TREENER: Loodetavasti saadab Gheorghe Cretu mehed pühapäeval platsile rohkema juhendusega kui «Lähme võitma!» Foto: LAURA OKS
Võrkpall
23. mai 2015, 07:00

Cretu plaan Rootsi eel: "Kaks sõna: läheme võitma." (1)

Eesti võrkpallikoondis kohtub pühapäeval EM-valiksarja esimeses play-off-matšis Rootsiga. Peatreener Gheorghe Cretu ei hakanud oma taktikavalikust rääkides pikalt keerutama: "Kaks sõna: läheme võitma. Lihtne! Muud plaani ei saagi olla."

Cretu sõnul on varem vigastustega võidelnud mehed terved ja Eesti saab väljakule minna oma parimas koosseisus: eeldatavasti Andri Aganits, Martti Juhkami, Ardo Kreek, Keith Pupart, Kert Toobal, Oliver Venno ja Rait Rikberg.

Tahtmine ülelahenaabritele säru teha on meie meestes igatahes kõva "Mul on probleeme meeste tagasi hoidmisega, sest adrenaliin on laes ja nad tahavad liigselt pingutada. Võistkonnas kasvab iga päevaga isu ja see annab meile indu eesmärke täita" ütles peatreener muigel.

Mullu kevadel EM-valiksarja eel Avo Keele asemel Eesti koondise etteotsa palgatud Cretu hinnangul on rahvusmeeskond arenenud. Eriti on kasvanud just nooremad mehed. "Ma rõhutasin mullu, et nad peavad kogenumatelt koondislastelt õppima. Nad ei saanud aru, nägin kui nad vanematele kolleegidele kõõrdi vaatasid. Nüüd nad mõistavad, et vajavad kogenud mängijaid enda kõrvale."

Noored on tõesti võrreldes mullusega paremaks saanud – ilmselt siiski veel algrivistusse mahtuv Juhkami tunneb enda kuklal juba Robert Tähe hingeõhku ja ka põhitempomeeste Ardo Kreegi ja Andri Aganitsa taga on treeningmatšides väga head vormi näidanud Henri Treial.

Rootsi koondist kirjeldades kasutas Cretu mitu korda sõna "meeskondlik". Ometi on neil Marcus Nilssoni näol meeskonnas superstaar, kes valitud kahel korral Meistrite liiga parimaks mängijaks ja tõstnud korra ka ihaldatuima klubitrofee pea kohale.

"Rootsit ei tohi ühelgi hetkel alahinnata. Neis on kõvasti kvaliteeti ja ka mees, kes üksi väga palju otsustada võib," rõhutas koondise kapten Kert Toobal. "Peame jaksama kannatada ka raskeid hetki ning neist üle olema."

Toobali sõnul peab Eesti olema pühapäeval parem kas 3:0 või 3:1, et saada esimesest mängust kaasa maksimumedu. "Kõige tähtsam on, et kodust läheme (tuleval pühapäeval – toim) Rootsi võidu ja kolme punktiga," rõhutab ta.

Koduväljakueeliseks on vaja publiku abi, eriti kuna koondis on Tondiraba hallis saanud treenida vaid nädala. "Kas ta just väga omaks on saanud, aga kui omad inimesed on saalis, siis on ikka päris koduhall," rääkis Toobal. "Loodetavasti tuleb Tondiraba pühapäeval täis ja saab olema kõva võrkpallipidu.