KAITSETU: «Play-off’id võidetakse kaitsega,» on Alar Varrak juba kolm mängu Kalev/Cramole rõhutanud. Aga ­ikkagi lastakse tartlastel, siin Timo Eichfussil, lihtsalt skoorida. Foto: Laura Oks
Korvpall
21. mai 2015, 07:00

Kas Tartu Rock ja Kalev/Cramo nurjavad Kristjan Kanguri seitsme mängu lootuse? (2)

Tartu Rock alistas korvpallifinaali neljandas mängus BC Kalev/Cramo 77:61 ja on Eesti meistri tiitlist ühe võidu kaugusel

Eesti korvpalliliiga neljas finaalkohtumine BC ­Kalev/Cramo ja Tartu ­Ülikool/Rocki vahel lõppes tartlaste 77:61 ülekaaluga, kuid eilne korvpallipäev oli sellest palju pikem. Üleeilsest algas Riias Euroopa meistrivõistluste karika tuur, eile esitleti trofeed Eestis ning suurhalli kogunenud korvpallisõbrad said seda imetleda.

Itaalias hooaja lõpetanud rahvuskoondise kapten Kristjan Kangur vastas pärastlõunal, veel tartlaste 2:1 eduseisul küsimusele, kas koduse finaali võidab Rock või Kalev, lõbusalt: "Seitse mängu tuleb." Nüüd on seis juba 3:1 ning Kalev peab esmalt Kanguri soovi täitmiseks ja seejärel kulla saamiseks tegema juba Houston Rocketsit, kes mõne päeva eest alistas NBAs sellelt seisult Los Angeles Clippersi.

42:16 – unes või ilmsi?

Rahvast lõbustas sel ühel õhtul EMi maskott Frenkie, järgmisel korral astub ta tuhandete Eesti korvpallisõprade ette juba septembrikuus Riias. Õhtu ülevalt sisse juhatatud, said Kalevi fännid kiire šoki ja halli ühe sektori täitnud tartlased tõusid taevasse – vähem kui veerand tunniga näitas tabloo Rocki kasuks 42:16! Kalev võitles küll edasi ja jõudis juba kolmanda veerandi keskpaigaks 9 punkti kaugusele, aga seejärel olid Rockil olemas uued vastused.

Kas seeria saab tõesti juba homme Tartus läbi?

Kui pärast eelmist kohtumist oldi väljaütlemistes veel ettevaatlikud, siis 21 punktiga eilegi Rocki parimaks kerkinud Tanel Kurbas väljendas end juba julgemalt. "Oleme leidnud õige viisi, kuidas Kalevi vastu tegutseda. Kui suudame samamoodi jätkata, võime reedel seeria ära lõpetada küll," usub Kurbas.

Kalevlased on mõistagi teist meelt. "Me ei lähe Tartusse kaotama. Seeria käib nelja võiduni. Kui meie esimese võitsime, käis klõps. Nüüd võib jälle mingisugune klõps käia ja kolm mängu meie poole tulla. Ei tasu siin asjadest ette hakata ruttama!" raius Rain Veideman.

Klõpsule loodab ka Kalevi peatreener Alar Varrak: "On kaks asja. Play-off’id võidetakse kaitsega, aga meie lasime 15 minutiga endale 40 punkti visata. Teiseks ütlesin juba pärast esimest kaotust, et kui viskame samamoodi edasi, läheb tiitel Tartusse. Olemegi visanud…"

Aga ettevaatust – spordis tuntakse ka terminit "võiduhirm". Ega viimati 2010. aastal kulla võitnud tartlastele see peale või tulla?

Paljude finaalide kogemusega Gert Kullamäe tõdes, et peatreenerina on olukord talle uus. "Kus on vaja viimast võitu, kas see tuleb või ei tule. Pean laskma läbi pea, mida on enne mängu tark teha. Mängijaajast mäletan kõige selgemalt, et kõige raskem oli minna mängima viimast mängu. Sa tead, et vastasel pole midagi kaotada. Arvan, et meie olukorras pole mõtet üle mõelda. Oleme hea töö juba ära teinud, peame hoidma pea puhtama. Samas rutiinis, mis olen teinud, ei muuda midagi."

Erinevalt Kurbasest on kogenud Tanel Sokk ettevaatlikum. "Oh, ei usu!" vastas ta küsimusele, kas reedene mäng on vormistamise küsimus. "Olen korduvalt seda öelnud, et kui vaadata seeria üldseisu, oleme juba kerged favoriidid, aga kui iga mängu eraldi võtta, võiksid nemad igale mängule soosikuna tulla. Näis, mis saama hakkab."

"Enesekindlus kaob."

Numbrid olid Kalevi poolt vaadates taas kohutavad. Põhitagamehed Machado-Veideman-Arbet-Škele nelja peale kokku kolmeseid 18/1 (Machado), meeskond kokku 28/4. Lisaks kolmiku Machado-Veideman-Arbet kahesed 19/4. Rockil ladus Kurbas üksi kokku 12 viskest 8 sisse…

"Vale mäng meie poolt. Kolm mängu järjest oleme tappa saanud! Tahtsime midagi teistmoodi teha, aga täna jälle ei toiminud," ohkas Veideman. "Alati tuleb lõpuni võidelda, aga mingil hetkel läheb meil nii punnitamiseks… Me ei mängi mängu, mida oleme harjunud. Võib-olla tõesti, et läheb ühe-mehe-šõuks kätte. Enesekindlus kaob, võtame kas või ­Gregori. Kui pall rünnakul ei liigu, siis ei tulegi seda kindlust. Oleme Gregoriga rääkinud, me ei ole väsinud, vorm on hea – ei tea, mis toimub."

Kullamäe osutas kaitsele – Rockil on omad asjad, mis võiks Kalevi vastu edu tuua ja need on ka toiminud. Viies mäng algab homme kell 19 Tartu ülikooli spordihallis.

Kalev/Cramo

Benson 21, 9 lp, ­

Škele 12, 8 lp, 3 vl, Machado 10, 5 rs, Keedus 9, Petšerov 5, Veideman, Arbet 2, M. Dorbek, Singler, Kitsing, Kupšas 0

Tartu Rock

Kurbas 21, Sokk 12, 5 rs, Dorbek 10, ­Petrukonis 9, 8 lp, Eichfuss 8, Kriisa 7, 3 rs, Toome 6, 10 lp, Talts 4, 11 lp, ­Doronin, Meister 0