FIFA sai punase kaardi.Foto: GIUSEPPE CACACE
Jalgpall
27. mai 2015, 18:33

Kelmuse maailmameistrivõistlused ehk kuidas FIFA-le punane kaart anti

Mitmed USA kõrged ametnikud selgitasid äsja täna hommikul FIFA ümber lahvatanud skandaali tagamaid.

Šveitsi võimud arreteerisid Zürichis mitu FIFA kõrget ametnikku, teiste seas asepresident Jeffrey Webbi. New York Timesi andmetel peeti ametnikud USA võimude nõudel kinni korruptsioonikahtlustusega ja antakse Ameerika Ühendriikidele välja. Timesi anonüümse politseiallika teatel süüdistatakse kinnipeetuid väljapressimises, rahapesus ja pettuses.

Ameerika Ühendriikide justiitsminister Loretta Lynch ütles, et järgmise aasta Copa Americaga (Lõuna-Ameerika meistrivõistlused, mis toimusid esimest korda 1916. aastal) seoses, mis toimub USA-s, jagati altkäemaksu rohkem kui 101 miljoni euro väärtuses.

Lynchi sõnul pole Copa America ainus turniir, millega manipuleeriti. "FIFA ametnikud tegid seda üha uuesti ja uuesti. Aasta aasta järelt. Turniir turniiri järelt." Lynch ei saanud hetkel kommenteerida, kas süüdistuse saab ka FIFA president Sepp Blatter, keda aastaid korruptsioonis kahtlustatud on. Väidetavalt ei julge šveitslane Ameerikasse minna, kuna arvab, et FBI vahistaks ta kohe.

New Yorgi prokurör Kelly Currie sõnas, et kõik 14 süüdistatavat kasutasid ära USA finantssüsteemi ja rikkusid Ameerika Ühendriikide seaduseid. "Kavatseme nad selle eest liistule võtta." Currie lisas, et täna toimunu on alles algus ning paljastusi tuleb veelgi.

Keda süüdistatakse?

Jack Warner - endine CONCACAF-i (Põhja-Ameerika, Kesk-Ameerika ja Kariibi mere saarte jalgpalliliit) president
Jeffrey Webb - FIFA asepresident ja CONCACAF-i president
Eugenio Figueredo - FIFA asepresident ja täitevkomitee liige
Eduardo Li - Costa Rica jalgpalliliidu president
Julio Rocha - FIFA ametnik
Costas Takkas - Webb'i atašee
Rafael Esquivel - Venetsueela jalgpalliliidu president
Jose Maria Marin - Brasiilia jalgpalliliidu endine president
Nicolas Leoz - CONMEBOL-i (Lõuna-Ameerika vutiliit) endine juht
Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis, Jose Margulies - - erinevate spordimarketingi firmade juhid