KULGEMINE: Ott Tänak ei võtnud Portugali rallil liigseid riske. Foto: M-Sport
Auto-Moto uudised
25. mai 2015, 07:00

Kas Tänak keeras aastas uue lehe?

Laupäeval võimaluse poodiumikohta jahtida luhanud Ott Tänak lõpetas Portugali MM-ralli viiendana.

Uus Ford Fiesta RS WRC on väga asine ralliauto. See on nõnda hea, et Ott Tänak suudab isegi pingutamata tulla maailma parimate pilootide konkurentsis viiendaks. Nüüd jääb vaid küsida, kui kõrgele kohale ta sellega tõusta võiks, kui gaasipedaali põhja vajutaks.

Hooaja viiendal MM-rallil Portugalis, mis oli uue Fiesta debüütetteasteks, jäi vastus kahjuks saamata. Reedese võistluspäeva lõpuks neljandat kohta hoidnud Tänak lõikas laupäeva esimesel kolmel katsel näppu rehvivalikuga. "Nagu Monte Carlos slikkidega," kirjeldas ta oma hädasid ralliraadiole. Tavainimese keelde tõlkides tähendab see metafoori "Nagu lehm libedal jääl."

Tänak langes rehvimuredega paremustabelis kindlalt viiendaks – eesolijaid saanuks püüda vaid arutult riskides, tagantpoolt ohustajaid sai ohjes hoida ka mõistliku sõidutempoga. Kui juba poodiumitempos liigeldes ütles Tänak, et ta ei pingutanud üldse, siis võib vaid ette kujutada, kui rahulikult ta viimased poolteist päeva rooli keeras.

Ja see oli okei. "Viimaseid rallisid arvesse võttes oli väga tähtis, et Portugalis korraliku tulemuse teeme," ütles Tänak, kelle hooaeg koos kaardilugeja Raigo Mõlderiga pole alanud just hiilgavalt – õnnetused rikkusid meeste sõidud nii Monte Carlos, Argentiinas kui Mehhikos.

Aga nüüd on Tänakul üks kindla peale sõidetud etapp uue masinaga seljataga ja järgmisena ootab juuni keskel ees Sardiinia ralli. M-Sport meeskond on suure suuga lubanud, et värske Fiesta on võimeline stabiilselt võitlema Volkswagenitega poodiumikohtadele ja nende sõnadele peab varem või hiljem tulema ka sisuline kinnitus. Seega võib eeldada, et nii Tänak kui Portugalis kahel korral katkestanud meeskonnakaaslane Elfyn Evans saadetakse Itaalias starti kindla sihiga sõita kiiresti. Loodetavasti suudab Tänak sealgi probleemideta finišisse jõudes tõestada, et ta on karjääris uue lehe keeranud.

Kruuda tegi "katuse"

Karl Kruuda Portugali ralli läks nihu. WRC2 klassis esikohta hoidnud Citro?ni piloot sattus kuuendal kiiruskatsel eessõitja tolmupilve ning kaotas poolteist minutit. Laupäeval aja-kaotust tagasi sõita üritanud Kruuda pingutas aga üle. "Ma ei tea, mis juhtus, aga järsku kaotasin auto tagaotsa üle kontrolli, tegime neljanda käiguga sõites pirueti, mille tulemusel käisime üle katuse," kirjutas MM-tiitlist unistav eestlane oma Twitteri kontol. WRC2 arvestuses võivad sõitjad koguda punkte seitsmelt etapilt, millest halvim tulemus arvestatakse maha. Kruuda üks ja ainus eksimisvõimalus on seega kulutatud.

Sander Pärn sai oma esimesel MM-rallil R5-masinaga klassi üheksanda aja.