FC Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavan.Foto: FC Augsburg
Jalgpall
23. mai 2015, 20:19

INTERVJUU | Ragnar Klavan: siiani ei suuda uskuda, et 5. koha võitsime! (7)

Eesti jalgpalli rahvusmeeskonna kapteni Ragnar Klavani koduklubi FC Augsburg alistas tänases Bundesliga viimases voorus võõrsil 3:1 pronksmedali võitnud Mönchengladbachi Borussia ning lõpetas hooaja suurepärase viienda kohaga.

Õhtuleht vestles Klavaniga vahetult enne, kui võidukas ja joviaalne Augsburgi meeskond lennuki pardale asus, et kodulinna naasta.

Ragnar, hooaeg on läbi ja sinu meeskond Augsburg võitis Bundesligas 5. koha. Täiesti supertulemus. Kirjelda palun, mis pärast sellist võimsat saavutust hinges toimub?

Praegu ei suuda ikka veel juhtunut uskuda. See, mis korda saatsime... eelarve suuruse poolest eelviimase klubina edestada Schalket ja Dortmundi Borussiat ning kindlustada koht Euroopa liiga alagrupiturniiril. Kolm-neli päeva läheb ilmselt aega. Kui millalgi neljapäeval üles ärkan, siis mõtlen, et jah, olemegi viiendad!

2009 tulid AZ Alkmaariga Hollandi meistriks. Kui võrrelda toonast saavutust praegusega, siis kuhu poole kaalukausid kalduvad?

Raske võrdlus. Kindlasti on Bundesliga 5. koht Hollandi meistritiitliga vähemalt võrdväärne. Maailma ühes tugevaimas jalgpalliliigas eelarve poolest eelviimase klubina viiendaks tulla... seda ei juhtu enam niipea!

Miks Augsburgil sedavõrd võimas tulemus teha õnnestus?

Kevadringi vaadates, siis ega me kõige optimaalsemalt mänginud. Naljaga pooleks võiks öelda, et keegi ei tahtnud väga Euroopa liigasse minna. Väga palju sõltus meie 5. koht ka rivaalidest, kes eksisid palju, nagu meiegi kevadel.

Mida Euroopa liigasse pääsemine Augsburgi jaoks tähendab?

Väga võimas kogu klubi ja linna jaoks. Nii see, mis saavutasime tänavu kui ka eelmisel hooajal (aasta eest lõpetas Augsburg Bundesliga 8. kohaga – toim). Augsburg on kogu aeg olnud väike linnake Müncheni külje all, aga nüüd on tänu jalgpallile tulnud linnale edu ja kuulsust. Väike Augsburg mängib hooajal 2015-16 Euroopa liigas!

Kas otsepääse Euroopa liiga alagrupiturniirile suurendab tõenäosust, et teie suurepärane meeskond püsib järgmiseks hooajaks enamvähem koos?

Ühtepidi see suurendab tõenäosust, aga teistpidi tähendab selja taha jäänud superhooaeg, et ka võimalused mängijate lahkumiseks on suuremad. Samas on selge, et finantsiliselt on klubil järgmisel hooajal lihtsam lahkujatele asendajaid leida ja saada. Võib-olla kui Augsburg ei suudagi maksta Bundesligas kõige paremat palka, siis Euroopa liiga alagrupiturniir on väga suur argument meie kasuks.

Näiteks Inglismaal vaadatakse Euroopa liigale üpris jõuliselt altkulmu, sest leitakse, et see segab mängimist kodustel meistrivõistlustel ilma pakkumata väärilist tasu (erinevalt Meistrite liigast). Kuidas Saksamaal Euroopa liigasse suhtutakse?

Nii kindlasti mitte nagu Inglismaal. Saksamaal keskendutakse Euroopa liiga mängudele väga hoolikalt ja neid hinnatakse. Mängijad peavad neid tähtsaks. Eriti meie, Augsburgi mängijad!

Enne viimast vooru teadsime, et Schalkel on väga raske mäng Hamburgiga ja oli võimalik, et sealt tuleb meie jaoks soodne tulemus. Tuligi (Schalke kaotas 0:2). Ise jäime 0:1 kaotusseisu, aga kui eelmisel nädalal oli jalgpallijumal meie vastu, siis täna poolt.

Kas ja kuidas Bundesligas võidetud 5. koht ja suurepärane hooaeg su enda tulevikku mõjutab?

Augsburg ei ole koht, kust ma ummisjalu pean iga hinna eest ära jooksma. Kui eesoleval suvel õiget asja ei tule, siis jään kindlasti paigale ja saan kaasa teha superhooaja Bundesligas ja Euroopa liigas. Praegu mul mingit konkreetset pakkumist pole.

Saksamaal osatakse kordaminekuid väga hästi tähistada. Kuidas FC Augsburgi lähipäevade programm välja näeb?

Jah, tähistada osatakse tõesti. Nüüd lendame Mönchengladbachist Augsburgi tagasi. Täna õhtul pidutseme meeskonnaga ja homme ennelõunal on kogunemine raekojas, mille järel on kõik fännid oodatud raekojaplatsile meiega koos saavutatut tähistama.

Olid Hannoveri brasiillasest kaitsja Marcelo kõrval ainuke väljakumängija, kes tegi lõppenud Bundesliga hooajal kõik mängud algusest lõpuni kaasa. On vist põhjust suurt uhkust tunda?

Täna oli kõige raskem lõpuni mängida! Eelmise mängu pisivigastus oli all ja sain samasse kohta tänases mängus uue sain löögi ning suutsin mängu lõpupoole vastasega ka peadpidi kokku hüpata. Aga õnneks pidas keha vastu.

Kuidas su puhkuseplaanid välja näevad?

Pühapäeval ongi meeskonna viimane kogunemine. 25. mail saabun Eestisse, kus puhkan kuni koondise laagri alguseni. Suvel saame pikema puhkuse, sest pääsesime Euroopa liigas otse alagrupiturniirile ja ei pea mängima eelringe.