Castilla (Reali duubelmeeskond) tulemused halvenenud. Samas on vähe kriitikat teeninud peatreener Zinedine Zidane, kes teeb treeneritöös oma esimesi samme. Ehk pole kehvades tulemustes süüdi Ödegaardi tulek, vaid Zidane'i taktika ja valikud?

Ka Ödegaardi mäng on olnud kõikuv. Portaali Soccerway andmetel on ta kaasa teinud 11 Castilla mängus, millest üheksas on platsile jooksnud algkoosseisus. Kindlasti pole aidanud ka tõik, et Ödegaard on pidanud vigastuse tõttu paar mängu vahele jätma. Viimasel ajal on ta aga näidanud selliseid esitusi, mis ei tekita kahtlust - Ödegaard on suurepärane mängija, kes on imelapse nimetuse auga välja teeninud.

Ödegaard on väärt igat miljonit, mis tema eest maksti

Jalgpalliportaali Soccernet.ee peatoimetaja Kasper Elissaar on arvatavasti üks väheseid eestlaseid, kes Ödegaardi Castilla särgis mängimas on näinud. 10. mai 1:1 viigimängus Guadalajara vastu, mida Elissaar vaatamas käis, oli Ödegaard tema arvates Reali võtmemängija.

"Kaaslased otsisid teda nagu põhimeeskonnas otsitakse Cristiano Ronaldot. Ödegaardi tehnika, puude ja esimeste sammude kiirus olid lihtsalt fenomenaalsed. Ta paistis silma edukate triblingute, heade ning kavalate söötudega, aga ka paari väga hea löögiga."

Elissaar usub, et kuigi Ödegaardi näol on juba tegemist väga hea mängijaga, siis arenguruumi on küllaga, näiteks füüsilises võimekuses. "Sihipärane töö võib ta väga kaugele viia, kui suudab vaimselt jääda sama asjalikuks, nagu seni on olnud. Kindlasti treenerist isa toetus ja miks mitte ka kristlik eluviis seda toetavad."

Kuna Ödegaard on Realis veetnud alles neli kuud, siis ei tasu teha põhjapanevaid järeldusi, kas ta on Hispaanias põrunud või mitte. Järgmisel hooajal, kui noormees on Hispaania eluoluga rohkem harjunud, võib loota, et tema esitused muutuvad stabiilsemateks ja miks mitte ka paremateks. "Ödegaardi regulaarsest esindusmeeskonnaga treenimisest ja duublis näidatud oskustest võib eeldada, et uuel hooajal kuulub ta juba põhimeeskonda," arvab Elissaar.