RÕÕM: Rait Rikberg ja Ardo Kreek juubeldavad. Asja eest! Foto: Alar Truu
Võrkpall
25. mai 2015, 07:00

IDEAALNE VOLLELAHING: võrkpallikoondis on EMist kahe geimivõidu või 15 punkti kaugusel

Eufooria – alates laupäevast Rootsi eelviimase Eurovisioni võidulaulu pealkiri ja ühtlasi ka emotsioon, mida kogesid nii Eesti võrkpallikoondis kui -fännid pärast ülemerenaabrite 3:1 alistamist.

Eesti ja Rootsi vollemehed andsid eile ideaalse võrkpallilahingu, seda siis koduse võrkpallifänni vaatevinklist! Esimeses geimis näitas läänenaabrite staar, kaks aastat tagasi Meistrite liiga võitjaks ja parimaks mängijaks tunnistatud Marcus Nilsson, kuidas mängib maailma absoluutsesse tippu kuuluv pallur … Ja järgmised kolm võitis Eesti.

Teades mängu tulemust, on lihtne 20:25 kaotatud avageimi heldinult meenutada, ent saalis oli see paras agoonia. Rootsi meeskonna mänguplaan oli lihtne: kui eestlaste serv oli ilusti käes, võis sidemängija Dardan Lushtaku ise otsustada, kellele ta palli söödab. Kui aga Lushtaku palli järgi jooksma pidi, läks tõste alati Nilssonile, kes selle uskumatu osavusega maha lõi. Vahet polnud, kas tagaliinist, jalad maas või kolmese bloki vastu, kõik rootslase randmeliigutused suunasid palli Eesti kaitseliinis haigutavasse tühimikku. Avageimis tõi ta kokku 10 punkti ja survestas Eestit osavalt ka servil.

Nilssoni lemmiksihtmärk oli Martti Juhkami, kes oli mängu algul kohutavas hoos – esimeses geimis oli nii mehe vastuvõtu- kui ründeprotsent 25. Peatreener Gheorghe Cretu istutas nurgaründaja pingile ja saatis tema asemel mängu Robert Tähe. Ja tuuled hakkasid pöörduma.

Vigane Täht

Järgmised kolm geimi läksid kõik sama stsenaariumi järgi: Eesti jäi hiljemalt teiseks tehniliseks mõtlemisajaks üpris kopsakasse kaotusseisu, ent hambad ristis võideldi end tagasi mängu. Teises geimis oli see lõpuks Keith Puparti blokk, kolmandas

Oliver Venno ja neljandas Andri Aganitsa rünnak, mis Eestile vastavalt 26:24, 28:26 ja 25:23 võidu kinkisid.

"Huhh, see mäng oli kuratlikult raske!" ohkas koondise kapten Kert Toobal pärast lõpuvilet. "Kõik geimid kahepunktilise vahega, see on meile magus ja nendele valus."

Sidemängija sõnul sai närvide mängus määravaks eestlaste ennastsalgav kaitsemäng: "Jaksasime võidelda. Need inimesed, kes täna siia saali tulid, nägid, kuidas vahepeal pall maha ei jäägi! Tänu sellistele hetkedele suutsime mängu enda kasuks pöörata – me lihtsalt ei anna järele!"

Alalhoiuinstinkt ei töötanud eile ühelgi meie palluril ja selle parim näide oli Täht. Teises geimis tegi ta esmalt viga oma hüppeliigesele, kolmandas maandus valusasti randmele ja ometi soovis ta kahe jääkoti alt taas mängu lülitada. (Toobal: "Ma ei saanud enam ühel hetkel aru, kuidas ta üldse liigub.")

Õnneks ei läinud poolsanti Tähte vaja, sest poolteist geimi pingil istunud Juhkami sisenes teistkordselt mängu palju paremini ning mängis otsustavatel hetkedel põhirolli. "Ma ei saanud mängu alguses sobivat rütmi kätte. Kui pärast uuesti lülitusin, sain kohe mitu tõstet ning see aitas rütmi saavutada. Kuid see oli alles algus. Õigeks mänguks läheb nädala pärast – Rootsis tuleb kindlasti väga raske heitlus."

Vähemalt Kuldne geim kindlustatud

Ohtralt närvikõdi pakkunud mäng tähendab, et Eesti on EM-finaalturniiri lävel – 3:1 võiduga võtavad vollemehed tulevaks pühapäevaks Halmstadi kaasa maksimaalsed kolm punkti. Et pääseda oktoobris Torinosse madistama Itaalia, Prantsusmaa ja Horvaatiaga, on vaja Rootsis võita vähemalt kaks geimi. Ja kui see ei õnnestu, määrab edasipääseja 15 punktini mängitav Kuldne geim.

"See seeria ei ole veel läbi," hoiatas rootslaste liider Nilsson, et Halmstadis läheb kõvaks lahinguks. "Näitasime Eestile, et tulime mängima. Nüüd on meil nädal oma mängu leidmiseks."

Nilssoni sõnul oleks Rootsi pidanud mängupildi järgi matši venitama vähemalt viiendasse geimi, ent lõpuks said määravaks eestlaste kogemused: "Meil on väga noor sats. Mitmele koondislasele oli see sel tasemel esimeseks mänguks." Nüüd teavad noormehed aga, mida oodata, ning kodusaalis on kindlasti julgem mängida.

Samas on kohti, kus tuleval pühapäeval juurde panna, ka Eestil. Eilses mängus tegi väga ebaleva esituse koondise kapten Toobal. Cretu sidemängijat liialt ei kritiseeriks. "Vaadake, kui palju palle tuli talle viie meetri peale – ega ta David Copperfield ole, et sealt ideaalse tõste välja võlub," süüdistas treener Toobali tagasihoidlikus mängus rootslaste tugevat servi.