Nõmme Kalju tähistab klubi ajaloo esimest Eesti karikavõitu. Foto: Alar Truu
Jalgpall
1. juuni 2015, 07:00

Nõmme Kalju saak: karikas, au ja kuulsus ning 200 000 eurot

Nõmme Kalju jalgpalliklubi võitis oma ajaloo teise suure trofee, kui 2012. aasta meistritiitlile lisati laupäeval Eesti karikas. 2:0 finaalivõit Paide üle lunastas ühtlasi koha Euroopa liiga esimeses eelringis, millega kaasneb 200 000 eurot auhinnaraha.

Kuigi jutus, et raha tuleb ja läheb, ent tiitlid jäävad, on vaieldamatult iva sees, ei saa ka finantsküsimusest mööda vaadata. Võib võtta kergemat sorti mürki, et 2015. aasta eelarvet tehes arvestas mullu kõrgliigas neljandaks ja eurosarjakohata jäänud Kalju, et karikasarja kaudu see kätte saadakse.

Ilmselgelt mõlkus eurosari mõtetes ka meeskonna komplekteerimisel, sest oleme ausad – Eesti koondislaste Ats Purje ja Joel Lindpere palkamine ainult kodumaiste võistluste tarbeks ei oleks mõistlik. Tagatipuks käinuks eurosarjast kõrvalejäämine Kaljule kindlasti ka au pihta.

Karikasarja kevadised tulemused ja loos pani 2441 pealtvaataja ees Lillekülas mängitud finaalmatšiks püsti intriigi – autsaider Paidel oli võimalik eurosarjakoht endale napsata. Plaan oli konkreetne: istuda kaitses, nörritada Kaljut ning proovida kontrarünnakute ja standardolukordadega ise sihile jõuda.

Plaan toimis avapoolaja viimase minutini, kui Kalju mängis Paide kaitseliini üle ja Artjom Dmitrijev lõi pinged lahustanud 1:0 värava. Võidu kindlustas Allan-Axel Kimbaloula 76. minuti värav.

"Esimene värav rikkus meie plaani ära. Ilma selleta oleks Kalju närvilisus minut-minutilt kasvanud, aga 1:0 tõmbas Kaljult pinged maha. Nii lihtne või raske see kõik oligi," võttis finaali kokku Paide 38aastane poolkaitsja Liivo Leetma.

Kalju jaoks oli tegu klubi ajaloo kolmanda karikafinaaliga. 2009 ja 2013 Floralt saadud kaotused kipitavad pärast laupäeva oluliselt vähem. Sergei Terehhov võib aga napid pool aastat pärast peatreenerikarjääri algust riputada vitriini esimese suurt võitu tähistava medali. "Olen ka mängijana Eesti karikavõitjaks tulnud ning tunne on tuttav ja hea. Klubi jaoks on see karikas ajalooline võit. Poisid tegid tublit tööd, tänu läheb neile," jäi Terehhov tagasihoidlikuks.

Juba homme naasevad mõlemad karikafinalistid argipäeva. Kõrgliigas jagatud viimasel kohal asetsev Paide jätkab võitlust väljakukkumise vastu, kui kohtub võõrsil Tallinna Infonetiga. Kalju võõrustab Hiiul aga liidrite duellis Florat. Esialgu on lahtine, kas nõmmekaid saavad homses matšis aidata karikafinaali vigastuse tõttu pooleli jätnud Lindpere ja Purje.

***

Enne meeste karikafinaali toimus laupäeval Lillekülas ka naiste karikafinaal, kus Pärnu JK alistas esiliigasse kuuluva Põlva Lootose 11:0. Tasemevahe oli näha igas episoodis, aga Lootose naiskond väärib karikasarja eest tervikuna kindlasti kiitust, sest poolfinaalis võideti meistriliiga tabelis teisel kohal asetsevat Tallinna Levadiat 2:1.