Video: Mati Hiis
Talisport
22. mai 2015, 17:31

ÕHTULEHE VIDEO | Laskesuusakoondise uus peatreener: me ei aja taga ühte head tulemust vaid stabiilsust (4)

Eesti laskesuusakoondist juhendavad tulevasel talvel Kalmer Tramm ja soomlane Asko Nuutinen. "Askolt ootan ülesehitust laskmise poole pealt ja kui tema plaan on paigas, siis sinna peale ehitan funktsionaalse poole," selgitas tööjaotust Tramm.

"Põhiliselt jääb minu peale funktsionaalne roll, aga soov oleks ka selgeks teha, mis seal tiirus toimub," muigab alles mullu laskesuusakoondise juurde tulnud Tramm. Varem murdmaasuusatreenerileiba maitsnud mees kohtus Nuutineniga 2010. aasta Vancouveri taliolümpial.

Viimased neli aastat on Tramm aidanud ka Kauri Kõivu. Koos hooaja strateegiat üles ehitades on lähtunud ühest põhitõest: "Me ei lähe taga ajama ühte head tulemust vaid üritame olla stabiilsed." Sama plaaniga tuleb ta nüüd terve Eesti koondise juurde. Kui senine laskesuusatajate edu on tulnud sähvatustena üksikutel võistlustel, siis uus treener tahab laduda tugevama vundamendi: "Kui meie sportlased hakkavad stabiilselt sõitma 30 hulka, siis sealt pole enam kaugel hüpata esikümnesse ja äkki veel kõrgemale."

Kuigi ettevalmistus 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiaks jätkub nüüd koondise peatreenerite valvsa pilgu all, võivad sportlased jätkuvalt koostööd teha individuaalsete treeneritega. Trammi sõnul on oluline, et erinevad treenerid lihtsalt omavahel suhtleks, et üksteisele vastu ei töötataks. "Me anname ilmselt suurema vabanduse koondise liidritele Roland Lessingule ja Kadri Lehtlale, mis on minu arust täiesti normaalne. See näitab, et inimesi usaldatakse," lisab ta.

Trammi sõnul on sportlased ühtsema koondise idee hästi vastu võtnud: "Mul pole treenerina nõnda head seisu olnud, kui ma vaatan neile silma. See on väga vinge. Võib-olla on see ka seotud noorema generatsiooni tulekuga, mis on ka vanasid kalasid ergutanud."