Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
27. mai 2015, 12:16

Aivar Pohlaku kommentaarid Õhtulehele Šveitsis aset leidnud arreteerimiste ja FIFA presidendi valimiste kohta (11)

Spordimaailma uudis number üks on hetkel täna varahommikul Zürichis aset leidnud politseioperatsioon, mille käigus arreteeris Šveitsi politsei FBI soovil mitmed Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) ametnikke.

FIFA liikmesriigid kogunevad Zürichisse kongressile, mille kava järgi toimuvad reedel ka organisatsiooni presidendi valimised. Kas ajakava uute sündmuste valguses paika peab, pole praegu selge. Zürichisse on teel ka Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) president Aivar Pohlak, kellele Õhtuleht seoses täna hommikul juhtunuga mõned küsimused esitas.

Kuidas mõjutavad täna hommikul Zürichis toimunud arreteerimised sinu arvates reedeseid valimisi?

Võivad mõjutada mõlemat pidi. Loomulikult on kõnealust lihtne ühendada Sepp Blatteri persooniga, kuigi kõik arreteeritud on saanud FIFA rollidesse oma positsioonide kaudu kohalikus konföderatsioonis või alaliidus, aga vabalt võib tekkida ka vastupidine reaktsioon, sest on ilmne, et jõustruktuuride sekkumine kaks ööpäeva enne FIFA presidendivalimisi ei ole juhuslik ega ka mitte normaalne.

Arreteeritute seas on praeguste teadete kohaselt Eduardo Li (Kostariika), Jeffrey Webb (Kaimani saared), Jack Warner (Trinidad ja Tobago) ja Eugenio Figueredo (Uruguai). Kas ja mida saab sellest nimekirjast välja lugeda?

Need nimed ei ole jalgpalliinimestele üllatuseks ja ka meediast on nad erinevate korruptsioonisüüdistuste või –kahtlustega läbi käinud. On õige ja õiglane, et ebaausad inimesed peavad oma positsioone loovutama, aga kuna FIFA on organisatsioon, mis ühendab kogu maailma, siis hõlmab ta ka paratamatult kultuure, kus ametiseisundi kuritarvitamist isiklikuks hüvanguks peetakse normaalseks või peaaegu normaalseks. Kahtlemata tuleb märkida, et seda tüüpi organisatsiooni juhtimine on keeruline väljakutse, aga kõik taandub lõpuks ikkagi iga inimese väärtushinnangutele ja eetilistele tõekspidamistele.

Oled sa jalgpalliinimesena praeguse olukorra üle mures?

Jah, loomulikult olen, nii jalgpalli- kui ka lihtsalt inimesena. Homme hommikul jõuan Zürichisse ja siis saab selgemaks, millised meeleolud seal valitsevad.

Lisaks neile kolmele küsimusele esitas Õhtuleht Pohlakule FIFA presidendi valimiste kohta küsimusi ka eile õhtul, kui tänahommikused arengud olid teadmata. Toome siinkohal ära ka need küsimused ja vastused, mis võivad, tõsi küll, praeguseks olla oma ajakohasust teatud määral kaotanud.

Õhtulehel on Pohlakuga kokkulepe intervjuuks neljapäeva õhtul, kui ta on Zürichisse jõudmise järel end kohapeal valitsevate meeleoludega kurssi viinud.

Kelle, kas Sepp Blatteri või Ali bin al-Husseini, poolt ja miks hääletab reedel Eesti Jalgpalli Liit?

Nagu olen korduvalt kinnitanud, hääletame Sepp Blatteri poolt ja kinnitan taas, et lojaalsus on üks olulisemaid inimlikke väärtusi, kuigi seda teesi üritatakse läänelikus mõtteruumis koos paljude teiste oluliste asjaoludega naeruvääristada. Lisaks on meil FIFA praeguse presidendi otsesel osalusel pooleli jalgpalli piire ületav oluline projekt ja nii reedaksime koos Blatteriga ka iseennast. Prints Ali on meeldiv inimene ja mul on temaga suurepärased suhted, aga paraku on ta sattunud ebamugavasse olukorda, kus ta pole mitte niivõrd kandidaat FIFA presidendi kohale, kuivõrd Blatteri vastaskandidaat, ja need on kaks eri rolli.

Miks on Sepp Blatter sinu meelest inglisekeelses meedias juba aastaid turmtule all?

Maailm ei ole tegelikult selline, nagu ta tundub või nagu teda näidatakse massimeedia kaudu ja ühe või teise mulje loomise põhjuseid võib olla teinekord keeruline mõista. Ühe põhjusena on oletatud brittide soovi omada FIFA tasandil suuremat võimu ja nende läbikukkunud taotlusi MM-finaalturniiri korraldamiseks, aga küllap liitub siia veel midagi, mis pole lihtsalt hoomatav.

UEFA president Michel Platini ütles esmaspäeval, et "Blatteri juhitud FIFA usaldusväärsus jääb alati napiks". Kas oled Platiniga nõus?

Michel Platini on pärast mulluseid emotsionaalseid väljaütlemisi keerulises olukorras. Olen Platiniga nõus selle nurga alt, et eeldatavasti jätkub Blatteri tampimine ka valimiste järgselt ja see toob automaatselt kaasa usaldusväärsuse puudujäägi. Ka sina hangid kõnealuse olukorra kohta informatsiooni ajakirjanduse vahendusel ja sinu jaoks on asi täpselt nii nagu Platini ütles (naerab).

Tõsiselt kõneldes on FIFA ja UEFA juhi suhetes probleem, mille olemust ajakirjanduse vahel lahata ei ole mõistlik, aga mis ei ole kindlasti jalgpalli arengule hea. Pean oluliseks, et valimiste järgselt võetaks ette suhete parandamine ja püüan sellesse anda ka oma panuse.

Millised muutused tooks FIFAs kaasa Ali bin al-Husseini presidendiks tõusmine?

On selge, et FIFA muutub pärast Blatteri aega, ükskõik kes ja ükskõik millal organisatsiooni järgmiseks juhiks ei saaks, selle nurga alt ei eristu prints Ali võimalik valimine millegi sellisega, millest oleks põhjust eraldi kõnelda. See on loomulik protsess, ka UEFA ei ole täna enam seesama organisatsioon, mis ta oli enne Platini valimist UEFA presidendi kohale.

Kuivõrd tähtis ametikoht FIFA president üleilmses kontekstis sinu meelest on?

Kahtlemata oluline ja ilmselt isegi olulisem kui esmapilgul paista võib. Mängu populaarsuse kaudu on tegemist suure mõjujõuga positsiooniga, millele lisandub majandusliku edukuse kaudu ka sõltumatus. Siin võib olla peidus veel üks põhjus FIFA ründamiseks.

Kui suur on oht, et Blatteri võit vähendab Euroopa võimet maailma jalgpalliasjades (nt MM-finaalturniiri kohtade jaotus) kaasa rääkida?

Eeldan ja tegelikult isegi tean, et Blatter ei ole huvitatud Euroopa kohtade vähendamisest MM-finaalturniiril, aga kõik ei sõltu ainult temast ja konflikti ülevalhoidva provokatsioonina sobiks sinu pakutud areng hästi.

Kumb kandidaat sinu arvates reedese hääletuse võidab?

Minu hinnangul ei ole Alil võimalust ja ma arvan, et ta saab ka vähem kui poolte UEFA liikmete toetuse.