Martin KupperFoto: Arno Saar
Kergejõustik
27. mai 2015, 07:00

Kui ilusa sünnipäevakingi teeb Kupper endale Teemantliiga etapil?

Eesti kergejõustikule kujuneb USAs Eugene’is toimuv Teemantliiga etapp ajalooliseks: areenile pääseb koguni kolm meie sportlast, reedel kettaheitjad Gerd Kanter ja Martin Kupper ning laupäeval 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi.

Pühapäeval 26. sünnipäeva tähistaval Kupperil avaneb hea võimalus teha endale ilus sünnipäevakingitus. "Usun, et ta on valmis heitma suvehooaja parima tulemuse," räägib Kupperi treener Aleksander Tammert.

14. märtsil isikliku rekordi 66.67 püstitanud Kupperi kevadine pikim kettakaar 63.07 sündis 17. mail Šanghais Teemantliiga etapil. Möödunud pühapäeval sai ta Hengelos kirja 62.36.

"Nii sagedane võistlemine mulle ei meeldi," lausub Tammert. "Aga kui poiss on juba sellele karussellile pääsenud, siis las ta hangib kogemusi. 9. juunil tuleb Tartus Gustav Sule memoriaal ja kaks päeva hiljem Oslo võistlus. Vaatame, kui väsinud ta pärast neid etteasteid on."

Tammerti sõnul käib praegu tugev harjutamine, sestap napib Kupperil teravust. "Enne Hengelot olid meil neli päeva järjest heitetreeningud ja viiendal päeval tuli võistelda. Ta ütles, et väike väsimus oli kehas."

Samas on Kupper hooajaks korralikult põhja ladunud. Aprillis harjutas ta natuke rohkem kui kaks nädalat Portugalis, seejärel osales kahel päeval kaitseväe suurõppusel "Siil" ja siis läks nädalaks Küprosele laagrisse.

"Seal andis Martinil tunda selja­vigastus," sõnab Tammert. "Treeningutest ta loobuda ei tahtnud. Ma ikka uurisin, kui vilets ta seis on, sest vaatasin, et ta teeb kogu aeg venitusharjutusi. Lõpuks loobusime pool- ja täiskükkidest, leidsime nende asemele teised vajalikud harjutused."

Füsioterapeudi ja Hiina meditsiini asjatundja abiga on Kupper selja korda saanud. "Usun, et tal on läbimurdeaasta," arutleb Tammert. "Mullu hakkas Martini ketas kaugele lendama alles hooaja lõpus, nüüd on teda kutsutud kahele Teemant­liiga etapile ja ilmselt on olemas ka kutse kolmandale etapile."

Möödunud suvel EMil üheksandaks tulnud Kupper peab tänavu tippvormis olema 22. augustil Hiina pealinnas Pekingis algavatel maailmameistrivõistlustel, kus tema miinimumeesmärk on kvalifikatsiooni kadalipu läbimine.