Sepp BlatterFoto: AFP / Scanpix
Jalgpall
30. mai 2015, 07:00

Sepp Blatter: ma ei ole perfektne, keegi ei ole

Eilsed Rahvusvahelise ­Jalgpalliliidu (FIFA) presidendi valimised osutusid küll tasavägiseks, aga lõppesid eeldatud moel, ehk 1998. aastast selles ametis olnud Sepp Blatteri võiduga.

Šveitslase vastaskandidaat, Jordaania prints Ali bin Al-Hussein loobus teisest voorust, mis andis võidu automaatselt Blatterile. Esimeses voorus vajasid kandidaadid valituks osutumiseks 209 häälest 2/3 enamust ehk 140 häält. 209 liikme hääled jagunesid nii: Sepp Blatter 133, Ali bin Al-Hussein 73, kehtetuid sedeleid 3.

Tulemus tähendas reeglite järgi teist vooru, kus võiduks piisanuks lihthäälte enamusest (105). Ettevalmistused teiseks vooruks olid juba tehtud, kui Ali palus sõna, tänas kõiki oma töötajaid ja teatas võitlusest taandumisest.

Neljaks aastaks ametisse valitud 79aastane Blatter ütles võidukõnes: "Luban, et ametiaja lõpus annan oma järglasele üle väga tugeva FIFA. Vanus ei ole minu jaoks probleem. Ma ei ole perfektne, keegi ei ole, aga üheskoos teeme head tööd. Tänan teid usalduse eest." Ühtlasi teatas Blatter, et ta ei taha muuta maailmajagude kvoote meeste MM-finaalturniiril.

Hääletus oli salajane, aga pole saladus, et Ali poolt hääletasid eelkõige Euroopa riigid. Hollandi jalgpalliliidu president Michael van Praag lubas, et võitlust jätkatakse. "Kaotasime lahingu, aga sõda pole läbi. Jätkan võitlemist FIFA nimel, mis seab esikohale jalgpalli, mitte FIFA enda. Ootan kokkusaamist teiste muudatusi ihkavate riikidega, et arutada edasisi samme."

Euroopa jalgpallijuhid saavad kokku juba järgmisel laupäeval Berliinis mängitava Meistrite liiga finaali (Torino Juventus – FC Barcelona) eel. Kindlasti tulevad arutlusele edasised sammud.