KODUS: Endla ­Vaher saab pärast ­edukat ­nädalavahetust nautida Eesti suve – MM-kulla nimel hakkab ta võistlema ­alles novembris. Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordivaria
21. mai 2015, 07:00

Endla Vaheri triumfitee: vigastus, "surm" laval ja EMi kuldmedal (10)

23aastane sportlane jõudis pärast vigastust fitnessi EMil senise karjääri parima saavutuseni.

Veel kaks kuud tagasi oli kahtlane, kas vigastusest kosuv Endla Vaher jõuab fitnessi EMiks tippvormi. Ometi naasis ta Hispaaniast kuldmedaliga. ­"Paljudele oli mu võit üllatus," ütleb möödunud nädalal senise karjääri parima saavutuseni küündinud tallinlanna.

Kui Õhtulehe ajakirjanik teisipäeva pärastlõunal Endlaga kohtub, särab eelmisel õhtul Santa Susannast koju saabunud 23aastane sportlane nagu kevadine päike. Talvised karmid katsumused on vajunud unustusehõlma.

"Veebruaris oli mul kuu aja pikkune vigastusepaus, siis tegelesin ainult võimlemisega," räägib ­Endla leheneegri palvel küljelihase rebendist. "Enne traumat tegin väga palju trenni, sealt see tagasilöök tuli."

Laagris viskas oda ja tegi fitnessitrenni

Vaherite tsirkusepere raudse liikmena ei tunne Endla sõna "allaandmine". "Mõnes mõttes oli juhtunust isegi kasu – järelikult vajas keha puhkust," lausub ta. "Sain palju mõelda, et mida hakkan tegema, kui vigastus on taandunud."

Märtsis läks Endla Heiko Väädi rühmaga Portugali laagrisse. "Viskasin kergelt oda ja jooksin koos nendega lõike, õhtul tegin fitnessitrenni," selgitab ta, kuidas oli võimalik kahe lemmikalaga tegelda. Muide, Endla abilised pole fitnessi harrastanud. "Mu kõrval on õde Lembi (Eesti teivashüppe eksrekordiomanik – toim) ja kümnevõistleja Tarmo Riitmuru. Tean, et minuga ei ole kerge koostööd teha – tahan oma ideid läbi suruda! Lembi toetab mind vaimselt ning vaatab, et õigesti toituksin. Tarmo juhendamisel olen teinud palju sprindi­trenni, seetõttu olen varasemast särtsakam ja kehagi on ilusamaks muutunud."

Fitnessis on väga tähtis ka vabakava, mida võib julgelt nimetada Endla trumbiks. Kes tema etteasteid on näinud, need kiidusõnadega ei koonerda: see on kunst, mis kätkeb endas põnevaid mõtteid.

Tänavust kava nuputas ­Endla just vigastuseperioodil, talle oli abiks Ann Anton. Nii valmis draamahõnguline etendus, mis lõi publiku pahviks. Lühidalt öeldes tuleb Endla esmalt uljalt lavale, peas mootorratturi kiiver, mille ta hiljem peast võtab, soorituse lõpuks on ta "surnud".

"Sageli tahetakse lõbusaid kavasid, milles on palju naeratusi," arutleb Endla. "Mõtlesin, et tahaks jälle teistest eristuda. Tegin kava isiklike emotsioonide pealt. Ma ei tea, kas kohtunikud kõigest aru said! Aga küllalt palju näidati püstist pöialt. Tähendab, inimestele meeldis!"

Tulemuste ootamine tekitab fitnessis alati mõnusat ärevust. "Selle ala puhul ei tea kunagi, mis tuleb," pajatab Endla siiralt. "Pead tegema oma parima vormi ja väga hästi esinema. EMil mul see õnnestus. Keha poolest oli üks venelanna päris tugev. Kui tema sai kolmanda koha, siis olin kindel, et võidan kulla."

Oskab karmi dieeti väga hästi taluda

Endla jõudis pjedestaali kõrgeimale astmele tänu nutikale tegutsemisele. Enne EMi osales ta vaid ühel võistlusel ja timmis vormi lausa hiilgavaks.

Sageli räägitakse, et tähtsaks mõõduvõtmiseks valmistudes on kõige kohutavam asi dieet, mis kurnab nii vaimu kui ka keha. Vahel on mehedki murdunud ja "nälgimise" lõpetanud.

"Seekord läks kõik lihtsalt," kinnitab Endla. "Veel nädal aega enne võistlust sõin õhtul ühe jäätise, mis ei tähenda, et lubasin endale kõike – olin ikka dieedil. Kuid stressi oli vähe ja kaal läks kergelt alla."

Tulevikku kiikab Endla, kelle auhinnakapis on ka kaks juunioride EMi kuldmedalit, lootusrikkalt. Novembrikuisel MMil tahab ta poodiumile jõuda.

"Täiskasvanute maailmameistrivõistlustel olen olnud viies ja neljas, nüüd peab medal tulema," nendib ta lõbusalt. Ent rõhutab taas: "Meie alal ei tea seda kunagi. Minu unistus on tulla maailmameistriks. Midagi ei juhtu, kui sel aastal kulda ei tule. Küll tulevikus ikka tuleb!"

Suvel keskendub odaviskele

Fitnessi EMi kuldmedali omanikuna võiks Endla Vaher natuke loorberitel lesida. Ometi pühendub ta suvel teisele lemmikalale – odaviskele. Heiko Väädi juhendamisel harjutav Endla ihkab parandada mullu püstitatud isiklikku rekordit 43.27. "Ma kardan oda viskama hakata, sest sel alal tulevad vigastused päris kergelt," lausub Endla, keda talvel kimbutas küljelihase rebend. "Eesti meistrivõistlustel tahan kindlasti osaleda. Täpset eesmärki ma veel välja ei ütle, aga olen kindel, et suudan oda kaugele visata." Vabal ajal käib Endla perekonnaga (tema isa on legendaarne tsirkuseartist Vello Vaher) esinemas, kaks korda nädalas juhendab ta koos vanema õe Lembiga tsirkusekoolis lapsi.