EINZ, ZWEI, POLIZEI: Šveitsi politsei viis eile varahommikul Zürichi viie tärni luksushotellist Baur au Lac kaasa seitse FIFA ametimeest.Foto: Reuters/ARND WIEGMANN
Jalgpall
28. mai 2015, 07:00

FBI ja Šveitsi võimud jahivad vuti-bosse, aga Blatter valitakse tagasi (1)

"Arreteerimised teevad FIFAle head. Muidugi on juhtunu valus, aga kinnitab, et oleme õigel teel," lausus Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) avalike suhete direktor Walter De Gregorio eile keskpäeval Zürichis antud pressikonverentsil, kui võttis kokku hommikutundidel viietärnihotellis Baur au Lac juhtunu.

Erariietes Šveitsi politsei oli saabunud hotelli, esitanud vastavad paberid ja nõudnud võtmed, millega sai siseneda tubadesse, kus peatusid reedese FIFA kongressi eel Šveitsi suurlinna kogunenud endised ja praegused FIFA ametnikud, kes siis USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) soovil arreteeriti.

Seitset praegu FIFAga seotud meest, kelle seas on ka asepresident Jeffrey Webb, ootab nüüd väljasaatmine USAsse, kus neid süüdistatakse eelmise 24 aasta jooksul Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere konföderatsiooni asju ajades korda saadetud 47 kuriteoepisoodis, mille sekka kuuluvad korruptsioon, altkäemaksu võtmine ja andmine, rahapesu ja muud sulitembud. Kokku said FBIlt antud asjas süüdistuse 14 meest, kellest mõni peeti kinni USAs.Korraga algas kahe süüasja menetlus.

Mõni tund hiljem ilmnes, et käimas on ka teine protsess. Nimelt kavatsevad Šveitsi ametivõimud neil päevadel üle kuulata 10 FIFA juhatuse (täitevkomitee) liiget, kes osalesid hääletusel, kus otsustati, et MM-finaalturniir toimub 2018 Venemaal ja 2022 Kataris. Ülejäänud 12 toonasel hääletusel osalenud liiget (sh FIFA presidenti Sepp Blatterit ja UEFA presidenti Michel Platinid) hetkel ei tülitata.

Need ülekuulamised johtuvad ameeriklasest sõltumatu uurija Michael Garcia sügisel valminud raportist, mida FIFA keeldus täies mahus avaldamast, aga mille nad tervenisti Šveitsi

(FIFA asukohariik) prokuratuurile esitasid. Ülekuulamised toimuvad just praegu põhjusel, et kongressi tõttu on pea kõik soovitud isikud hetkel Šveitsis.

Maailma meedias oli Zürichis juhtunu – eriti just seitsme praeguse FIFA ametniku arreteerimine – uudis number üks. 2018. aasta MM-finaalturniiri hääletusel 2 häälega 22-st viimaseks jäänud Inglismaa meedia, kes tollest ajast saadik FIFA suhtes ülikriitiline, ei jätnud turmtuld andmata ühestki kahurist. "Blatteri loba sisutühjus paljastatud," teatas näiteks Daily Telegraph.

FIFA: meie oleme ohver

FIFA avalike suhete direktor Walter de Gregorio rõhutas mõned tunnid pärast arreteerimisi antud pressikonverentsi, et 1) FIFA on antud juhtumis ohver, 2) 10 hääletusel osalenud juhatuse liikme küsitlemine tuleneb protsessist, mille FIFA ise algatas, kui andis Garcia raporti üle Šveitsi prokuratuurile.

"FIFA on juhtunus ohvri rollis. Teeme Šveitsi ametivõimudega täielikku koostööd. Sepp Blatter pole praegu õnnelik, aga ta teab, et juhtunu on meie enda poolt algatatud sündmuste ahela tulemus. Oleme üllatunud, et see kõik juhtus täna, aga mitte selles, et selline asi juhtus," märkis de Gregorio.

Juhtunu on kahtlemata inetu ja määrib niigi plekilist FIFA mainet veelgi, aga samas ei saa mööda vaadata faktist, et arreteeritud asepresidendi Webbi ametisse nimetamist ei saanud Blatter ega FIFA üldkogu kuidagi väärata.

Nimelt on FIFA 24liikmelise juhatuse (sh 8 asepresidendi tiitlit) kohad maailmajagude vahel ära jaotatud. Veto-õigust kellelgi pole. Piltlikustades: kui Okeaania jalgpalliliidu 11 liiget otsustavad, et neid esindab

FIFA juhatuses kirjaoskamatu ja ainult roviana keelt rääkiv suguharuvanem, siis pole kellelgi midagi kobiseda, vaid nii ongi.

Valimised toimuvad, sadagu või pussnuge

Muidugi pole Blatter puhas lammas. Tema võimuses oleks olnud FIFAs veedetud üle kolme kümnendi jooksul korruptiivse elemendiga otsustavamalt ja sõjakamalt võidelda, aga ilmselt tähendanuks see ameti kaotamist.

1981. aastast alates FIFAs kas peasekretäri või presidendi ametis olnud šveitslane ei varja aga oma armastust ameti vastu ega ka veendumust, et just tema ongi maailma jalgpallile parim juht. Praeguse seisuga pole põhjust kahelda, et 79aastast Blatterit homme veel neljaks aastaks FIFA juhiks valitakse.

FIFA-l on eilsete sündmuste valguses vaja näidata end tugevana ning igasugune kõrvalekaldumine väljakuulutatud presidendi valimiste protsessist ilmutaks nõrkust. "FIFA presidendi valimised ja kongress toimuvad reedel nii, nagu plaanitud," kinnitas de Gregorio.